Cancerul de sân: cum contribuie tehnologia la depistarea și tratarea cu succes a tumorilor maligne mamare

Controlul senologic anual, ecografia înainte de 40 de ani și mamografia după această vârstă cresc șansele depistării unei eventuale tumori chiar la debut.

Comunicat de presă

Oncologia mamară este unul dintre cele mai dinamice domenii ale medicinei: numeroase studii în defășurare, medicamente noi, tehnologii moderne destinate radioterapiei - toate acestea sunt menite să vină în sprijinul celor 2,1 milioane de femei diagnosticate anual cu cancer.

Din fericire, cancerul mamar este printre afecțiunile maligne cu cele mai mari șanse de tratament și vindecare pe termen lung. Însă condiția esențială pentru a surprinde orice eventuală tumoră în stadiu incipient și pentru a o trata cu succes este respectarea recomandărilor specialiștilor.

Prima dintre acestea vizează autopalparea regulată a sânilor, cu 5-7 zile înainte de menstruație. Orice simptom suspect precum o umflătură la nivel mamar sau în axilă, o colorație ciudată a pielii sau o secreție mamară anormală trebuie semnalat medicului. Controlul senologic anual, ecografia înainte de 40 de ani și mamografia după această vârstă cresc șansele depistării unei eventuale tumori chiar la debut.

“Există încă multe persoane care se feresc de mamografie și care invocă drept motive durerea sau expunerea la radiații în timpul investigației. Însă, se știe clar că doza de radiații la care se expune pacienta în timpul investigației este foarte mică, echivalentă cu doza de iradiere naturală din timpul unui zbor lung cu avionul sau de pe parcursul a 3 luni de expunere la radiațiile prezente în natură”, explică Prof. Dr. Mustafa Erkin Aribal, radiolog specializat în diagnosticarea cancerului mamar, în cadrul Spitalului Acibadem Altunizade.

La ora actuală, tehnologia precum cea folosită în mamografiile cu tomosinteză permit depistarea unor leziuni mici, care nu pot fi văzute în timpul mamografiei clasice. În plus, analiza volumetrică a sânului, cu ajutorul sistemului automat de ultrasonografie oferă informații prețioase despre starea glandei mamare. Se estimează că o femeie din 8 va face cancer mamar de-a lungul vieții, însă evoluția terapiilor face posibilă tratarea cu succes a multor cazuri.

Extrem de importantă este și abordarea cancerelor mamare în cadrul echipelor multidisciplinare din care fac parte medicul oncolog, chirurgul, specialiștii în imagistică, radioterapie, anatomopatologie și chirurgie plastică și reconstructivă. În cadrul echipei, se recomandă cele mai potrivite teste și se decid terapiile personalizate.

“Noi evaluăm fiecare caz în parte și decidem care este cea mai bună abordare: de exemplu, dacă la unele paciente, este de ajuns mamografia, în alte situații recomandăm rezonanța magnetică. Există și cazuri când pacientele au nevoie și de o ecografie suplimentară. După ce am diagnosticat și stadializat boala, abia apoi pacientele vor primi recomandarea de tratament, personalizată în funcție de specificul fiecărui caz și de tipul de tumoră, de stadiul ei și de alte coordonate”, adaugă Prof. Dr Mustafa Erkin Aribal.

Alături de chirurgie, hormonoterapie, chimioterapie și terapiile țintite, radioterapia face parte din protocolul de tratament. În anumite cazuri, medicii recomandă radioterapia în doză unică, cu multiple beneficii pentru paciente.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri