4 Noiembrie 2019 publicat în Sanatate 141 share-uri

Sindromul colonului iritabil este un amestec de simptome digestive. Acestea presupun dureri abdominale și balonare.

Gemoterapia reprezintă una dintre metodele care tratează cu succes această afecțiune. Cum, în ce fel? Iată ce ne spune Dr. CEZARINA MATEI, medic specialist medicină de familie cu competență în acupunctură, homeopatie și gemoterapie:

„În tratamentul sindromului de colon iritabil recomand mai multe extracte gemoterapice, în funcție de particularitățile pacientului și de simptomatologia predominantă cu care acesta se confruntă. Cel mai des folosesc, în combinație, Extractul din muguri de Smochin, Extractul din muguri de Tei argintiu și Extractul din mlădițe de Merișor. Acestea au efecte profunde și de durată”.

Sindromul de colon iritabil se caracterizează prin perturbarea cronică (timp de cel puțin trei luni consecutiv) a funcției intestinale, care se manifestă cel mai frecvent prin distensie abdominală, modificări de tranzit intestinal și durere abdominală.

„După cum se știe în lumea medicală, sindromul de colon iritabil poate avea drept cauză declanșatoare o sensibilitate emoțională exagerată, care influențează sistemul nervos enteric (numit și „al doilea creier”), aflat în tubul digestiv, considerat de către neurogastroenterologi răspunzător pentru manifestările digestive relaționate cu emoțiile – de exemplu, scaunele diareice ce preced examenele sau senzația de durere abdominală apărută atunci când ne înfuriem ori ne e frică de ceva sau de cineva” adauga dr. Cezarina Matei.

Recomandări homeopatice în tratamentul colonului iritabil.

”Avem la îndemână doua remedii speciale: Nux Vomica și Pulsatilla. Cel mai important este să cereți sfatul medicului homeopat și să nu apelați la automedicație. Contează extrem de mult concentrația în evoluția bolii”, punctează medicul Cezarina Matei.

Recomandări gemoterapice

Extractul din muguri de Smochin reglează secreția gastrică, cicatrizează mucoasa gastrică și intestinală și normalizează reacțiile somatice la nivel digestiv de la stomac până la colon, în cazul tulburărilor neurovegetative.

Foto: By cynoclub /Shutterstock

Extractul din muguri de Tei calmează pacientul agitat și scade neliniștea pacientului anxios, care prezintă spasme intestinale și tulburări de tranzit din cauza stresului. De asemenea, acest extract are efect antispastic asupra colonului și efect ușor sedativ, fiind recomandat să se administreze de obicei seara.

Extractul din mlădițe de Merișor acționează ca un regulator al motilității colonului, fiind indicat atât în cazurile cu scaune predominant diareice, cât și în cazul constipației. De asemenea, merișorul are un rol important în reglarea florei intestinale și efect antiinflamator la nivel intestinal.

În funcție de momentul în care au apărut primele simptome neplăcute, de intensitatea și de gravitatea acestora, tratamentul se poate întinde pe o perioadă de la două până la 6-8 luni. Însă primele rezultate pozitive se pot observa, de regulă, după primele două săptămâni.

Se impune și un regim alimentar special în timpul terapiei?

„Mai degrabă, trebuie adoptat un stil de viață sănătos: mese echilibrate (ca frecvență, cantitate și componență); hidratare corespunzătoare; controlul emoțiilor prin tehnici de relaxare, gândire pozitivă; aport de plante adaptogene (care cresc rezistența la stres); plimbări și mișcare în aer liber sau în natură; împăcarea cu noi înșine și cu cei din jur” adaugă medicul.

Când vorbim despre sindromul colonului iritabil, termenul „dietă” este relativ. „De obicei, le recomand pacienților mei să fie mai atenți la alimentație, să identifice alimentele care le provoacă simptome neplăcute și să le elimine pentru o perioadă de timp, urmând ca ulterior să le consume cât mai rar. Este important ca fiecare dintre noi să consumăm alimentele pe care sistemul nostru digestiv le tolerează și să fim calmi întodeauna la masă.

Oricât de sănătoasă, nutritivă sau gustoasă este mâncarea, dacă suntem nervoși sau anxioși când mâncăm, ea se va transforma într-o adevărată otravă pentru organismul nostru și ne va produce simptome nu numai la nivel digestiv. Pacientul cu colon iritabil fie se consumă nervos prea mult și își face foarte multe griji, fie este veșnic nemulțumit și are o stare de furie permanentă, care îi irită practic tot tubul digestiv. De aceea consider că, pe lângă ceea ce e bine sau nu să mâncăm, important e și ce simțim, și ce gândim și cum lăsăm aceste lucruri să ne influențeze starea de sănătate” incheie dr. Matei.

Citește continuarea pe pagina următoare >>>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri