Extracția molarului de minte este o procedură necesară atunci când acest dinte fie provoacă probleme în prezent, fie există riscul să cauzeze în viitor.

Caria dintelui vecin

Erupția parțială a dintelui poate duce la acumularea de resturi alimentare în spatele molarului de 12 ani. În această situație nu se poate realiza o bună curățare nici cu ajutorul periuței dentare și nici măcar cu ața sau dușul bucal, ceea ce favorizează apariția cariei dentare pe ambii dinți.

Înghesuirea dinților arcadei respective

În principal aceste probleme afectează incisivii, care având rădăcinile cele mai mici, suportă efectul presiunilor exercitate de molarul de minte și pot strica uneori rezultatul obținut cu ajutorul aparatului dentar sau pot duce la necesitatea aplicării acestuia pentru corectarea poziției dinților.

“În unele cazuri, amânarea extracției molarului de minte inferior poate duce la o complicație rară: rădăcinile care cresc pot înconjura canalul mandibular în care se află nervul ce se ramifică la toți dinții jumătății respective a mandibulei, iar încercarea de a-l extrage poate duce la afectarea acestui nerv. Pacientul poate rămâne pentru o perioada mai scurtă sau chiar foarte îndelungată cu lipsa de sensibilitate pe jumătate de mandibulă, inclusiv a buzei (anestezia nervului). Dacă rădăcinile molarului nu au crescut complet, extracția este mult mai ușoară, la fel și recuperarea postoperatorie”, explică specialistul ortodont.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Psihologia din spatele iubirii Luna Nouă în Săgetător de pe 24 noiembrie – Săgeata iubirii și răsplata norocului. Luminița (speranța) de la capătul tunelului arde ca o torță! Administrarea de multivitamine la copii in sezonul rece: care sunt beneficiile si riscurile?

Așadar, oricât de înfricoșătoare ar părea extracția, aceasta se face sub anestezie, deci nu simțim nimic. Chiar și cele câteva zile de recuperare, puțin mai dificile în cazul molarului inferior sunt de preferat suferinței, de mai lungă durată, asociată complicațiilor produse de prezența unui molar de minte care ar trebui scos.

***

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie şi ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 21 ani Universitatea de Medicina şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Facultatea de Stomatologie, completandu-şi studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodonţie şi ortopedie dento-faciala. Dorinţa de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in ţara şi in strainatate, precum şi infiinţarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Mai multe informaţii sunt disponibile aici.

Administrarea de multivitamine la copii in sezonul rece: care sunt beneficiile si riscurile? Riscurile comune ale consumului de anticoncepționale Ce legătură are scrâșnitul dinților cu stresul și cum poți evita riscurile și complicațiile

Foto fr si main: By Yuriy Maksymiv /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

-

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri