Extracția molarului de minte este o procedură necesară atunci când acest dinte fie provoacă probleme în prezent, fie există riscul să cauzeze în viitor.

Extracția molarului de minte este o procedură necesară atunci când acest dinte fie provoacă probleme în prezent, fie există riscul să cauzeze în viitor. Multe persoane se tem de această intervenție, însă doamna doctor Mihaela Dan (foto), specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, asigura că beneficiile ei sunt cu mult mai mari decât complicațiile la care ne putem expune dacă o amânăm, în cazul în care ea este recomandată de către medic.

Molarii de minte sunt ultimii dinți permanenți care erup, de obicei între 17 și 25 de ani. “În unele cazuri aceștia își fac apariția în mod normal, fără a provoca probleme, însă în situații mai puțin fericite dinții nu au suficient spațiu pentru a erupe sau pentru a se dezvolta normal. Deși mulți dintre molarii de minte pot fi păstrați pe arcadă vreme îndelungată, orice persoană de peste 16 ani ar trebui să verifice situația acestora cu ajutorul unei radiografii panoramice, iar dacă sunt prezenți în os, să meargă la o consultație de rutină pentru ca medicul stomatolog să facă o evaluare corectă a cazului”, recomandă specialistul ortodont.

În cazul în care o extracție este indicată, această nu trebuie amânată, pentru a evita complicații cum ar fi:

Pericoronarita

Aceasta este inflamația gingiei și a țesuturilor din jur, manifestată prin durere, limitarea deschiderii gurii, inflamarea ganglionilor locali etc. “Dacă dintele nu are suficient loc să erupă, pricoronarita va recidiva periodic, iar disconfortul produs de ea va deveni cu mult mai mare decât extracția în sine”, atenționează specialistul ortodont.

Resorbția rădăcinii dintelui vecin

molar de minteFoto: By Xcages /Shutterstock


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Riscurile la care ne supunem dacă amânăm extracția molarului de minte atunci când este indicată.