3 Septembrie 2019 publicat în Sanatate 3 share-uri

Oricât de responsabili am fi cu privire la rutina de îngrijire orală, uneori se poate întâmpla să experimentăm disconfortul unei dureri de dinți chiar și în lipsa prezenței unei carii.
Oricât de responsabili am fi cu privire la rutina de îngrijire orală, uneori se poate întâmpla să experimentăm disconfortul unei dureri de dinți chiar și în lipsa prezenței unei carii.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune că, în fapt, cauzele durerilor de dinți pot fi multiple, iar uneori se află dincolo de controlul nostru.

1.   Sensibilitate dentară

Teminatiile nervoase din interiorului dentinei (stratul interior al dintelui) expuse factorilor externi pot fi o cauză care explică apariția durerii dentare.

“Dentina este expusă atunci când smalțul lipsește pe anumite zone din naștere (în 10% din cazuri smalțul din apropierea gingiei este absent sau extrem de subțire) sau atunci când smalțul dentar se fracturează accidental. În aceste situații apare sensibilitatea dentară la contactul cu agenții externi, în ciuda unui periaj dentar corect, iar uneori chiar și la contactul cu periuța dentară”, explică specialistul ortodont.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. O plimbare cu familia în oraș poate fi un risc major pentru sănătate: 10% dintre cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea APIVITA: CREAT DE ALBINE ÎN FLORA GRECEASCĂ, DEZVOLTAT PRIN ȘTIINȚĂ 3DUTECH dă startul concursurilor naționale de 3D design & printing pentru elevi și profesori. Roboții, principala temă din acest an

2.   Bruxism

Scrâșnirea dinților, provocată în principal de stres, duce la tocirea smalțului și uneori chiar și a dentinei.

“Dintele are capacitatea de apărare, iar ca urmare a faptului că tocirea se produce treptat, nervul are timp să se retragă prin depunerea unui strat suplimentar de dentină, însă chiar și în aceste condiții durerea dentară poate să apară. Presiunile constante exercitate asupra dinților, musculaturii și articulației aproape în fiecare noapte, vor determina apariția unei dureri ușoare sau moderate”, explică doamna doctor.

3.   Inghesuiri dentare

Unii dinți sunt suprasolicitați din cauza contactelor anormale dintre ei, fapt care poate produce durere. Forțele mari exercitate asupra dinților pot face ca prismele subțiri de smalț de lângă gingie să sară producând leziunile cuneiforme. Dentina este astfel descoperită și apare sensibilitatea dentară.

Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume Cele mai bune căști pentru momentul tău cu tine Hai să-i scoatem pe copii dintre pereții ăia!

4.   Erupția molarului de minte

Rareori erupția molarului de minte trece neobservată, de cele mai multe ori apărând un disconfort, căruia la început nu îi identificăm cauza.

“În prima fază vor apărea dureri difuze, produse de presiunile pe care molarul de minte le exercită croindu-și drum spre suprafață. Atunci când, în ciuda eforturilor de periaj dentar corect, sub gingia care încă acoperă parțial molarul de minte se acumulează resturi alimentare care duc la înmulțirea bacteriilor ce vor produce inflamația zonei și chiar acumularea de puroi, își face apariția pericoronarita, însoțită de dureri moderate sau chiar intense”.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri