Culorile au influente puternice asupra noastra. Culorile ne influenteaza psihicul, ne intristeaza sau ne energizeaza, ne predispun la relaxare sau ne tonifica si au efecte asupra starii de sanatate.

Culorile ne influenteaza psihicul, ne intristeaza sau ne energizeaza, ne predispun la relaxare sau ne tonifica si au efecte asupra starii de sanatate. Nu vi s-a intamplat sa va treziti vreodata cu dureri de cap dupa ce ati dormit intr-o camera colorata in galben aprins ori sa vi se recomande sa purtati albastru sau sa va achizitionati obiecte in culoarea aceasta atunci cand tineti un regim pentru ca inhiba apetitul?

Culorile au influente puternice asupra noastra. Creierul interpreteaza stimulii luminosi ajunsi pe retina si prin numeroasele conexiuni cu alte arii cerebrale de interpretare se creaza o senzatie ce nu este oprita strict la culoare, ci ea continua cu o conotatie si o valoare psihica si comportamentala pentru culoarea respectiva. In general, culorile au cam acelasi efect la majoritatea indivizilor, exceptie fac insa cei care au anumite exeperiente in trecut strict legate de o culoare, de exemplu culoarea camerei copilariei in care era certat sau invers, in care se bucura etc. Asupra sanatatii, culorile au efecte stimulative sau inhibante, pozitive sau negative.

Influenta culorilor asupra sanatatii

Rosu

Rosul reprezinta o culoare contrastanta, insa puternica. Reprezinta dragoste, pasiune, dar si foc, nervozitate sau chiar pericol, violenta. Este o culoare indrazneata, motivanta, entuziasta, care ofera un sentiment de excitare si aventura.

In plan medical, culoarea rosie faciliteaza regenerarea celulara si activeaza circulatia sangelui. Este recomandata fumatorilor care au deficit circulator, insa cardiacii trebuie sa evite aceasta culoare. Rosul creste tensiunea si intensifica respiratia. Stimuleaza atentia si concetrarea daca este folosit sporadic in decor. Foarte mult rosu are efecte inverse, duce la imposibilitatea de concentrare si nervozitate sau chiar anxietate. Accelereaza bataile inimii si nu este recomandat persoanelor sensibile si emotive. Unele culturi, precum cea egipteana, asociaza rosul cu masculinitatea, iar indienii cu puritatea, fiind culoarea ce simbolizeaza totodata lichidul vital: sangele.

Fiind o culoare calda si energizanta, este indicata in cazul asteniei, a durerilor reumatice, a racelii si gripei precum si in cazul anemiei. Rosul este de asemenea indicat persoanelor cu disfunctii sexuale sau libidou scazut. Atentie pentru persoanele care se afla la regim, rosul stimuleaza apetitul. Restaurantele folosesc rosu tocmai pentru acest efect. Cei care poarta rosu sunt considerati a fi persoane puternice, pasionale, dar care au nevoie de mult dramatism in viata lor.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri