O leguma banala, poate prea ieftina si prea la indemana ca sa o consideram pretioasa, producatoare de lacrimi si lasand in urma ei un miros neplacut, astfel este perceputa ceapa. Nu fugi insa de ea, ci serveste-o ca pe unul dintre alimentele minune pe care natura ni le pune la dispozitie in hrana noastra cea de toate zilele. Haideti sa-i dam Cezarului ce este a Cezarului si sa reabilitam acest aliment la statutul de aliment medicament pe care il merita. Benefiicile pe care consumul de ceapa le aduc organismului sunt numeroase. Pentru ca merita mentionate, reamintite si neaparat stiute iata asadar care sunt acestea:
Ceapa - Beneficii pentru sanatate
Ce contine ceapa - proprietatile medicinale ale cepei
Este recomandat ca ceapa sa fie consumata mai ales in stare proaspata, coapta in coaja sau sub forma de supa, devenita celebra in bucataria traditionala pariziana. Ceapa are proprietati antibacteriene puternice si de aceea este un remediu excelent pentru tratarea infectiilor respiratorii.
In compozitia cepei intra
- albumina,
- cantitati minime de grasime,
- vitamine din complexul B, C si E si flavonoide.
- 100 g de ceapa au un continut scazut de calorii -circa 22 kcal (de aceea poate fi consumata si in curele de slabire si detoxifiere) si 2 g fibre alimentare, 260 mg potasiu, 26 mg vitamina C, 39 mg calciu, 54 micrograme acid folic, caroten, fosfor, iod.
Ceapa scade colesterolul din sange
In niciun caz nu trebuie sa uitam ca ceapa contine si flavonoizi, substante cu rol important in reducerea nivelului de colesterol din sange si fluidizarea acestuia. 100 g de ceapa mai contin si 50 mg de vitamina C, doza zilnica recomandata.
Ceapa - rol antioxidant
La randul sau, vitamina C are rol esential in neutralizarea radicalilor liberi si a nitrozaminelor. De asemenea, unele ingrediente active din ceapa contribuie si la optimizarea irigarii creierului cu sange, contribuind la imbunatatirea memoriei de scurta durata.
Ce mai trebuie sa stim despre beneficiile consumului de ceapa?
Consumand ceapa in stare proaspata, reducem considerabil riscul aparitiei infarctului miocardic. Ceapa impiedica dezvoltarea celulelor daunatoare care se pot dezvolta la nivelul colonului si contribuie la eliminarea ureei. Un flavonoid puternic continut de ceapa este cuercitina, antioxidant cu functia de prevenire a afectiunilor cardiovasculare si a cancerului la colon. Conform unor cercetari recente, ceapa mai are si o alta functie importanta, aceea de scadere a glicemiei. Oligozaharidele continute de ceapa au rol de echilibrare a florei intestinale.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice