Expert în urologie pediatrică: obezitatea și excesul de carne pot duce la apariția pietrelor la rinichi la copii

18 Iulie 2018 publicat în Sanatate 12 share-uri

Calculii renali pot fi de mai multe tipuri și pot fi tratați prin medicație, intervenții endoscopice, chirurgie clasică sau ultrasunete.

Comunicat de presă

Excesul ponderal la copii și obezitatea sunt deja epidemie: numai în 2016, Organizația Mondială a Sănătății înregistra o cifră record de 41 de milioane de copii, cu vârstele sub 5 ani, care se confruntau cu un număr impresionant de kilograme în plus. În timp, acestea devin responsabile pentru o mulțime de afecțiuni cardiovasculare, metabolice, oncologice și chiar renale.

“Față de acum 30 de ani, diagnosticăm mult mai mulți calculi renali la copii ca urmare a schimbărilor survenite în regimul nostru alimentar: consumăm mult mai multă carne, luăm multe suplimente alimentare. De asemenea, numărul tot mai mare de copii care suferă de calculi renali este corelat și cu obezitatea de care suferă tot mai mult acești micuți”, avertizează medicul Selçuk Yücel, specialist cu experiență în tratarea afecțiunilor urologice la copii și sugari în cadrul Acibadem.

Calculii renali sau pietrele la rinichi apar mai ales dacă există o predispoziție genetică în familie spre acest tip de problemă medicală. Însă medicii menționează, pe lângă genetică și dietele dezechilibrate, și alți factori de risc.

“Un nivel crescut de aciditate a dietei unui copil poate duce la formarea calculilor renali. Băuturile acidulate în exces cresc nivelul de aciditate din urină, iar cristalele de fosfați se acumulează sub formă de calculi. La fel, și un consum excesiv de proteine animale duce la creșterea acidității, terenul perfect de formare a calulilor renali, mai ales la băieți. De asemenea, hidratarea insuficientă cu apă în detrimentul consumului de sucuri acidulate poate crea condițiile perfecte pentru apariția calculilor renali”, completează specialistul.

Astfel, părinții trebuie să monitorizeze atent starea de sănătate a copiilor. Culoarea urinei este un indicator important al stării de sănătate și hidratare.

“Un adult ar trebui să consume cel puțin 3 litri de lichide pe zi. Iar copiii, mai ales băieții, trebuie să consume, în funcție de vârstă, minimum între 1 și 1,5 l de lichide pe zi. Vara, când corpul transpiră cantitatea trebuie să fie mai mare. Culoarea urinei este un bun indicator al nivelului de hidratare. Astfel, culoarea “galben” a urinei arată că organismul este deshidratat, iar în aceste condiții aportul de lichide trebuie crescut. Consumul zilnic de suc din două lămâi proaspăt stoarse nu doar că previne formarea calculilor renali, dar este benefic și pentru persoanele care deja au pietre la rinichi. Sucul de lămâie se poate adăuga în diverse preparate, dar trebuie să fie proaspăt”, adaugă pediatrul urolog Selçuk Yücel.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri