Ciocnirea unui pahar de alcool însoțește sărbătorirea unor evenimente importante din viața noastră împreună cu familia sau ieșirile în oraș cu prietenii. Obiceiul franțuzesc de a consuma un pahar de vin roșu la masă, deoarece este benefic pentru sistemul cardio-vascular, este urmat de o parte dintre noi, în timp ce alții consideră berea un aliment care, prin conținutul mai redus de alcool, este potrivit pentru fi consumat la un film sau la un meci, pe canapea. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, explică ce efecte au, însă, aceste obiceiuri asupra sănătății noastre orale.
Efectele negative ale dulciurilor și băuturilor carbogazoase asupra dinților nu mai reprezintă, probabil, un secret pentru nimeni, însă mai puțin cunoscut este faptul că și consumul de alcool poate avea efecte negative. Din fericire, în cantități mici, consumat ocazional, alcoolul nu are consecințe extrem de dăunătoare asupra organismului, însă consumul regulat poate cauza probleme serioase de sănătate orală. Iată cum:
Alcoolul și sănătatea dentară - Reducerea fluxului de salivă
Alcoolul are un efect deshidratant asupra întregului organism. “Saliva are un rol protector pentru dinți și gingii prin faptul că spala și astfel îndepărtează bacteriile și resturile de mâncare, lubrefiază gingiile reducând riscul de traumatizare (zgâriere), diluează acizii din alcool sau rezultați din descompunerea alimentelor. Scăderea secreției salivare privează dinții și gingiile de aceste efecte benefice”, explică doamna doctor Mihaela Dan.
Alcoolul și sănătatea dentară - Favorizează apariția cariilor
Alcoolul conține acizi și zaharuri. Bacteriile din gură descompun aceste zaharuri crescând atacul acizilor asupra smalțului și făcându-l, astfel, mai vulnerabil la carie. În plus, după o petrecere care durează până dimineață, de multe ori ajungem atât de obosiți acasă, încât uitam să ne spălăm pe dinți.
Foto: Pexels/Helena Lopes
Alcoolul și sănătatea dentară - Colorează dinții
Vinul, mai ales cel roșu, pătează dinții prin substanțele colorante pe care le conține și prin microcavitățile produse de acizii din alcool, care favorizează depunerea acestor coloranți naturali.
“Riscul de colorare a dinților crește chiar și mai mult atunci când băuturile alcoolice, care conțin acizi, sunt amestecate cu băuturi carbogazoase, bogate în zaharuri”, atenționează specialistul ortodont.
Alcoolul și sănătatea dentară - Irită gingia și mucoasă orală
Alcoolul concentrat are un efect iritant asupra țesuturilor moi, delicate din gură. Adăugat peste leziuni deja existente, în ciuda convingerii că poate acționa ca dezinfectant, acesta nu este de niciun ajutor, ci dimpotrivă, va avea un efect coroziv, crescând riscul de apariție a bolii gingivale.
Foto homepage: Pexels/ Burst
Citește mai departe
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice
3 noi terapii celulare aprobate de FDA. 74% dintre studiile aflate în desfășurare sunt dedicate oncologiei
Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) în România. Sondaj: 7 din 10 paciente chestionate cu TNBC au până în 50 de ani