23 Noiembrie 2012 publicat în Sanatate 27 share-uri

Expertul Garbo in Nutritie si Fitness ne dezvaluie beneficiile miraculoase ale ceaiului verde.

Ceaiul verde - Efecte pozitive

S-a observat ca polifenolii ceaiului verde si negru atenueaza cresterile tensiunii arteriale, datorita proprietatilor lor antioxidante.

Recent, unele studii epidemiologice au indicat faptul ca consumul de ceai verde reduce usor tensiunea arteriala. 120 ml de ceai verde consumat pe zi timp de 1 an reduce semnificativ riscul de a dezvolta hipertensiune.

Ceaiul are actiune diuretica, are actiune antioxidanta, diminua procesele de termogeneza, scade nivelul colesterolului din sange; are efecte benefice asupra circulatiei sangelui si proceselor de digestie, stimuleaza procesele metabolice la nivelul celulelor sistemului nervos central, studii recente emitand ipoteza eficacitatii in prevenirea bolii Alzheimer. Favorizeaza irigatia sanguina la nivelul tegumentelor favorizand regenerarea acestora, combate aparitia cariilor datorita aportului de fluor, este tonic, energizant si combate starile depresive.

Ceaiul verde - Efecte negative

Efectele nocive ale consumului de ceai peste limita (negru sau verde) sunt din cauza a trei factori principali: continutul de cafeina, prezenta de aluminiu si efectele polifenolilor asupra biodisponibilitatii fierului.In ceea ce priveste prezenta de aluminiu din ceaiul negru si verde, unele studii au relevat capacitatea mare a acestei plante de a acumula Al.

Acest aspect este important pentru pacientii cu esecuri renale, deoarece aluminiul poat fi acumulat de organism ceea ce poate duce la boli neurologice, prin urmare, este necesar sa se controleze consumul de alimente cu cantitati mari din acest metal.

De asemenea, consumul de ceai verde poate avea o afinitate pentru fier si infuziile de ceai verde poate provoca o scadere semnificativa a biodisponibilitatii Fe din dieta. Pe de o parte, unii autori afirma ca ceaiul nu ar trebui sa fie consumat de catre pacientii care sufera de anemie. De exemplu, anemia feripriva in randul copiilor din Arabia Saudita si Regatul Unit pot fi agravate de consumul regulat de ceai.Pe de alta parte, acest efect poate fi benefic la pacientii cu hemocromatoza genetica.Este demn de remarcat ca interactiunea dintre ceai si de fier poate fi atenuata prin adaugarea de lamaie in ceai.

Alte tipuri de ceai verde : Himalaya, Yogitea: Sunt ceaiuri verzi lipsite de teina.

Mihaela Murgu

Expert Garbo in Nutritie si Fitness

www.homeaerobic.com

Iti recomandam sa citesti si alte articole ale Expertului nostru:

15 sfaturi si 8 Alimente care previn CANCERUL

10 Alimente care cresc IMUNITATEA

DIETA care stimuleaza IMUNITATEA

18 trucuri inteligente pentru a slabi sanatos

Cum sa ne hranim ca sa nu ajungem adulti obezi


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri