30 Iulie 2021 publicat în Cariera 80 share-uri

A doua tinerețe ca vârstă biologică poate fi prima tinerețe ca vârstă profesională. Cum pot fi depășite barierele psihologice și de mentalitate.    

Un articol realizat de Alina Conu - Expert Garbo

Aud și citesc adesea că, în viața de zi de zi, vârsta ar fi un criteriu implacabil impus candidatilor de peste 45 de ani în procesele de recrutare pe piața muncii. Experiența mea în domeniu spune altceva.Tocmai de aceea vreau să ofer o altă perspectivă. Îmi doresc o speranță, chiar o schimbare de atitudine în rândul acestor candidați.

Noi lucrăm cu peste 150 de clienți din diferite industrii. Recrutăm, în general, specialisti cu un nivel ridicat de senioritate pentru pozitii de management. Se înțelege că în asemenea roluri sunt, de obicei, persoane în jurul vârstei de 40 de ani și chiar destul de mult peste.

Vreau să afirm foarte clar: niciodată - dar niciodată! - nu ni s-a impus condiția vârstei în procesele de recrutare. La fel cum, în decursul întâlnirilor în care se discuta profilul căutat, nu am întrebat vreodată dacă există o limită de vârstă. Dacă s-a întamplat să pomenească vreun client despre o vârstă, gen sau vreun statut preferate, de fiecare dată am trecut peste aceste aspecte cu tact și relaxare, fără a le da foarte multă importanță. Punctam că vom lua în considerare, dar că nu vom respinge un candidat bun din cauza acestor criterii. Finalul a fost, de fiecare dată, același: cele mai importante criterii, confirmate și răsconfirmate de clienții noștri, au fost competența, experiența și atitudinea. Atenție, atitudinea!

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tehnici de meditație personalizate: Cum să alegem metoda potrivită în funcție de starea noastră de spirit  Vrei să ai mai multă energie și să uiți de oboseală? Îți recomandam aceste Suplimente Alimentare pe bază de Super-Alimente, vitamine și plante Sheraton Bucharest Hotel propune brunch-ul de Paște sub conceptul The Art of Gathering

Nu vreau să lungesc foarte mult discuția. Mă opresc la criteriul atitudinii. Fiind psiholog, am încercat să privesc această problemă dintr-o altă perspectivă. Am să vă rog sa citiți Teoria elefantului din camera. Este o teorie celebră în psihologie. Explică sursa comportamentului pasiv-agresiv și felul în care se formeaza fricile.

Foto: Pixabay.com

Povestea elefantului din cameră începe fie cu presupunerea că partenerul meu de discuție ştie dinainte ce gândesc eu, fie cu aceea că eu ştiu din start ce gândeşte partenerul de discuție.

Cu alte cuvinte, în situația pe care o discutăm, candidații care au peste 45 de ani presupun că angajatorii au o problemă în a-i angaja din cauza vârstei. La rândul lui, angajatorul presupune că angajații de peste 45 de ani nu mai sunt la fel de motivați, de energici, precum cei de 30.

De Paște bucură-te de zile însorite, relaxare și shopping la ParkLake! Vrei să lucrezi într-un spaţiu de coworking? Iată ce trebuie să ştii  Crocs schimbă regulile styling-ului prin cele mai noi colecții

Aceste presupuneri nasc un anumit tip de comportament în fiecare dintre cei doi. De fapt, un blocaj în comunicarea reală din care rezultă o temă fals indusă. Candidații intră în discutie cu acest stres și încep, fără să își dea seama uneori, să își scuze vârsta sau să faca glume despre presupusul lor minus. Acest tip de atitudine îi face pe angajatori să vadă “elefantul din camera”, adică vârsta din buletin și să nu mai observe toate celelalte calități.

Explicația acestor blocaje, temeri și neînțelegeri vine, cred eu, dintr-un paradoxală coexistență de mentalități în viața socială a României ultimilor 30 de ani.

Prima s-a născut din cutumele sociale ce bântuiau vremea copilăriei și adolescenței celor ce au astăzi peste 45 de ani. În acea vreme, la 50 de ani, aproape că ți se termina viața, plimbai un nepot prin parc, te mutai la țară și lăsai apartamentul de la oraș copiilor. Nu mai erai deloc interesat de aspectul tău, de tine și te autonumeai bătrân. Astăzi, cei de 45 de ani probabil că au copii de circa 5, 10, 15 ani, locuiesc încă la bloc :), deci mai au mult până sa plimbe nepoții.

Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Colecția adidas x Marimekko: mișcarea oferă un optimism nelimitat MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

A doua mentalitate ține de societatea de consum apărută și la noi, cu specificul de rigoare, după 1990. E vorba, mai degrabă, de un mit întreținut de publicitate și media – mitul eternei tinereți. Trebuie să fi tânăr, dinamic și frumos tot timpul, indiferent de vîrstă și, mai ales, împotriva vârstei. Din această perspectivă, ridurile și încărunțirea sunt o calamitate, iar îmbătrânirea - ceva ce trebuie cosmetizat și ascuns.

Generațiile celor de peste 45 de ani au trait un melanj al ambelor mituri și de aici complicații și temeri, blocaje și prejudecăți.

Cred că blocajele se elimină printr-o bună comunicare și prin încredere. Care vin și dintr-o bună educație. În definitiv, dacă educația oferă nu doar o strictă specializare ci și o cultură generală, valori precum libertatea, solidaritatea, compasiunea, respectul pentru merit și competență, disciplina și capacitatea de gîndire critică și creativă, atunci blocajele dispar mai ușor. Și de o parte (candidatul la angajare) și de cealaltă (angajatorul). Este în interesul angajatorului să aibă un angajat capabil să contextualizeze și să gîndească critic și creativ, nu doar să îndeplinească automat fișa postului. Și asta nu doar pentru poziții de top în companie. La 45 de ani și peste ei, poți avea toate aceste atuuri.

Cum poți prelua controlul corpului tău prin alimentație și mișcare Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023 MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte

Așadar, 45+ te califică sau te descalifică? Nici, nici! Te califică sau descalifică exact ca la 30 de ani. Totul depinde de tine. La 45 de ani vii deja format, cu know how, cu experiență, cu maturitate si, probabil, cu multă asumare. Dar mai importantă decât toate este atitudinea față de tine și cei din jur. Nu există ”elefantul din cameră” decât dacă tu faci tot posibilul să dai peste el.

Nu sunt în măsură să vă ofer sfaturi care merg la sigur. Vă îndemn, totuși, să alegeți firescul, să nu fiti cu tot dinadinsul în trenduri și la modă.Viața nu se termină la 45, nici măcar viața profesională! A doua tinerețe ca vârstă biologică poate fi prima tinerețe ca vârstă profesională.

Un articol de Alina Conu - Expert Garbo. Urmareste si tu #VoceaExpertului

Mercur Retrogad din 21 Aprilie: este timpul renașterii spirituale, e vremea să ne aliniem cu dorințele noastre interioare și să avem curajul să ne urmăm visurile Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat Brandul de suplimente Good Routine®, creat de Secom® Healthcare Group, își extinde prezența pe piața internațională prin listarea pe Amazon

Alina Conu este co-fondatoare și Managing Partner al Kapital HR.

După 17 ani de experiență în domeniul consultanței în resurse umane, în România și Austria, Alina a făcut parte din companii românești și internaționale implicate în proiecte importante de căutare executivă pentru pozitii si funcții de top management. A studiat Psihologie si Resurse Umane, are certificarea SHL.

Experiența Alinei:
✓ a lucrat cu peste 300 de companii din diferite industrii
✓ a angajat peste 2000 de persoane pentru funcții de conducere medie și de top, pentru companii românești și multinaționale
✓ a intervievat mii de persoane și au evaluat peste 2500
✓ a instruiți și pregătit peste 1500 de angajați în diferite ateliere pentru dezvoltare personală si profesională

Ultimele tendințe în materie de rochii de mireasă pe care trebuie să le cunoști Cine este Diana Micu, expertul în imobiliare, care îți spune cele mai sincere previziuni în materie de proprietăti  Izolația termică a casei - o necesitate pentru confort și economie!

Sursa foto articol: pixabay.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri