Încrederea de sine se construiește pas cu pas, fiecare victorie personală și fiecare experiență nouă de învățare jucând un rol crucial în acest demers.

Dacă îți dorești să ai succes și să ai interacțiuni minunate cu oamenii din jurul tău nu ai la dispoziție decât 2 variante: fie ești o persoană cu încredere de sine, fie ești pe cale să devii una, crede psihologul Angela Nuțu. Încrederea de sine se construiește pas cu pas, fiecare victorie personală și fiecare experiență nouă de învățare jucând un rol crucial în acest demers.

Mai mult decât atât, cunoscutul psiholog afirmă că, indiferent de experiențele negative din trecut care ți-au știrbit din stima de sine, poți lucra activ la a îți îmbunătăți încrederea în forțele proprii și implicit situația personală.

“Dacă vrei să fii încrezător, trebuie să pășești în mod conștient în afara zonei de confort, să începi să ai inițiativă și să cauți experiențe noi. În acest fel vei obține cunoaștere și vei descoperi care îți sunt limitele și cum le poți depăși. Ajungi să înțelegi mai multe despre ceilalți dar și despre tine, lucru care te va face să îi iubești și să îi accepți atât pe ceilalți cât și pe tine însuți”, explică Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Scurt GHID de supraviețuire în vreme de Mercur Retrograd: ce să faci în perioada 21 aprilie-14 mai 2023 Măsuri de prim ajutor în caz de înec cu bol alimentar Lasă-i să te judece! Lasă-i să zică ce vor! Mergi pe drumul tău cu sufletul curat!

Încrederea în sine se poate știrbi deoarece avem tendința de a face 5 greșeli esențiale:

1. Îți pasă prea mult de părerea celorlalți și te jignești singur.

“Trăim în societate și suntem în consecință supuși în mod automat judecății celorlalți. De cele mai multe ori este însă o judecată fără valoare pentru că de multe ori părerile negative pe care le primim nu sunt critici constructive și oneste din care să putem extrage ceva. Mulți oameni își proiectează propriile frustrări și nu ai niciun motiv pentru care să lași acele frustrări să ajungă în sistemul tău. Nu te raporta atât de mult la feedbackul negativ pe care îl obții pentru că există riscul să nu mai poți ieși decât cu greu din filmul respectiv. Nu te învinovăți și nu te desconsidera în fața unei (relative) nereușite", afirmă psihologul.

Cele mai încurajatoare citate despre succes 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!
Foto: fizkes /Shutterstock

"Și în niciun caz nu te lăsa pradă așteptărilor celorlalți de la tine, gândește cât mai independent, prețuiește-te și iubește-te. Nu depinzi de părerea nimănui și nici nu ai nevoie de aprobare. Învață să nu te autojignești sub nicio formă, ci din contră: ai grijă de tine și încurajează-te, repetă-ți că ești minunat și că vei reuși! Ia acest mic exercițiu în serios, subconștientul este foarte receptiv la mesajele de încurajare. Arată-i că te iubești!”.

2. Pierzi prea mult timp cu lucruri neimportante și le amâni pe cele importante.

“Cu toții avem nevoie să alternăm perioade de muncă și de efort intens cu perioade mai liniștite de relaxare și chiar leneveală. Însă dacă vrei să ai încredere în tine va trebui să faci eforturi să construiești această încredere. Unul din cele mai bune moduri în care poți face asta este să înveți lucruri noi și să le perfecționezi pe cele pe care le știi deja. Cunoașterea este asociată cu încrederea în sine și nu este un secret de ce: cu cât știi mai multe lucruri dintr-un anumit domeniu cu atât mai sigur ești de cunoștințele și de expertiza ta. Oamenii de succes, artiștii, liderii și antreprenorii sunt specialiști în domeniul lor de activitate și și-au construit încrederea de sine pe baza acestui lucru.

5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta 5 Tratamente naturiste pentru problemele urinare 5 Ceaiuri și suplimente alimentare pentru digestie ușoară

Gândește-te de 2 ori data viitoare înainte să procrastinezi, poate ar fi mai bine să folosești timpul respectiv ca să citești, să practici un sport sau să te înscrii la un curs practic dintr-un domeniu care te interesează. Fiecare victorie mică pe care o obții contribuie la creșterea încrederii de sine. Călătoritul ajută și el pentru că va aduce cu sine situații noi și va trebui să interacționezi cu oamenii. Înveți să te descurci ceea ce îți va da încredere plus că îți extinzi orizonturile și afli o grămadă de lucruri noi”, explică specialistul.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri