10 Decembrie 2018 publicat în Psihologie 78 share-uri

Stima de sine reprezintă chintesența unei persoane ce îi poate asigura succesul sau falimentul propriei vieți. Aceasta se formează în familia de origine, în mod special în primii ani de viață. Atunci copilul învață cine este și ce reprezintă din interacțiunea cu propria familie.

Cum putem fi părinți cât mai buni?

Sunt câteva elemente foarte importante care stau la baza creșterii și educării propriului copil, cum ar fi:

1. Relația dintre părinți. Felul în care vă comportați, comunicați, vă sprijiniți sau nu, vor constitui modele de urmat pentru propriul copil. Pentru că acesta învață în primul rând imitând ceea ce vede, nu ceea ce îi spuneți.

Relația dintre părinți poate influența extrem de mult un copil, îl poate traumatiza îndeajuns de tare, încât nici un profesor să nu mai poată remedia suferința copilului. Educatorii, învățătorii, profesorii, au în principal rolul de a dezvolta cunoștințe la un copil. Educația civică, socială, relațională, trebuie să o primească în primul rând de la părinți. De la ei trebuie să învețe încă de mic ce înseamnă respectul pentru celălalt, cum să se bucure dacă câștiga fără a-I jigni pe cei care au pierdut, cum să își trăiască înfrângerea fără a deveni depresiv.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 3DUTECH dă startul concursurilor naționale de 3D design & printing pentru elevi și profesori. Roboții, principala temă din acest an Idei creative și super adorabile de cadouri de Paște pentru copii Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

2. Relația părinte - copil. În cadrul acestei relații, aveți nevoie de norme și valori pe care să le cultivați copilului pentru că modul în care se vor combina aceste ingrediente îl va face să fie încrezător fără să fie narcisist. Sau atunci când nu va obține ceea ce dorește pentru că nu a oferit ceea ce trebuie, va fi trist dar nu depresiv. Sentimentele de tristețe ca și cele de bucurie nu trebuie să lipsească din viața copilului tocmai pentru a-l pregăti pentru viață.

Foto: Pexels/ Josh Willink

În relația cu copilul este bine să avem foarte clar cum putem integra, în funcție de vârstă, resurse financiare și de timp, următoarele elemente:

- programul de somn

- programul de alimentație

- programul de joacă

- ambientul

- jocurile pe care să le jucați împreună și separat

Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor! 8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii Mercur retrograd 21 aprilie -14 mai: Zodiile cu cele mai puternice lecții de învățat în următoarele 3 săptămâni! Vor ieși câștigătoare la sfârșitul acestei perioadei dacă își vor asculta sufletul

- lecturile pe care I le citiți

- spectacolele la care mergeți împreună în funcție de vârstă

- timpul petrecut pe tabletă, telefon, calculator în funcție de vârsta

- prietenii de joacă

- activități culturale

- activități pentru dezvoltarea abilitaților legate de instrumentele muzicale sau dans

            -  activitățile sportive

3. Relația dintre ce primește și cât oferă. Trebuie învățat de la vârste cât mai fragede, ca pentru a obține ceea ce își dorește trebuie să facă un efort, dozat în funcție de vârstă.

4. Creșa, grădiniță, școală. Nu vă bazați doar pe acestea dacă vă doriți un copil cu o stimă de sine bună. Nu uitați ce am spus la punctul 1.

Concluzie: Elementele descrise mai sus, pot ajuta copilul să fie încrezător în forțele proprii, motivat să obțină ceea ce își dorește cunoscându-și limitele dar și punctele forțe. Toate aceste activități îl vor ajuta să se dezvolte armonios, având abilitățile native cultivate de către un profesor specializat ce are cunoștințele necesare dar și răbdarea de a ajuta copilul să atingă cele mai bune prformanțe.

Cele mai încurajatoare citate despre succes Îți doresc timp… Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar

Dacă vreun moment vă considerați depășiți, de situație, de cerințele copilului sau ale partenerului/ei, nu ezitați să apelați la un psiholog. Nimeni nu s-a născut învățat iar cerințele societății din ziua de azi sunt foarte mari atunci când vorbim de rolul unui părinte.

De aceea, înainte de a greși sau de a vă cuprinde depresia sau disperarea, încercați să vorbiți cu un specialist.

Foto homepage: Pexels/ Victoria Borodinova

Un articol oferit de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution

Iti recomandam si articolul: Psiholog – Părintele perfect nu există: Ce înseamnă să fii un părinte bun?


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri