De ce se “strică” atât de repede relațiile și care sunt factorii ce influențează în mod negativ cuplul?
Factorii pot fi mulți și situațiile în care apar diverse. Pentru a fi însă mai ușor de înțeles, am să încerc să redau elementele toxice, într-o ordine absolut aleatorie. Trebuie însă să spun, că aceste elemente, diferă de la un cuplu la altul, și pot reprezenta doar un motiv sau mai multe.
1. Amantul/a. Este principalul factor ce afecteaza o relatie. Aparitia triunghiului conjugal, este mult mai evidenta in ziua de azi, pentru ca posibilitatile de a cadea intr-o astfel de cursa sunt multiple.
Rețelele de socializare, mediul de lucru, și prietenii sunt cele mai la îndemână canale de oportunitate. Dacă mai adăugăm și stresul programului prelungit, cât și lipsa activităților casnice sau sociale, avem deja profilul persoanei ce poate face pasul spre o relație extraconjugală.
2. Familia de proveniență. Cu toții am auzit de mamele intrusive, ce uită ca băiatul să fată lor s-a făcut mare și acum are propria familie. Sau de diferențele de cultură, educație, rol social, sau financiare. Toate aceste diferențe pot fi scoase în evidență într-un mod toxic de familia de proveniență, producând certuri între cei doi. Deasemenea familia de proveniență poate interveni asupra modului în care cei doi cheltuiesc banii, cât și cum se resespectă, cum își fac rolul de părinte, sau cum își amenajează casa.
3. Fosta familie. Dacă unul sau ambii parteneri au mai fost căsătoriți, dacă au și copii, apoi lucrurile se complică în progresie geometrică. Este aproape imposibil pentru cei doi să își poată construi nouă familie, ajungând și la un consens cu fosta familie, acceptat de actuală parteneră sau partener.
4. Prietenii toxici. Prietenii care trec peste faptul că sunteți căsătorit/a și își dorește în continuare să vă pătreceți timpul, exact așa cum era odată.
5. Cariera. Timpul petrecut la job, colegii, șeful, sarcinile de serviciu, salariul, teambuildingu-rile, pot fi tot atâtea motive de ceartă ce pare lipsită de soluție.
6. Problemele de personalitate, sau de caracter, al cel puțin unuia dintre cei doi. Dacă avem un procent mare de: narcisism, hedonis, egoism, egocentrism, dorință de control, gelozie, lipsa de comunicare, libido prea crescut sau prea scăzut, fantezii prea multe sau prea puține, pot fi din nou teme ce generează furie, frustrare și duc la certuri ce par fără sfârșit.
7. Pasiunile adictive. Jocurile pe calculator, jocurile de noroc, sportul exagerat, cumpărăturile fără noimă, pot aduce deasemenea tensiuni în cuplu.
8. Adicțiile. Alcoolul, drogurile, medicamentele, pot intoxica viața de cuplu într-un mod greu de suportat și acceptat.
Foto: Shutterstock/ Tiko Aramyan
Foto homepage: Shutterstock/ fizkes
Ce putem face pentru a nu avea o relație toxică, pentru a nu ajunge la divorț?
O rețetă universal valabilă este imposibil de dat. Fiecare cuplu are propria alchimie, fiecare dintre parteneri are propriul temperament, character, grad de cultură și educație. De aceea este imposibilă o soluție generală. Însă, putem enunța 3 păși ce vă pot ajuta să rezolvați problema.
1. Evaluarea factorilor toxici ai partenerului/ei. Exemplu: familie de origine cu probleme, consuma alcool, sta prea mult la munca sau cu prietenii, nu stie sa asculte nu ma face sa ma simt iubita.
2. Evaluarea factorilor toxici personali. Exemplu: un job cu probleme ce mă face să ajung așa nervoasă, prietene ce mă „sfătuiesc de bine” influențându-mă să iau deciziile pe care le doresc ele, dorința de a vorbi peste măsură, ibidou scăzut.
3. Faceți amândoi o lisă cu nemulțumirile proprii. Apoi negociați ce schimbați la voi și ce primiți la schimb de la partener.Daca nu reusiti sa va redati stralucirea relatiei singuri, incercati sa apelati la ajutor specializat, la un psihoterapeut. Chiar daca unul dintre parteneri nu doreste sa vina, poate incepe celalalt si lucrurile se pot schimba in bine.
Nu uitați că, în cazul în care rămâneți într-o relație toxică, aveți doar de suferit. Mai mult decât atât, adicțiile (alcool, droguri), fără ajutor specializat nu se rezolvă, amantul nu dispare dacă bateți din palme sau țipați, iar familia de origine intruzivă nu se va reglementa niciodată de la sine.
Deasemenea, a rămâne prea mult într-o relație toxică poate declanșa o seamă întreagă de afecțiuni, cum ar fi: afecțiuni fizice, depresie, anxietate, atacuri de panică, ipohondrie, hiper/hiposomnie, libido scăzut sau exagerat, tulburări alimentare (obezitate, anorexie, mâncat obsesiv-compulsiv), gânduri suicidare.
Un articol oferit de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution
Vă recomandăm și alte articole scrise de către Constantin Cornea - psihoterapeut:
Părintele perfect nu există: Ce înseamnă să fii un părinte bun?
Bărbați care îți pot face viața un calvar. Cum îi descoperi?
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice