Expertul nostru ne vorbeste astazi despre o situatie cu care toti ne-am confruntat: frica de esec. Descopera cum poti identifica momentele cand frica de esec sta bariera spre succesul tau si cum poti interveni pentru tine.

de Oana Popescu-Argetoia - Expert Garbo

www.oanapopescuargetoia.ro

_______________

In acest articol vom vedea impreuna ce inseamna frica de esec.

Majoritatea dintre noi am experimentat la un moment dat frica de esec, iar aceasta frica de a nu reusi poate fi imobilizatoare, determinandu-ne de multe ori sa nu mai facem nimic din ceea ce ar trebui sa facem si stim ca ar fi bine daca am face, prin urmare se instaleaza ca o rezistenta in progresul si dezvoltarea noastra.

Ca sa verificam informatia de mai sus, ne putem intreba: Mi-a fost vreodata atat de frica sa nu esuez, incat am preferat sa renunt? Mi-am dat seama vreodata ca mi-am sabotat propriile eforturi, pentru a evita un posibil esec mai mare? Mi s-a intamplat vreodata ca exact inaintea indeplinirii unui obiectiv mai mare sa ma imbolnavesc brusc (sa fug; sa mint si sa gasesc scuze; sa minimizez importanta de a avea acel obiectiv indeplinit; sa fiu brusc foarte obosit si sa nu ma mai pot concentra; sa simt ca nu gandesc clar etc.) ?

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Testul lui Mercur Retrograd: Cum te va afecta aceasta perioada? Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023 Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

Semnele fricii de esec

Ca si frica de succes, in cele mai multe cazuri frica de esec este neconstientizata, poate cu exceptia cazurilor in care ne confruntam cu o provocare cu adevarat importanta pentru noi si atunci ne dam seama ca ne este frica sa nu esuam. Insa experimentam aceasta teama mult mai des, chiar si in actiunile comune. Cum iti dai seama:

  • Ai convingeri limitative care actioneaza asupra stimei si increderii in sine: „ Nu sunt suficient de bun ca sa…”; „ Nu ma vad eu pe mine sa…”; „ N-am eu norocul sa…”; „ Daca fac o greseala sau nu reusesc, atunci o sa ma fac de ras”; „ Greselile si esecul sunt ceva rau”; „ Ceea ce ma face important/suficient de bun/ sa contez/ sa pot este ca ceilalti sa nu fie dezamagiti de mine/ sa gandeasca doar pozitiv despre mine” etc. – toate convingerile de acest tip functioneaza ca un blocant pentru actiune
  • Simti frica atunci cand trebuie sa actionezi pentru a realiza un obiectiv (mai ales daca ai martori)
  • Perfectionismul – care inseamna dorinta puternica de a termina mereu lucrurile ce poarta semnatura ta, perfect si cu succes. Acest lucru te poate determina sa alegi doar acele lucruri pe care stii ca le stapanesti foarte bine.
  • Retinere, scepticism exagerat in fata ideilor/lucrurilor noi
  • Amanarea, abandonarea in timpul procesului (incepi si nu termini lucrurile; incepi mai multe lucruri odata, fara sa fii implicat cu adevarat in niciunul), dezorganizare, indisciplina si inconsecventa
  • Iti propui lucruri, dar eviti sa le incepi explicandu-ti ca ai altceva „prioritar”, chiar daca ce ti-ai propus este foarte important pentru tine sau este chiar iminent.
  • Iti traiesti „succesul” mai mult in plan imaginar. Ai o viata imaginara activa, visezi mult cu ochii deschisi la dorintele tale, dar nu reusesti sa faci legatura cu pamantul. Cand te trezesti la realitate simti frica si dezamagire.
  • Simti nevoia sa minti atunci cand vorbesti despre performanta ta

Foto: frica de esec @ Shutterstock.com

Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Când îți este dor de cineva, pune mâna în dreptul inimii – în sufletul tău dragostea pentru acea persoană este nesfârșită Candela sufletului nostru este cea care trebuie să fie totdeauna aprinsă. Cuvinte pentru suflet de la Maica Gavrilia Papaiannis (de citit mai ales în postul Paștelui)

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri