Expertul nostru ne vorbeste astazi despre o situatie cu care toti ne-am confruntat: frica de esec. Descopera cum poti identifica momentele cand frica de esec sta bariera spre succesul tau si cum poti interveni pentru tine.

Cauzele fricii de esec

Ca sa intelegem cauzele fricii de esec, mai intai trebuie sa intelegem ce inseamna de fapt, „esec”?
Majoritatea dintre noi ne raportam la esec conform definitiei pe care acest cuvant o are si, care, face referire la nereusita, nerealizare. Aceasta in mare parte, pentru ca asa am fost invatati. Insa in realitate, semnificatia esecului difera sau, mai bine spus, poate diferi – uneori substantial – de la o persoana la alta, in functie de sistemul propriu de valori si convingeri al fiecaruia.

Adica, daca sistemul valoric in care ai crescut si ti-ai dezvoltat cognitiile ti-a transmis mai mult sau mai putin direct ca: „daca nu ai note mari, nu esti printre cei buni”; „ daca gresesti, atunci vei suferi”; „ca esti apreciat/iubit/valorizat etc. pentru ceea ce faci, si nu pentru ceea ce esti” etc.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Testul lui Mercur Retrograd: Cum te va afecta aceasta perioada? Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023 7 exerciții filosofice stoice pentru o viață mai fericită

Deci, frica resimtita la gandul unei greseli sau a unei eventuale nereusite este o conditionare. Am fost conditionati sa simtim frica in relatie cu esecul. Putini oameni stiu ca frica de esec este o fobie – atihifobia – si ca in orice fobie, teama este exagerata si irationala.

Conditionarea timpurie poate fi determinata de parinti:

  • cu atitudine prea critica;
  • cu asteptari nerealiste in raport cu varsta si resursele copilului;
  • cu atitudine dominatoare si care nu au dat copilului posibilitatea de a face alegeri;
  • care nu tolerau greselile si consecintele erau dureroase pentru copil – de la agresiune fizica, pana la retragere emotionala si afectiva
  • care nu au sprijinit, indrumat si directionat copilul – ceea ce a determinat copilul sa subcapaciteze din lipsa de experienta si cunostinte (cu alte cuvinte a fost lasat sa se descurce singur)
  • care erau la randul anxiosi, depresivi sau sufereau de alte afectiuni psihice/emotionale/fizice si care prin conditia lor promovau valori nesuportive pentru performanta, succes si invatare
  • cu atitudine in general negativista – pareau mereu nemultumiti

Dar exista si posibilitatea ca teama de esec sa fi fost dezvoltata pe parcursul vietii, ca urmare a unei dezamagiri puternice in jurul careia am formulat concluzii disfunctionale si irationale. Cum mintea umana functioneaza pe baza reperelor, daca are un precedent semnificativ instalat, atunci va tinde ca pe viitor sa se raporteze la acesta in toate situatiile similare: dezamagire intr-o relatie – frica de a mai intemeia noi relatii; dezamagire sau nereusita la un examen/promovare/competitie importanta – frica de a mai incerca in domeniile respective sau chiar de a mai intra in contexte similare etc.

Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Când îți este dor de cineva, pune mâna în dreptul inimii – în sufletul tău dragostea pentru acea persoană este nesfârșită

Foto: teama de esec by Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri