Prognoza meteo pentru vara 2023 anunță fenomene extreme. Primele estimări arată că sunt șanse mari să avem o vară cu temperaturi peste medie. Meteorologii au anunțat valuri de căldură în principal în sudul și vestul Europei, dar se vor resimți și în România. 

Prognoza meteo pentru vara 2023

Datele experților meteo arată că vor apărea și ploi sau vijelii, îndeosebi în sudul continentului. Specialiștii spun că valurile de căldură vor fi cauzate și de o posibilă intensificare a fenomenului El Niño. Vremea instabilă va ţine până la jumătatea lunii iulie.

Modelele climatologice arată că după trei ani de manifestare a tiparelor meteorologice asociate cu fenomenul La Nina în Oceanul Pacific, care scad în general ușor temperaturile globale, omenirea ar putea să asiste la revenirea fenomenului El Niño, omologul său mai cald.

În timpul acestui fenomen, vânturile care bat spre vest de-a lungul Ecuatorului vor scădea în intensitate, iar apa caldă a mării va fi împinsă spre est, generând astfel temperaturi mai mari la suprafața oceanului.

„El Nino este în mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global. Dacă acest lucru se va întâmpla în 2023 sau în 2024 reprezintă ceva încă necunoscut, dar eu cred că este mai probabil să se întâmple”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene.

Citeste continuarea pe 9news.ro

Foto fr si main: Marian Weyo /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri