Cum ne țin în loc ideile preconcepute? Reformulări mentale cu care să le înlocuim

12 Mai 2020 publicat în Lifestyle 52 share-uri

Atât dogmele, cât și ideile preconcepute se manifestă pentru psihicul uman ca niște închisori conceptuale limitative. Ele oferă iluzia că suntem în control asupra vieții noastre.

Dogma reprezintă, din perspectivă religioasă, un postulat care este considerat drept adevăr absolut, infailibil, care nu poate fi pus sub semnul întrebării. De cealaltă parte, preconcepția este o idee sau părere admisă, adoptată dinainte, fără o cercetare sau o experimentare prealabilă (pre + conceput).

În opinia psihologului Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), atât dogmele, cât și ideile preconcepute se manifestă pentru psihicul uman ca niște închisori conceptuale limitative. Totodată, specialistul este de părere că nimic nu a provocat mai multă suferință ființei umane decât dogmele și ideile preconcepute după care s-a ghidat fără să se raporteze și la adevărul celuilalt, deoarece, astfel de idei înseamnă în substrat un mod de gândire de tipul: ”eu am dreptate, tu nu ai și adevărul meu este singurul valabil”.

“Deși în timp, atât dogmele, dar mai ales ideile preconcepute își dovedesc lipsa de bază logică și tangibilă și își arată în mod inevitabil falsitatea, oamenii au tendința să se cramponeze de acestea, uneori toată viața. Acest lucru se întâmplă deoarece, în mod paradoxal, oamenii își iubesc închisoarea, fiindcă aceasta le oferă sentimentul de siguranță al lucrului cunoscut, al zonei de confort, al lui “eu știu, deci am dreptate”.

Mai pe scurt spus, le oferă iluzia că sunt în control asupra vieții lor. Realitatea este de fapt exact pe dos: abia atunci când ne atârnăm cu tot dinadinsul de ”dreptatea noastră”, am pierdut cu adevărat controlul asupra abilităților noastre de a ne adapta, evolua, accesa mai multe perspective, deci mai multe soluții, de a eficientiza timpul și resursele ș.a.”.

Mai mult decât atât, specialistul consideră că rezultatul concret al acestei atitudini este că oamenii nu obțin în viață ceea ce-și doresc. „Ghidatul acțiunilor după aceste reguli interne fixe, ne influențează modul în care ne gestionăm timpul, energia și resursele, abordăm relațiile, acționăm în profesie, acordăm atenție creșterii personale”, mai adaugă psihologul Laura-Maria Cojocaru.

Cum ne țin în loc ideile preconcepute?

În general convingerile sau ideile preconcepute care ne pot ține pe loc sunt formulate în mintea noastră sub forma ”cauză-efect”.

Iată câteva exemple:

„Ca să am viața pe care mi-o doresc, trebuie să am grijă să am totul în control”.

„Ce spun ceilalți nu este valabil, pentru că eu am dreptate”.

„Dacă nu fac lucrurile așa cum știu eu (a se citi: ”așa cum am preluat de bun de la alții”), nu e bine!”

„Dacă cineva a făcut o anumită acțiune, înseamnă că … (nu există altă variantă decât cea în care cred eu)”

„Nu pot trăi fără … (persoană, ființă, obiect, context)”.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>> 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri