23 Ianuarie 2020 publicat în Lifestyle 7934 share-uri

Scopul mudrelor era acela de a elibera sau a redirecționa energia din corp în vederea restabilirii stării de sănătate, echilibru și de bine. Iată 5 mudre care au în vedere eliberarea stresului din corp, dar și a sentimentelor de anxietate și îngrijorare.

Cuvântul “mudră” provine din sanscrită, însemnând “pecete”, “semn”. Mudrele sunt efectuate de obicei cu ajutorul ambelor mâini și al degetelor, implicând anumite poziții ale acestora. Chiar dacă în India mudrele cunosc o îndelungată practică spirituală, astăzi ele sunt frecvent folosite și în yoga și asociate cu pranayama, exercițiile de respirație specifice yoga.

Aceste gesturi ale mâinii au și o încărcătură sacră, mudrele ajutându-ne nu doar să ne relaxăm și să ne îmbunătățim starea de sănătate, dar și să ne reechilibrăm fizic, emoțional și mental prin fluidizarea fluxului de energie. Vechii hinduși aveau cunoștințe în medicina energetică așa că scopul mudrelor era acela de a elibera sau a redirecționa energia din corp în vederea restabilirii stării de sănătate și de bine.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele” Vrei să lucrezi într-un spaţiu de coworking? Iată ce trebuie să ştii  Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Conform filozofiei antice hinduse, fiecărui deget îi corespunde un element:

 ► Inelarul = Pământ (Prithvi)

► Degetul mare – Foc (Agni)

► Arătător  - Aer (Vayu)

► Degetul mijlociu = Eter sau spațiu (Aakasha)

► Degetul mic = Apă (Aakasha)

Filozofia antică hindusă ne învață că cele cinci elemente sunt încorporate în structura fizică a fiecărei ființe și că fiecare din aceste elemente se află într-un anumit echilibru într-un corp. De aceea, unii au nevoie de mai multă apă, unii au prea mult foc, spre exemplu, iar altora le lipsește elementul pământ. Fiindcă degetele reprezintă puncte energetice ale acestor energii, mudrele sunt menite să echilibreze aceste elemente în corpul nostru și să ne îmbunătățească astfel starea de sănătate.

Astăzi îți vom prezenta 5 mudre care au în vedere eliberarea stresului din corp, a sentimentelor de anxietate și îngrijorare, dar și echilibrarea energetică și emoțională.

1. Mudra Mahasir – mudra care echilibrează emoțional 

Mudra Mahasir te poate ajuta să îți calmezi mintea și nervii, contribuind totodată și la echilibrarea emoțiilor puternice, dar și la eliberarea tensiunii. Este utilă îndeosebi în managementul stresului și pentru calmarea durerilor de cap și a migrenelor. Pe de altă parte, este folosită și în decongestionarea sinusurilor frontale sau a durerii de spate. Îmbunătățește totodată abilitatea de concentrare.

Poate fi efectuată timp de 15 minute de două ori pe zi sau ori de câte ori este nevoie, în poziție specială de yoga, în timp ce mergi sau în timp ce stai pe scaun.

2. Mudra Uttarabodhi, mudra Iluminării - pentru concentrare și pozitivitate 

Dacă ai un task important de făcut, care te copleșește și îți provoacă sentimente de stres și anxietate, poți încerca Mudra Uttarabodhi. Se crede că această mudră te ajută să rămâi concentrat asupra a ceea ce ai de făcut, crescând încrederea în sine și conectarea cu eul interior. Detensionează în același timp sistemul nervos și detoxifiază mintea de gândurile în exces.

De asemenea, practicarea acestei mudre te poate ajuta să îți menții mintea mai limpede atunci când vine vorba de rezolvarea de probleme sau de luarea unor decizii importante. Această mudră simbolizează și iluminarea.

3. Mudra Vayu – Mudra de aer care liniștește mintea

Mudra Vayu liniștește mintea, calmează sistemul nervos și relaxează mușchii, dar ajută și în gestionarea durerii cauzate de reumatism, artrită, sciatică sau gută. Este utilizată și în depresiile ușoare. Simbolic vorbind, această mudră ajută la echilibrarea elementului aer în organism.

Poate fi practicată când ești în picioare, în timp ce stai jos sau când stai în pat.  În general, mudrele sunt mai eficiente atunci când sunt practicate între 4 și 6 a.m., în mod regulat, cel puțin pentru 2 luni. 

4. Mudra Gyan (Mudra cunoașterii) 

Mudra Gyan se numără printre cele mai importante mudre, fiind asociată cu pacea minții, liniștea și evoluția spirituală. Este cunoscută ca fiind “mudra cunoașterii” căci stimulează înțelepciunea și cunoașterea. Practicarea acestei mudre ne ajută să ne eliberăm de stres, tensiuni, frici sau depresie. Stimulează creierul și echilibrează sistemul nervos și glanda pituitară.

Pentru cele mai eficiente rezultate, se poate practica de 3 ori pe zi (în reprize de 10-15 minute) sau ori de câte ori simțiți nevoia, în orice moment al zilei.

5. Mudra Mrigi

Prin poziția pe care o formează degetele, această mudră imită forma unei căprioare, în sanscrită “Mrigi” însemnând căprioară. Ajută la atenuarea durerilor de cap ușoare și la eliberarea tensiunii cauzate de situațiile stresante. În același timp, calmează mintea și corpul, contribuind la risipirea sentimentului de mânie, panică sau anxietate. Mai mult, se pare că îmbunătățește și funcția sistemului imunitar.

Mudra Mrigi este folosită și în tehnicile de respirație, timp de 40 de minute deodată sau în 3 reprize de câte 10-15 minute, distribuite de-a lungul zilei.

Atenție! În niciun caz, aceste mudre nu sunt substituente pentru tratamentele medicale. Cereți întotdeauna sfatul medicului atunci când vă confruntați cu o problemă medicală.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri