Regiuni viticole: Top 5 destinații mai puțin cunoscute, unde este o încântare să te afli în această perioadă

12:10, 16 Octombrie 2019 publicat în Lifestyle2 share-uri

Destinații viticole mai puțin cunoscute, dar superbe, pe care le pot vizita românii:

Echipa motorului gratuit de căutare pentru călătorii momondo.ro a găsit destinațiile care nu sunt renumite pentru vinul produs, deși calitatea lui este demnă de un sejur cu degustare multiplă. Pentru că perioada recoltei tocmai a trecut, iar mustul începe să se transforme în vin, mulți români își fac planuri de vacanță în regiuni viticole mai mult sau mai puțin cunoscute, pentru a gusta și vinul proaspăt dar și pe cel din anii trecuți.

Vinul bun redevine un produs căutat, chiar dacă nu provine doar din țări ca Spania, Italia sau Franța, renumite pentru export, ci din locații care au adus îmbunătățiri majore procesului de obținere în ultimul timp sau pur și simplu au început să îl promoveze din ce în ce mai mult.

Citeste si:
Carrefour deschide al doilea hipermarket din Brașov și al 40-lea...
Carrefour deschide al doilea...

Ultima colectare a datelor de către Eurostat arată că în 2015 au fost cultivate 3.2 milioane de hectare de viță de vie în Uniunea Europeană, reprezentând aproximativ 45% din totalul suprafeței cu viță de vie cultivată la nivel mondial.

Locații din Europa

Chiar dacă aproape 3 sferturi din suprafața viticolă din Uniunea Europeană se află în Spania, Franța și Italia (conform Eurostat), mai rămâne cel puțin un sfert în cadrul Uniunii și alte suprafețe în afara ei. Ținând cont că vinul de acolo nu este exportat (cel puțin nu în cantități mari), merită să organizăm o mini-vacanță pentru a îl gusta direct de la sursă, mai ales în lunile de toamnă, când prețurile pentru zboruri sau cazare au scăzut considerabil.

Kakheti, Georgia

Foto: By Anastassiya_s /Shutterstock

Prima recomandare este către regiunea caucaziană despre care se spune că a fost prima care a produs această licoare, acum aproximativ 8000 de ani.

Arheologii au descoperit dovezi ale producției de vin încă din anul 6000 î.Hr., ceea ce a atras atenția reprezentanților UNESCO. Specific acestei regiuni (pe lângă nenumăratele soiuri de struguri, cum ar fi saperavi, rkatsiteli sau mtsvane) este faptul că vinul se păstrează în vase mari din lut (kvevri) și se îngroapă în pământ pentru a fermenta pe parcursul iernii.

Cramele și beciurile lungi, mănăstirile de aproximativ 1500 de ani, bucătăria incredibilă și vinurile tocmai menționate sunt doar câteva motive pentru a planifica o vizită în Georgia.

Mileștii Mici, Republica Moldova

Foto: By Bondarenco Vladimir /Shutterstock

Vinurile moldovenești sunt prezente în magazinele din România, dar vizitarea cramelor din raionul Ialoveni este o experiență care nu poate fi exportată. „Colecția de Aur” Mileștii Mici a fost recunoscută de Guinness World Records ca fiind cea mai mare colecție de vinuri din lume și numără 1.5 milioane de sticle depozitate în 200 km de galerii subterane. Localitatea se află la mai puțin de 20 km distanță de Chișinău iar tururile cu degustare durează între o oră și 3 ore, în funcție de pachetul ales, cu rezervare anterioară.

Urla, Izmir, Turcia

Foto: By Kemal Mardin /Shutterstock

O altă regiune prea puțin cunoscută pentru vinurile pe care le oferă este provincia Izmir de pe malul turcesc al mării Egee. Orașul istoric Urla se află la aproximativ 35 km de Izmir iar producția de vin de aici este din ce în ce mai apreciată. Tururile organizate includ și experiențe culinare locale, cu nimic mai prejos decât calitatea vinurilor degustate.

Locații pe alte continente

Yamanashi, Japonia

Foto: By kazuhiro /Shutterstock

Nu mulți s-ar aștepta ca în țara sake-ului sau a berii Kirin să existe și o regiune viticolă. Bucurându-se de strugurii roz Koshu, regiunea Yamanashi trebuie inclusă în excursia din Japonia, dacă vinul este una dintre plăcerile călătoriilor. Astăzi există peste 80 de producători de vin în această zonă, chiar dacă unii sunt nevoiți chiar să creeze un fel de „pălării” pentru a proteja butucii de viță de vie.

Excursia va fi înfrumusețată și de prezența muntelui Fuji din apropiere, iar distanța față de Tokyo este relativ mică, aproximativ 120 km.

Maharashtra, India

Tot mai mulți români au început să exploreze diferite părți ale Indiei, dar prea puțini știu că se pot bucura și de un vin bun, care acompaniază perfect mâncarea specifică locurilor. Binecunoscutul Mumbai face parte din regiunea Maharashtra, o zonă în care vinul produs din strugurii din valea Nashik a început să fie exportat și în magazinele din Marea Britanie.

Foto fr si main: By Erickson Stock /Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri