16 Octombrie 2019 publicat în Lifestyle 24 share-uri

Află care sunt câteva dintre metodele pe care le ai la îndemână pentru a pune bani deoparte pe termen lung și constant

Ți-ai pus în minte să mergi măcar o dată în viață într-o vacanță în Peru sau China, să simți magia unui concert al trupei preferate chiar din primul rând, să pleci într-o croazieră pe Mediterana sau pur și simplu să faci cursuri pentru a-ți perfecționa nivelul limbilor străine pe care le cunoști. Constați, însă, că toate acestea rămân la nivel de visuri, iar timpul trece neiertător. 

Una dintre principalele cauze pentru care nu îți poți împlini dorințele este că bugetul tău nu îți permite să faci asta. În cele ce urmează, afli care sunt câteva dintre metodele pe care le ai la îndemână pentru a pune bani deoparte pe termen lung și constant, nu cu perioade în care să cheltui fix ce ai reușit să economisești sau să nu poți economisi nimic. 

Schimbă-ți jobul sau caută colaborări

Atunci când îți organizezi bugetul personal, primul factor de care trebuie să ții cont este salariul. Fă-ți niște calcule și dacă, după ce ai pus pe hârtie cheltuielile lunare, constați că nu ai cum să mai și economisești, poate că e timpul să iei câteva măsuri. Ca să nu ai impresia că brusc trebuie să renunți la stilul de viață confortabil pe care îl ai, să faci eforturi descurajante pentru a pune ceva deoparte, începe prin a-ți căuta un job mai bun sau a-ți lua câteva colaborări pentru a-ți rotunji veniturile. 

Fie ca alegi să faci o schimbare în cariera ta sau că optezi pentru colaborări, este foarte important felul în care știi să te vinzi, să demonstrezi angajatorilor că meriți postul pe care ți-l dorești și că ai fi omul potrivit pentru echipa din care vei face parte. Începe cu scrisoarea de intentie și cu redactarea impecabilă a CV-ului. Sunt primii pași, dincolo de toată experiența pe care o ai, pentru a atrage atenția celor care vor să te angajeze. Apoi, nu uita de recomandări, pentru situația în care ți se cer și, nu în ultimul rând, documentează-te bine despre profilul companiei la care vrei să lucrezi și ce poți tu oferi mai departe.  

Facturi mai mici, cu un pic de atenție

Un alt pas important ca să poți face economii este să găsești o soluție pentru ca facturile tale să fie un pic mai mici. Ele fac parte din categoria cheltuielilor obligatorii, pentru că nu poți sta pe întuneric sau fără apă și gaz, dar poți testa piața, alegând oferta cea mai avantajoasă a furnizorului de energie electrică sau gaz. Apoi, folosește LED-uri, pentru că cele mai multe dintre ele pot lumina până la 50.000 de ore, fără să le schimbi, ceea ce le face de 50 de ori mai eficiente decât becurile cu incandescență și de 25 de ori mai durabile decât cele cu halogen. 

Apoi, în lunile de iarnă, dacă ai centrală termică de apartament, nu uita să transmiți furnizorului tău de energie electrică și de gaz indexul pentru consumul lunar. Aceasta, ca să nu ai surpriza că la regularizare îți vine o factură de câteva sute de lei. Folosește termostatele inteligente și programează-ți centrala să încălzească locuința diferit pentru perioadele din zi și din noapte sau pentru intervalele în care nu ești acasă. 

Fondul pentru situații neprevăzute

Odată ce ai pus pe hârtie care sunt cheltuielile obligatorii (facturi, rate, chirie, întreținere, taxe de școlarizare) și pe cele pe care le poți ajusta foarte ușor (haine, alimente, evenimente culturale, vacanțe), ia în calcul că întotdeauna pot să intervină situații neprevăzute. Specialistii spun că, pentru ca planul tău de economisire să fie sustenabil și să poți pune bani deoparte constant și pe termen lung, este esențial să-ți construiești un fond de urgențe. 

În plus, este recomandat să iei în calcul că economiile anuale pot fi cu 4-5% mai mici sau mai mari decât ți-ai propus, pentru că poate nu reușești să pui aceeași sumă de bani deoparte, în fiecare lună. Experții de la Fidelity Investments consideră că aceasta este o modalitate prin care planul tău de economii poate funcționa pe termen lung, fără perioade de repaus. 

Gătește singură și distrează-te fără eforturi financiare

Chiar dacă nu îți place ideea, mâncarea gătită în casă este una dintre metodele eficiente de a mai salva anumite sume de bani. Aceasta, dacă te gândești cât poți cheltui atunci când ieși cu prietenii în oraș. Atunci când gătești singură, tu deții controlul bugetului destinat alimentației familiei tale. Alegi ingredientele de calitate, poate găsești surse de încredere pentru diverse produse cum sunt brânza, laptele sau ouăle și să fii sigură că sunt proaspete și au un preț avantajos. 

În ceea ce privește metodele de relaxare, nu este neapărat să participi la evenimente culturale scumpe. Te poți distra foarte bine și la tine acasă vizionând filmele, documentarele sau concertele care îți plac, de pildă.

Chiar dacă planul de economii presupune anumite eforturi din partea ta și a familiei tale, cel mai bun stimulent de a te ține de el este satisfacția pe care o ai atunci când îți vezi visurile împlinite. Exact acele dorințe pe care ți le-ai refuzat mereu din motive financiare. În plus, îți demonstrezi și că nimic nu este imposibil atunci când vrei neapărat să obții ceva. 

Sursa foto: Photo by Andre Furtado from Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri