4 Octombrie 2019 publicat în Lifestyle 717 share-uri

Prin somatizare, corpul nostru ne transmite prin intermediul neplăcerilor/bolilor /suferințelor fizice, în ce “loc” nepotrivit stă prea mult mintea noastră cu atenția.

Primul impuls, atunci când ne gândim la prosperitate, este să considerăm că vorbim despre partea financiară. Este un punct de vedere, însă nu complet argumentat. Prosperitatea în sine se referă la a trăi bine, cu împlinire, mulțumire și liniște interioară pe toate cele 3 mari planuri ale existenței: sănătate, relații, bani.

De cealaltă parte, un indicator despre care se discută tot mai des atunci când vorbim despre prosperitatea noastră este strâns legat de “inteligența corporală” sau, prescurtat, BQ. Aceasta reprezintă capacitatea corpului de a înmagazina și de a-și “aminti” emoțiile puternice trăite în timpul experiențelor de viață. Mai departe, prin somatizare, corpul nostru ne transmite prin intermediul neplăcerilor/bolilor etc. suferințe fizice, în ce “loc” nepotrivit stă prea mult mintea noastră cu atenția.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Dislexia e superputerea a mii de copii și adolescenți Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   FOREO lansează un nou brand anti-îmbătrânire

                       

 Ne trăim starea de bine sau de dezechilibru prin... cap, stomac, rinichi și picioare

Astfel, în opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), capul, stomacul, rinichii și picioarele sunt cele 4 părți ale corpului nostru care ne pot transmite multe dacă le acordăm atenția cuvenită, astfel:

1. Capul - partea din corpul nostru care are legătură cu individualitatea noastră

Capul este zona corpului care are legatura cu "știu că sunt", "vreau să fiu", "aleg să cred despre viață", cu ceea ce ne este specific nouă și ne diferențiază de restul oamenilor, are legatură cu valorile personale, credințele despre viață și principiile pe care ne propunem să le respectăm.

Art Safari Kids se întoarce cu un program nou de artă pe gustul copiilor: ateliere, cursuri intensive și tururi ghidate MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA

“Emoțiile și comportamentele nepotrivite sunt atunci când ne simțim "atacată" individualitatea, manifestăm rezistență la schimbare, neiertare, rezistentă la perspective diferite de ale noastre. De cealaltă parte, emoțiile potrivite sunt sinceritatea față de sine, liniște, relaxare, acceptare, odihnă fizică și mentală, iertare, flexibilitate. În astfel de cazuri, se recomandă schimbarea modului de gândire deficitar, luarea în considerare a altor perspective, lucrul cu corpul fizic pentru a elibera din ”amintirea” acestuia emoțiile nepotrivite care au fost stocate.

Totodată, trebuie întărite următoarele convingeri: ”tot ce se întâmplă în jurul meu este spre binele meu, mă ajută să învăț, să evoluez, să fiu cea mai bună varianta a mea”, “ dau voie vieții și oamenilor să-mi facă daruri fără să pun condiții de dată, timp, formă etc”, explică psihologul.

Canapea fixă sau extensibilă: cum faci alegerea corectă? Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate

2. Stomacul: influențează starea de sănătate a sistemului muscular.

Stomacul reprezintă centrul energetic al voinței, al puterii personale și al imaginii de sine. Deoarece este organul primar al digestiei, coordonând procesul de digestie a alimentelor, din punct de vedere metaforic, psihicul nostru îl asociază cu “digestia” persoanelor, situațiilor, contextelor.

Foto: By magic pictures /Shutterstock

“În cazul stomacului, emoțiile și comportamentele nepotrivite sunt îngrijorare, raționalizare excesivă, învinuirea altora, rușine, dependență de muncă, agresivitate, dominare, control, încăpățânare, hiperactivitate, ambiție excesivă și competitivitate, gândire dogmatică, obsesivă, inflexibilă sau lipsa de energie, voință slabă, apreciere scăzută față de propria persoană. Emoțiile potrivite sunt capacitate de adaptare, transformare, susținere, dăruire, respect pentru natură și sentimental unității cu întreagă umanitate, asumarea responsabilității, liniște interioară, acceptarea de sine, spontaneitate, optimism, definire a sinelui. Astfel, sunt recomandate comportamente care au capacitatea de a ne face să ne simțim bine în orice context, asumarea riscurilor, menținerea atenției pe “aici și acum”, relaxare profundă, întărirea voinței, a acționa, a fi individual și original, renunțarea la a ține cont excesiv de părerea altora", spune specialistul.

În astfel de cazuri, se recomandă întărirea convingerilor de tipul: “Eu pot, știu, reușesc, cred în mine”, “îmi îndeplinesc orice obiectiv cu ușurință și plăcere”, “îmi revendic forță interioară și o onorez”, “știu cine sunt, care este rolul meu în lume și cum îmi doresc să trăiesc”.

3. Picioarele - partea din corpul nostru care ne poartă într-acolo unde este direcționată și atenția noastră.

Picioarele ne vorbesc despre direcția noastră în viață, despre capacitatea de a avansa în viață, de a învăța lucruri noi și de a trăi experiențe noi, despre a produce o schimbare în general, ne vorbesc despre stabilitate, siguranță, atenție la prezent, centrare pe soluții și acțiune.

“Emoții și comportamente nepotrivite în cazul picioarelor sunt: “nu pot”, ”nu știu” sau ”nu este potrivit” să fac o schimbare (în gândire sau comportament), să învat ceva nou, refuzul de a lasă trecutul în urmă, frică de o suferință posibilă, dezechilibru între dorința și acțiune, iar cele potrivite sunt liniștea, relaxarea, curiozitatea și acceptare. Comportamentele recomandate sunt menținerea unui echilibru emoțional, atenție îndreptată cât de cât egal către toate aspectele vieții, exersarea capacității de a lua ceea ce este bun, util, plăcut, frumos de la viață, de a ne opri un timp pentru a ne bucură de realizări", declară Laura Maria Cojocaru.

În cazul picioarelor, se recomandă întărirea următoarelor convingeri: ”mă pot descurcă bine cu orice nouă provocare în viață mea pentru că am resurse și știu să găsesc soluții și modalități de adaptare astfel încât să-mi fie cel puțin la fel de bine ca acum sau și mai bine”, “mențin în viața mea ce este cu adevărat important, las în urmă ce este perimat și mă pregătesc cu bucurie și curiozitate pentru persoane noi, pentru aspecte noi, utile, plăcute și care mă apropie din ce în ce mai mult de viața pe care mi-o doresc”,


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri