18 Decembrie 2015 publicat în Lifestyle 21 share-uri

In lumea intreaga exista numeroase traditii spectaculoase de iarna, in afara Craciunului si a Revelionului. Exista numeroase ritualuri de intampinare a sezonului rece, ritualuri religioase sau sarbatori populare, unele mai putin cunoscute, insa care ar merita mai multa atentie.

Malanca, Ucraina

Malanca este denumirea slava a cetelor organizate de mascati intalnite de Anul Nou pe rit vechi (14 ianuarie) in Ucraina. Malanca vine de la Sf. Melania, sarbatorita la data de 31 decembrie, pe rit nou, sau 13 ianuarie, pe rit vechi. Se spune ca Malanca ar fi fost o fiica de gospodar care si-ar fi aparat satul de invazia hoardelor de tatari.

Grupul este condus de un personaj costumat in mireasa, care o reprezinta pe Malanca, apoi parintii acesteia, si alte personaje mascate in politisti, medici, soldati, tigani, capre, ursi, demoni; acestia merg la “malancit” (colindat) doar pe la casele unde exista fete bune de maritat, pe care le colinda si unde joaca cateva scenete sau teatru popular.

Cu ocazia acestor jocuri de rol se cauta prin gospodarie si se scoate la iveala si averea gazdelor. Grupul este recompensat cu mancare si bautura si ureaza gazdelor un an nou mai bun si mai norocos.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele” 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

Losar - Anul Nou din Tibet

Foto: Losar; Credite foto: Zzvet / Shutterstock.com

Losar, sarbatorirea anului nou in Tibet, reprezinta una dintre cele mai colorate sarbatori culturale din intreaga lume, si se petrece de obicei in luna ianuarie sau februarie, in functie de calendarul tibetan.

Este o sarbatoare a reinnoirii, in care se curata temeinic casele si se aprind focuri, in care se ard frunze de ienupar si tamaie, ce simbolizeaza renasterea; multimile defileaza, purtand torte aprinse si au loc numeroase focuri de artificii, de asdemenea. Fiind un centru al budismului tibetan, la Losar participa numerosi lideri religiosi si chiar Dalai Lama.

Se pregatesc galuste traditionale, cu diverse umpluturi, unele delicioase, altele cel putin ciudate, de la orez, ardei iute, sare sau carbune. In functie de galusca nimerita, se preconizeaza pentru fiecare individ tipul de caracter si ce fel de an va avea.

5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta 5 Tratamente naturiste pentru problemele urinare MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

O alta caracteristica a Losar este sculptura in unt colorat; diversele forme reiesite se vand pentru a aduce noroc cumparatorilor, iar calugarii tibetani realizeaza sculpturi gigantice complexe, din unt din lapte de yak, expuse in temple si diverse cladiri publice.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri