18 Decembrie 2015 publicat în Lifestyle 21 share-uri

In lumea intreaga exista numeroase traditii spectaculoase de iarna, in afara Craciunului si a Revelionului. Exista numeroase ritualuri de intampinare a sezonului rece, ritualuri religioase sau sarbatori populare, unele mai putin cunoscute, insa care ar merita mai multa atentie.

In lumea intreaga exista numeroase traditii spectaculoase de iarna, in afara Craciunului si a Revelionului atat de cunoscute in cultura vestica. Exista numeroase ritualuri de intampinare a sezonului rece, ritualuri religioase sau sarbatori populare, unele mai putin cunoscute, insa care ar merita mai multa atentie.

Majoritatea sunt centrate pe solstitiul de iarna, care marcheaza ziua cea mai scurta din an si noaptea cea mai lunga, moment din care ziua incepe treptat sa creasca, purtand cu sine promisiunea unei primaveri viitoare. Iata cateva traditii impresionante din lumea intreaga si semnificatia acestora:

Ziua Sfintei Lucia, Suedia

Foto: Mr.TinDC / Flickr.com

Ziua Sf. Lucia este cea mai indragita sarbatoare de iarna a suedezilor, avand loc in fiecare an pe data de 13 decembrie. Aceasta se petrece sub forma unui festival al luminilor si isi are radacinile undeva in perioada crestina timpurie, in secolul 4 d.Hr.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele” 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

Lucia din Siracuza a fost o tanara crestina care a murit persecutata de catre romani atunci cand a fost prinsa ajutandu-i pe crestini, in perioada cand persecutiile impotiva acestora erau la ordinea zilei. La origini probabil a fost un festival pagan, care urmarea celebrarea focului si a caldurii si lupta lor impotriva iernii intunecate, friguroase si lungi.

In dimineata zilei de 13 decembrie, cea mai mare fata a familiei ii trezeste pe cei din casa, le canta diverse cantece despre faptele Sf. Lucia si le serveste prajitura cu sofran (lussekatt) si cafea. Procesiunile de Sf. Lucia au loc in fiecare oras din Scandinavia, si sunt conduse de cate o reprezentanta aleasa a Sf. Lucia, care este imbracata intr-o rochie alba, cu un brau rosu si purtand pe cap o coroana cu lumanari aprinse.

Celelalte fete o urmeaza, purtand in maini lumanari aprinse si fiind imbracate in acelasi mod, in afara de coroana, iar baietii sunt imbracati tot in alb, avand pe cap coifuri cu stele in varf. In tot acest timp se canta cantece traditionale si colinde specifice perioadei de iarna.

5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta 5 Tratamente naturiste pentru problemele urinare 5 Seturi complete pentru manichira semipermanentă chiar la tine acasă

Sf. Lucia este o sarbatoare a luminii si a veseliei, iar seara au loc petreceri, cu focuri aprinse in aer liber, care tin pana dimineata. Ziua Sf. Lucia se mai serbeaza si in Finlanda, Danemarca, Estonia, Norvegia, Malta, Croatia, Italia si SUA.

Festivalul Dongzhi, China

Foto: V.T. Polywoda / Flickr.com

Acesta are loc in timpul solstitiului de iarna si celebreaza victoria luminii si a caldurii asupra noptii si a frigului (dupa solstitiul de iarna, ziua incepe sa creasca, iar noaptea sa scada). Acest festival se serbeaza mai ales in China, Taiwan si Hong-Kong. Dongzhi se petrece in mijlocul familiei, alaturi de cei dragi, si desi are loc cu aproximativ 6 saptamani inainte de Anul Nou chinezesc, pentru unii aceasta este cea mai importanta sarbatoare.

In timpul Dongzhi, se pregatesc galuste traditionale si tang yuan, mingiute de orez colorate (seamana cumva cu ouale de Paste) care au diverse umpluturi, de la ciocolata pana la pasta de cartof dulce si apoi fierte intr-o zeama dulce si aromata. Forma rotunda a galustelor si a tang yuan se crede ca simbolizeaza familia, ca unitate.

5 Ceaiuri și suplimente alimentare pentru digestie ușoară MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!  

Foto homepage: Festivalul Losar; Credite foto: Zzvet / Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri