7 Martie 2012 publicat în Lifestyle 7 share-uri

Ca sa ne bucuram de buna-dispozitie si energie, nu trebuie sa mancam vagoane de morcovi, containere de mere si sa bem hectolitri de suc odata. Poate doar daca ne gandim la consumul pe un an ...

Dar mai bine hai sa trecem de la perspectiva macro la cea micro si sa ne concentram asupra zilei de astazi. Ne intereseaza ce se intampla „aici si acum” si ne mai intereseaza si raspunsul la intrebarea: cat de des trebuie sa mancam legume si fructe? Iata si raspunsul: este suficient de 5 ori pe zi!

Daca din reflex veti spune „O nu, nu voi manca morcov in fiecare zi”, vreau sa va linistesc. Un inlocuitor excelent al legumelor si fructelor este, de exemplu, sucul de fructe (un pahar inseamna tot o portie). Si apoi, nu trebuie sa rontaiti doar morcov crud; acesta poate fi consumat ca ingredient intr-o salata sauintr-un amestec congelat. Practic, legumele si fructele sub orice forma ne ofera vitaminele necesare pentru o functionare corespunzatoare. In bogata gama de posibilitati culinare, veti gasi cu siguranta ceva potrivit, care va va face sa manancati cu o adevarata placere legumele si fructele.

Cel mai bine este daca impartim fructele, legumele si sucurile in 5 portii, pe care sa le consumam de-a lungul intregii zile, deoarece organismul nostru nu poate inmagazina mai multe vitamine si minerale. De aceea, trebuie sa-i oferim in mod regulat noi portii de legume, fructe si sucuri, pentru a completa necesarul.

Cum putem face asta? Consumand fructe si legume in orice forma: proaspete, congelate, in compot, uscate... si, bineinteles, putem, ba chiar trebuie, sa bem sucuri! Sanatatea apare sub diverse forme si fiecare este la fel de buna. Important este sa nu uitam ca 5 portii de legume, fructe sau suc de fructe sunt o sursa de compusi nutritivi ce ne asigura vitamine si minerale valoroase1. O dieta bazata pe fructe si legume ne ajuta sa ne mentinem o greutate buna si, de asemenea,) ne ofera forte vitale!

Si, in incheiere, inca o intrebare: copilul tau refuza sa manance la pranz sau la cina si face nazuri cand are farfuria in fata? Servindu-i alimente colorate, din legume si fructe, ii vei stimula nu numai papilele gustative ci si ... imaginatia! Un crocodil din castravete? Un mar cu ochi? Copiilor le plac astfel de lucruri. Imaginatia este pentru ei cea mai gustoasa!

Asadar, care este raspunsul cel mai scurt la intrebarea: cat de des trebuie sa mancam legume si fructe si sa bem sucuri? Raspunsul este: zilnic! Si mai bine – de 5 ori pe zi! Si, cel mai bine – cu toata familia!

Afla mai multe pe www.5pentrusanatate.ro

1Measuring intake of fruit and vegetables, Antonio Agudo, WHO Library Cataloguing-in-Publication Data [electronic resource], 2005.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri