In aceasta "enciclopedie erotica", autorul sugereaza cu mare subtilitate si ironie ca nu exista nimic comun in intamplarile amoroase, ba mai mult, ca nici macar nu exista intamplari amoroase. Exista pur si simplu intamplari si stari incalculabile pe care femeia si barbatul le infaptuiesc si le traiesc in numele dragostei.

In aceasta „enciclopedie erotica“ (precum este definit volumul "O femeie" de catre un important critic literar din Ungaria), autorul sugereaza cu mare subtilitate si ironie ca nu exista nimic comun in intamplarile amoroase, ba mai mult, ca nici macar nu exista intamplari amoroase. Exista pur si simplu intamplari si stari incalculabile pe care femeia si barbatul le infaptuiesc si le traiesc in numele dragostei.

„Péter Esterházy nu doreste altceva decat sa inteleaga misterul; iar daca exista o femeie care nu intelege ce anume gandeste sotul, iubitul, partenerul ei, neaparat trebuie sa citeasca aceasta carte. Va fi cu o iluzie romantica mai saraca, dar in mod sigur va fi mai desteapta si mai inteleapta“ - este de parere reputatul critic literar din Danemarca, Erik Svedsen.

„Cu acest volum al lui Esterházy, literatura maghiara s-a imbogatit cu o mare carte si, in sfarsit, s-a maturizat.“
Péter Nádas

Péter Esterházy (nascut in 1950 la Budapesta, intr-una dintre cele mai celebre si vechi familii aristocratice maghiare) este, probabil, scriitorul ungur cel mai cunoscut si apreciat pe plan international in momentul de fata, una dintre vocile si constiintele literare definitorii pentru problematica spatiului central si est-european contemporan. A urmat initial studii de matematica la universitatea din orasul natal si a lucrat ca matematician intre 1974 si 1978; si-a facut debutul literar in 1978 in gazete literare, iar din 1978 s-a dedicat in intregime scrisului.

Este autorul unei opere vaste, ce cuprinde romane, nuvele, piese de teatru, eseuri, studii, publicistica, traduse in peste douazeci si cinci de limbi si incununate cu numeroase distinctii nationale (printre care prestigiosul premiu Kossuth, in 1996) si internationale (Herder, in 2002, Grinzane Cavour, in 2004, Premiul Pacii al Uniunii Editorilor si Librarilor din Germania, in 2004, Premiul de Excelenta al ICR din Romania, Premiul Grinzane-Beppe Fenoglio din Italia, in 2007 s.a.) Printre operele sale cele mai cunoscute se numara Harmonia Cælestis (Curtea Veche Publishing, 2008), Verbele auxiliare ale inimii (Curtea Veche Publishing, 2007), Cartea lui Hrabal, Privirea contesei Hahn-Hahn, Putina curvasarie maghiara, Nicio arta.

Autor: Péter Esterházy
Colectia: Byblos

O carte aparuta la editura Curtea Veche
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri