Cel mai recent, si, totodata, primul lungmetraj 3D semnat Wim Wenders, una dintre peliculele care au facut senzatie la editia 2011 a Festivalului de Film de la Berlin, unde a rulat in Selectia Oficiala in afara Competitiei, Pina (Germania-Franta, 2011), este prezentat in premiera pe ecranele din Romania.

Premiera filmului va avea loc sambata, 4 iunie, 20:30, la Cinema Florin Piersic din Cluj-Napoca, in cadrul celei de-a zecea editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), intr-o proiectie prezentata de JTI. Garbo.ro a semnalat cu mult timp in urma importanta si emotia starnita de aparitia acestui film, in articolul Pur si simplu uluitor: Omagiu Reginei dansului, la Festivalul de film de la Berlin.

Pina este un film pentru Pina Bausch, una dintre cele mai importante coregrafe ale ultimelor decenii si prietena buna de-a lui Wim Wenders.

Filmat 3D cu ansamblul companiei de dans Pina Bausch din Wuppertal, acest lungmetraj-eveniment ilustreaza ametitoarea si inimitabila arta a marii coregrafe germane, care a murit in vara lui 2009.

Invitand spectatorul intr-o senzuala si uimitoare calatorie intr-o noua dimensiune pe scena legendarei companii de dans, filmul ii insoteste pe dansatori si in afara teatrului, in oras si in peisajul industrial din jurul Wuppertalului, locul care a fost caminul si centrul activitatii creatoare a Pinei Bausch timp de mai bine de 35 de ani.

Dansurile unice gandite de Pina Bausch, intretesute cu momente de miscare si gesturi subtile, reprezinta structura principala a filmului, in care imaginile noi, filmate in 3D, sunt completate de filmari de arhiva, ale reprezentatiilor oferite de compania condusa de coregrafa dupa 1978. Dansatori din toate colturile lumii – membri ai Tanztheater Wuppertal – protagonisti ai catorva dintre spectacolele emblematice pentru creatia coregrafei (Café Müller, Le Sacre du printemps, Vollmond si Kontakthof ), aduc, unul cate unul, cate un omagiu in cuvinte si miscare, celei care le-a fost mentor si sursa de inspiratie, deopotriva. Din punct de vedere cinematografic, dansurile din Pina nu seamana nici cu teatrul filmat, nici cu ceea ce spectatorul este obisnuit sa vada intr-un spectacol de coregrafie propriu-zis.

Un proiect 3D pornit de reputatul cineast german alaturi de Pina Bausch, documentarul era programat, initial, sa intre in productie in vara lui 2009. Coregrafa s-a stins, insa, fulgerator: cu doar doua zile inaintea inceperii filmarilor, la cinci zile dupa ce fusese diagnosticata cu cancer. Wenders a renuntat, temporar, la proiect, revenind, insa, asupra lui, la insistentele companiei de dans, ale familiei si prietenilor Pinei.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri