La editia cu numarul zece a Festivalului International de Film Transilvania, unul dintre cei mai remarcabili si cunoscuti actori romani de teatru si film din ultima jumatate de secol, George Motoi, va fi omagiat prin acordarea Premiului pentru Intreaga Activitate, oferit unei personalitati din cinematografia autohtona.

Nascut pe 22 ianuarie 1936 la Arman (Caliacra, astazi in Bulgaria), George Motoi este absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, clasa prof. Irina Rachiteanu. Este unul dintre cei mai apreciati artisti romani, cu o cariera ce se intinde pe parcursul a aproape 50 de ani, timp in care a jucat in nenumarate piese de teatru, filme de cinema si productii TV. De asemenea, George Motoi s-a facut, de-a lungul timpului, remarcat si ca regizor de teatru.

Debutul in cinematografie a avut loc in 1962, cu filmul Lupeni '29, in regia lui Mircea Dragan. Au urmat roluri in filme importante precum: Intoarcerea lui Magellan (r. Cristiana Nicolae), Lumina de iulie (r. Gh. Naghi), Serata (r. Malvina Ursianu), Trecatoarele iubiri (r. Malvina Ursianu), Fratii Jderi (r. Mircea Dragan), Pentru patrie (r. Sergiu Nicolaescu), Ancheta (r. Constantin Vaeni), Linistea din adancuri (r. Malvina Ursianu), Masca de argint, (r. Gh. Vitanidis), Colierul de turcoaze, (r. Gh.Vitanidis), Furtuna in Pacific (r. Nicu Stan), Totul se plateste (r. Mircea Moldovan).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Art Safari Kids se întoarce cu un program nou de artă pe gustul copiilor: ateliere, cursuri intensive și tururi ghidate LIL UZI VERT, RAPPER-UL AMERICAN CARE A PRIMIT DISCUL DE DIAMANT, VINE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA, LA FESTIVALUL NEVERSEA FOREO lansează un nou brand anti-îmbătrânire
  • In 1985 realizeaza un rol de exceptie in productia regizata de Mircea Veroiu Adela, pentru care a fost recompensat cu Marele Premiu la Festivalul de la San Remo.
  • Una dintre cele mai importante interpretari din cariera sa ramane cea a domnitorului Alexandru Lapusneanu din filmul Intoarcerea lui Voda Lapusneanu, de Malvina Ursianu. Filmul surprinde a doua domnie a domnitorului, revenit in 1564 pe tronul Moldovei dupa un exil provocat de alungarea sa de catre boierii influenti ai tarii. Lapusneanu este rolul cel mai important pe care l-am avut in cinematografie. Roluri ca acestea apar in cariera unui actor de maximum doua-trei ori, privilegiate doar de sansa, ciclica as spune, a aparitiei unor opere de exceptie, a declarat Motoi in cartea sa de eseuri intitulata Sub masca actorului, publicata in 1989.
  • Filmografia lui George Motoi include colaborari cu unii dintre cei mai importanti regizori din generatia sa precum Sergiu Nicolaescu, Mircea Dragan, Elisabeta Bostan, Mircea Moldovan, Gheorghe Vitanidis sau Malvina Ursianu.
  • Debutul sau pe scena a avut loc la Teatrul de Stat din Piatra Neamt, in 1958, in piesa Poveste de iubire de Konstantin Simonov, regizata de Cristian Munteanu. A jucat apoi pe scenele altor teatre importante precum cele din Bacau sau Cluj, in cele din urma ajungand la Teatrul National din Bucuresti.

Printre cele mai reprezentative piese in care publicul roman s-a putut bucura de prestatia actorului se numara A douasprezecea noapte de William Shakespeare, Pescarusul de A.P. Cehov, Don Carlos de Friedrich Schiller, Visul unei nopti de vara de William Shakespeare. Interpretarea rolului Caligula din piesa cu acelasi nume de Albert Camus il propulseaza printre actorii de valoare ai tarii, iar citeva turnee in strainatate, cu acelasi rol, il consacra definitiv.

7 motive să alegi îmbrăcăminte second hand și outlet din magazine online și offline De Paște bucură-te de zile însorite, relaxare și shopping la ParkLake! TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri