Pina Bausch este una dintre cele mai influente figuri ale dansului contemporan. A fost o minte vizionara, o coregrafa inovatoare care a creat o noua paradigma in dans: o fuziune intre teatru, arta suprarealista, limbj al trupului uman, ceea ce se numeste astazi Tanztheater (teatru dans).

Filmul documentar “Pina. Dance, dance, otherwise we are lost” (Pina. Dnseaza, danseaza, altfel suntem pierduti) de Wim Wenders, “este un omagiu adus marei artiste germane, o recunoastere a faptului ca ea a dat dansului un nou limbaj”; “filmul este o plecaciune adanca in fata frumusetii pe care Pina a dat-o lumii intregi”, spune regizorul.
TRAILER-ul acestui film te lasa far cuvinte:

PINA - Dance, dance, otherwise we are lost from neueroadmovies on Vimeo.

Documentarul este prima productie 3D care merita realmente sa fie vazuta, fiind prezentat in premiera la cea de-a 61-a editie a Festivalului de film de la Berlin, care se va desfasura anul acesta, in perioada 10-20 februarie 2011.

Pe Wim Wenders l-a bantuit dorinta de a face un film-omagiu dedicat Pinei Bausch, timp de 25 de ani, dar abia acum, tehnologia 3D i-a permis sa transpuna pe marele ecran, puterea emotionala care izbucneste din coregrafiile Pinei: acei curenti ai fricii, anxietatii, ai dorintelor care strabat in mod invizibil printre dansatori.

Pina a murit in mod neasteptat, in vara lui 2009, la varsta de 70 de ani si astfel, Wim nu si-a mai indeplinit nici visul de a lucra impreuna la un road-movie, care se vroia a fi o metafora ce ar fi introdus privitorul in lumea coregrafei. Regizorul a hotarit insa sa duca la bun sfarsit acest film, in semn de admiratie fata de aceasta mare coregrafa cu o viziune extraordinara ce viza arta dansului.

Documentarul semnat de Wim Wenders include parti din cele mai faimoase coregrafii ale Pinei, pe care aceasta le-a realizat alaturi de compania ei Tanztheater Wuppertal: Café Müller (1978), Kontakthof (1978), The Rite of Spring (1975), Full Moon (2006).

Din momentul in care Pina a preluat conducerea teatrului Wuppertal, inceputul anilor ’70, ea a revolutionat dansul din intreaga lume, intr-o maniera ce la inceput parea controversata. Impreuna cu dansatorii ei, Pina a primit curand, recunoasterea tuturor.


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Pur si simplu uluitor: Omagiu Reginei dansului, la Festivalul de film de la Berlin.