Îngrijirea unei mașini este importantă indiferent de sezonul în care ne aflăm. Atât interiorul cât și exteriorul, sunt expuse la factori care pot afecta aspectul general, dar uneori chiar și funcționarea în condiții de siguranță. 

Vara, stropii de pe frunzele copacilor sau găinațul de pasăre, sunt printre cele mai periculoase substanțe care pot distruge vopseaua exterioară. Iarna, în schimb, țurțurii de gheață, sarea ori alte substanțe antiderapante împrăștiate pe carosabil, pot coroda atât jantele, cât și puntea sau vopseaua mașinii.

Mașina ar trebui dusă periodic la spălătoria auto pentru curățare și îngrijire, dar dacă ești genul care se descurcă și singur, iată câteva recomandări pentru a face aceste operațiuni cât mai bine:

Interior

  • Deschide larg toate portierele mașinii, dar și portbagajul, pentru o aerisire cât mai bună.
  • Strânge gunoiul, ambalajele sau resturile de orice fel și golește scrumierele.
  • Cu ajutorul unui aspirator curăță foarte bine banchetele, insistând în punctele de îmbinare. Curăță orice suprafața orizontală, inclusiv portierele sau alte spații de depozitare.
  • Apelează la soluții pentru mochete auto, care curăță bine și lasă un miros plăcut după uscare. Aceste soluții pot fi folosite și pentru banchete, așa că vei putea face o mică economie.
  • Șterge geamurile laterale, parbrizul, luneta și oglinzile, cu soluție specială. Mare atenție, dacă ești tentat să continui curățarea pe portieră sau alte suprafețe alăturate geamurilor. Aceste substanțe pot distruge în mod iremediabil suprafețele pentru care nu sunt destinate.
  • Cu un spray special pentru suprafețe din plastic, curăță bordul, volanul, panoul de la frâna de mână, precum și portierele pe suprafețele care nu sunt tapițate.
  • Dacă mașina ta are piele în interior, va trebui să apelezi la soluții speciale de curățare.
  • Înainte de a începe curățenia propriu-zisă, fă o probă pentru fiecare soluție nouă pe care ai cumpărat-o, pe o porțiune mai puțin vizibilă a suprafeței căreia îi este destinată.

Exterior

  • Dacă ai la dispoziție un furtun cu presiune, începe prin a curăța stratul grosier de mizerie acumulată. Începe de sus în jos, cu plafonul, portierele, capota, portbagajul. Finalizează cu jantele care vor avea nevoie de mai multă atenție.
  • Amestecă soluția specială pentru curățat exteriorul cu apă - cel mai bine folosești o găleată pentru asta.
  • Cu ajutorul unui burete, aplică soluție pe toată mașina. Apoi, cu mișcări circulare, insistă pe fiecare zonă murdară. Dacă anumite depuneri de mizerie nu se curăță din prima, lasă-le puțin să se înmoaie și revin-o asupra lor după ce ai terminat cu de curățat toată mașina.
  • Nu folosi detergenți de vase sau alte substanțe de curățare pe care le ai la îndemână. Acestea sunt destinate vaselor sau altor suprafețe și în niciun caz vopselei de mașină.
  • Cu ajutorul unei perii curăță bine jantele auto. Acestea sunt cel mai greu de curățat, deoarece mâzga depusă pe ele conține urme de grăsime (de la uleiul auto), particule de fier (de la frâne) precum și praf sau alte substanțe cu care intră în contact pe șosea. Rezultatul este un amestec care s-ar putea să aibă nevoie de substanțe speciale degresante. Mare atenție și aici, alege detergenții în funcție de tipul de jantă, pe care îl ai montat pe mașină. Jantele de aliaj, de oțel, cele vopsite sau nichelate, au fiecare nevoie de soluții diferite, care să le pună în valoare și nu să le distrugă.
  • La final, cu ajutorul furtunului, curăță tot detergentul de pe mașină și jante, apa care va curge de pe mașină când termini, trebuie să fie curată, fără spumă sau alte resturi de detergent.
  • Cu o cârpă uscată șterge mașina de toate picăturile de apă.
  • Așteaptă ca mașina să fie uscată complet și aplică ceară sau alte substanțe speciale, care vor adăuga strălucire vopselei. Lustruiește bine mașina cu o cârpă uscată sau o bucată de piele de căprioară.

Foto fr si main: De la M-Production /Shutterstock

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Ritualuri de Luna Nouă: activarea puterii de manifestare, atragerea dragostei și abundenței 12 sfaturi pentru îngrijirea părului vopsit

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri