DESPRE INDEMNIZATIA DE CRESTERE A COPILULUI

Elanicol, iti multumesc mult pentru raspuns, o sa ma mai interesez si eu. Te pup, esti o draguta.
negrea_oana
Postat pe 25 Septembrie 2008 15:11
Multumesc mult pentru raspuns,m-ai ajutat enorm.Te pup si-ti doresc multa sanatate.
ilies8520
Postat pe 25 Septembrie 2008 17:13
eu sunt salariata din 03.12.2007 si la sfarsitul lunii sept 2008 sau inceputul lui octombrie max 10.10.2008 trebuie sa nasc.De ce pot sa beneficiez pentru ca nu am stagiul de 12 luni...dar pot sa beneficiez de concediul medical pentru cresterea copilului 85% si cel de 126 de zile de sarcina si lauzie? va rog sa ma invatati si pe mine ce sa fac ...., va multumesc!
danaelapuiu
Postat pe 26 Septembrie 2008 15:56
Elanicol, am si eu o nelamurire. Am un baietel care in noiembrie 2008 implineste 2 ani. Momentan sunt insarcinata cu al doilea copil, in 6 saptamani si ar trebui sa nasc in mai 2009. Beneficiez de indemnizatie, dar as vrea sa stiu daca voi beneficia si pt al doilea copil . As vrea ca din noiembrie, de cand baietelul face 2 ani sa-mi bag cartea de munca la firma sorei mele pana voi naste al doilea copil. Deci,pt o perioada de vreo 6 luni. Este posibil sa primesc indemnizatie in acest caz?
floriban
Postat pe 7 Octombrie 2008 11:31
Raspuns pentru danaelapuiu
Beneficiezi de cele 126 de zile concediu de maternitate, care reprezinta acelasi lucru cu concediul medical 85%! deja ai fi putut intra in concediu prenatal! cele 126 de zile le poti imparti cum doresti - tinand, evident, cont si de sfatul medicului tau! avand in vedere situatia ta, daca inca mai poti muncii, poti continua sa lucrezi, si sa intrii in concediu doar din luna a noua! asa vei beneficia de inca cateva luni de ceva banuti!
Mai beneficiezi de ajutorul de la Primarie - cred 150 ron - contravaloarea trusoului pentru micut! ai grija sa depui actele in termenul legal! oricum cei de la MMSS or sa-ti trimita acasa o instiintare in acest sens!
elanicol
Postat pe 8 Octombrie 2008 09:26
Raspuns pentru floriban:
Din cele scrise de tine inteleg ca acum esti in intrerupere crestere copil (sau concediu crestere copil) pentru primul micut! asta inseamna ca esti salariata undeva, dar ai contractul suspendat! Daca asa este situatia ta, cu prima zi dupa ziua in care micutul implineste 2 ani, iti dai demisia de la vechiul loc de munca (angajatorul nu te poate da afara in primele 6 luni cand te intorci din ICC), si cu aceeasi zi sora ta iti incheie contract de munca!
Daca sarcina este cu probleme, poti solicita de la medic concediu medical de risc medical (75%), apoi din luna a saptea intrii in prenatal si gata!!!
Se intelege ca o sa beneficiezi de concediu crestere si pentru al doilea copil! cu conditia sa nu ai intrerupere in activitate!
Ma tot repet: o salariata poate beneficia de concediu crestere copil consecutiv pentru primii trei copii! chiar daca intra din intrerupere in intrerupere!
Sarcina usoara si "la multi ani" pentru primul micut! daca nu am fost destul de explicita, astept intrebarile si cu mare placere iti raspund!
O zi buna!
elanicol
Postat pe 8 Octombrie 2008 09:35
multumesc mult pentru raspuns. inseamna ca nu trebuie sa-mi dau demisia dupa ce Vladi implineste 2 ani, pt ca inainte de a ramane acasa cu el tot la firma sorei mele am fost angajata.
doar ca Vladi implineste 2 ani intr-o zi de duminica. cartea de munca trebuie sa o bag incepand cu ziua de sambata sau de luni?
floriban
Postat pe 8 Octombrie 2008 11:56
Cum ti-am raspuns si pe privat: avand in vedere ca tot la sora ta esti si acum salariata, nu ai de facut nimic! doar persoana care se ocupa de statele de plata ale firmei sa nu uite cumva sa te (re)introduca pe statul de plata incepand cu prima zi dupa ziua in care micutul implineste doi ani! de obicei se depune la societate o cerere prin care salariata isi reia activitatea! (Nu uita sa amintesti la firma ca trebuie sa instiinteze si ITM-ul ca ti-ai reluat activitatea - asta in cazul in care carnetele de munca sunt gestionate de Inspectoratul de munca din orasul tau!)
Eu nu ma mai complic cu asa ceva, inca de cand pleaca o mamica in intrerupere crestere copil am un formular tipizat care include si informatia "intrerupere crestere copil pana la varsta de doi ani (sau trei ani in cazul copilului cu handicap) incepand cu data de ... pana la data de ...", cu cateva zile inainte de ziua incetarii ICC, de obicei anunt mamica si aceasta stie cand sa se intoarca la munca - sau daca alege sa isi faca lichidarea (prin demisie, deoarece este interzis prin lege sa dai afara o mamica intoarsa din ICC, se intelege afara de cazuri speciale cand firma are dificultati economice sau se inchide, in acest caz mamicile beneficiaza de somaj).
Se intelege, daca mamica se intoarce mai repede la job, e nevoie de o cerere in acest sens!
elanicol
Postat pe 8 Octombrie 2008 17:06
multumesc mult pentru raspuns...inteleg ca dupa cele 126 zile de concediu medical trebuie sa ma intorc la servici...sau sa renunt, adica sa-mi dau demisia pentru a-mi putea creste copilul ...deoarece nu mai beneficiez de alte indemnizatii...
danaelapuiu
Postat pe 9 Octombrie 2008 14:25
daca nu te deranjez...revin cu o intrebare.m-ai convins si voi incerca sa raman gravida luna asta adik octombrie....dar este o alta problema.eu incep serviciul pe 29 octombrie dar firma nu prea mai merge si e posibil sa fiu data in somaj....stii cumva cate luni este somajul? sau daca se poate sa fiu lasata acasa ?din cate stiu iti gasesc de lucru sau te pun sa faci vreun curs. nu este nici o problema ca nu fug de munca,dar nu am cu cine sa las copilul acasa .sotul lucreaza 3 schimburi...si e cam greu .nu putem face contra schimb iar la gradi nu mi-o primeste de la 2 ani.somajul era totusi o solutie pana il nasteam pe al doilea si apoi ...cu Dumnezeu inainte .
melutza
Postat pe 10 Octombrie 2008 00:06
Raspuns pentru melutza
Nici un deranj! daca pot raspunde, o fac cu mare placere! plus ca nu -mi las creierasul sa leneveasca!
SOMAJUL: daca esti concediata fiindca se restructureaza societatea la care ai lucrat, trebuie sa stii ca ei trebuie sa te anunte cu 30 de zile inainte de data concedierii, plus ca trebuie sa iti acorde un preaviz de 20 de zile! Somajul se acorda functie de vechimea in munca (si perioada de intrerupere crestere copil constituie vechime in munca) astfel: 6 luni de somaj pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel putin 1 an, 9 luni de somaj pentru o vechime/stagiu de cel putin 5 ani; cei care au peste 5 ani vechime vor putea beneficia de somaj 12 luni;
Si asa este, pentru a beneficia de indemnizatia de somaj cei de la AJOFM te trimit la cursuri de calificare, de asemenea iti gasesc diverse locuri de munca la care trebuie sa te duci! daca refuzi, iti pierzi somajul!
Daca ramai insarcinata acum si intrii in somaj imediat, evident o sa beneficiezi de indemnizatie pe parcursul celor doi ani! pornind pe aceasta linie iti sugerez sa vorbesti la societatea care te concediaza sa iti faca urgent actele de lichidare sa le depui in termen la somaj pentru a avea continuitate! daca depui actele prea tarziu, nu o sa mai poti beneficia de ICC! Numai bine!
elanicol
Postat pe 10 Octombrie 2008 12:50
multumesc fff mult pt raspuns.te pricepi f bine sa explici si m-ai lamurit pe deplin.iti doresc tot binele din lume
melutza
Postat pe 13 Octombrie 2008 23:14
buna ziua mamici.sunt nou pe acest forum si as vrea sa pun si eu o intrebare.Sunt angajata din data de 15 nov. 2007 iar pe 28 luna aceasta ar urma sa nasc,in cazul in care nasc mai devreme cu 2-3 zile inainte de 1 nov. mai am dreptul la indemnizatie?Mentionez ca am lucrat si inainte la alta firma din data de 25 ianuarie 2007,in sept 2007 am avut concediu medical pana pe 6 oct.,iar la firma resp am avut ceva probleme ,nu mi-au platit concediul si am fost nevoita sa imi fac cererea de demisie cu data de 6 sept cand am ramas in CM.De la firma respectiva in schimb am primit in luna nov.2007banii pe CO si am avut fluturas si pe luna oct.Cu speranta ca m-am facut inteleasa,astept un raspuns.Multumesc
marinela_kidz
Postat pe 14 Octombrie 2008 14:34
Elanicol, ai aflat daca masterele se iau in considerare pt indemnizatie? Te pup
negrea_oana
Postat pe 14 Octombrie 2008 18:23
Raspuns pentru Marinela
Sa vad daca am inteles bine! nasti in oct 2008, angajata din nov 2007! dar figurezi cu venituri si pe octombrie 2007 , dar la o alta societate!
In acest caz indeplinesti conditiile de a avea 12 luni venituri supuse impozitarii inainte de nasterea micutului! stai fara grija!
Doar sa nu uiti atunci cand ve-i depune dosarul la Primarie, sa soliciti adeverinta si de la anterioarul loc de munca! Cum spuneam, nu e obligatoriu sa ai luna lucrata complet! iar daca pana pe 6 octombrie 2007 figurezi pe statul de plata cu venituri, e in regula! Nastere usoara si numai bine iti doresc!
elanicol
Postat pe 15 Octombrie 2008 08:14
Raspuns pentru Oana Negrea!
Nu am uitat de tine! am citit legea si nu spune nimic de gravidutele care fac master! sincera sa fiu nu stiu unde sa caut informatia! saptamana viitoare am drum la Primaria din orasul nostru si o sa incerc sa vorbesc cu o jurista de acolo! poate stie sa imi raspunda! de obicei, dnele de acolo nu sunt tocmai cooperante, si imi spun "citeste legea domnisoara"! dar ma mai lovesc si de cazuri din acestea mai speciale, le dau de capat pana la urma! sper sa gasesc ceva referitor si la masterat si indemnizatia de crestere copil! asa ca ... putintica rabadare! pupici!
elanicol
Postat pe 15 Octombrie 2008 08:18
ms mult pt raspuns.o zi buna si multa sanatate.
marinela_kidz
Postat pe 15 Octombrie 2008 08:37
Mai revin cu o intrebare.Eu de la firma unde am lucrat inainte nu am plecat intrmeni ft buni,le-am facut reclamatiela casa de sanatate din calarasi pt ca au refuzat sa imi plateasca CM si CO iar in oct 2007 cand am facut reclamatia si am cerut demisia ei nu ai vrut sa imi desfaca contractul de munca cu data de 6 oct ci cu data de 6 sept.Ori eu pana la urma am luat banii pe CO in nov. si am avut fluturas pe oct.,acum eu nus tiu daca ei mai sunt de acord sa imi elibereze o adeverinta pt luna oct 2007.intrebarea mea este:Ma pot interesa in alta parte daca am cotizat pe luna oct 2007?
marinela_kidz
Postat pe 15 Octombrie 2008 09:38
Elanicol, ai vazut stirea de zilele trecute, legata de modificarea legii privind indemnizatia de crestere copil? Ai citit cumva noua varianta propusa? Acel procent de 85% se va aplica la valoarea neta sau bruta sa salariului pe ultimele 12 luni? Eram curioasa....
kmi_22
Postat pe 15 Octombrie 2008 10:14
Indraznesc si eu sa-i solicit ajutorul mamicii elanicol cu o intreb referitoare la vechimea in munca(am vazut scris mai sus ca cei doi ani acordati pt cresterea copilului sunt considerati vechime in munca).Eu sunt medic rezident si am intrat dupa doi ani in concediu pt ingrijirea copilului care face sapt aceasta 1 an si ma gandesc sa ma intorc la munca, dar abia din ianuarie.La personal m-au anuntat ca acesti doi ani(in cazul meu 1an si 2 luni) care ii petrec cu bebe acasa nu se stiu ca si vechime in cartea de munca.Mentionez ca noi ne prelungim perioada de pregatire cu un nr de zile echivalent cu zilele de concediu de boala,respectiv de maternitate.Se poate sa fie alta lege pt medici sau d-nele de la personal nu sunt informate?Multumesc f mult pt rabdarea cu care tratezi fiecare intrebare si problema si pt exactitatea informatiilor pe care le oferi!
Pupici si nastere usoara!
bia_kidz
Postat pe 15 Octombrie 2008 11:13
Pentru Marinela
Te poti informa de la Casa de pensii din judetul tau, mai precis la biroul unde se depun declaratiile! faci o cerere prin care soliciti o adeverinta cu stagiul de cotizare! in baza acestei cereri ti se elibereaza o adeverinta cu stagiul de cotizare, asa te poti convinge daca figurezi cu venituri sau nu!
Daca spui ca totusi ti-ai ridicat banii pe concediu medical de pe octombrie 2007 in nov 2007 evident ca figurezi pe statul de plata, implicit in declaratii!
Chiar daca nu v-ati despartit in cele mai bune relatii - de asta este bine sa lasam oricand -oriunde o usa deschisa si o vorba buna ca nu se stie!!! - firma in cauza nu iti poate refuza eliberarea adeverintei respective!! doar poate sa te amane! o sa rezolvi, stai linistita! si cand te duci sa soliciti adeverinta, fa si tu o concesie: fii mai amabila decat simti ca ar trebui sa fii si gata! stii cum se spune: te faci frate cu necuratu' pana treci puntea! pupici!
elanicol
Postat pe 15 Octombrie 2008 13:49
Raspuns pentru Bia
Legea maternitatii e aceeasi pentru toate mamicile din tara noastra! mai putin decat spune legea nu se poate aplica in nici un domeniu de activitate; drepturi in plus, se poate - de exemplu, sunt societati (fff putine, din pacate!) care acorda sprijin mamicilor prin prime mai mari, crese, gradinite in cadrul organizatiei !
De asemenea si angajatii din sectorul medical beneficiaza de aceleasi drepturi! perioada cat o mamica se afla in concediu de cresterea a copilului pana la varsta de doi ani/respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap, constituie vechime in munca si este adunata la vechimea totala atunci cand se stabileste pensia!
Nu stiu ce a inteles dna de la personal de la institutia unde lucrezi tu, dar perioada de crestere copil chiar se mentioneaza in carnetul de munca ("beneficiaza de concediu crestere copil pana la doi ani - de la data la data - ... conform cererii/adeve nr /..." apoi la incetare se noteaza ceva de genul "incetat concediu crestere copil " etc! ). Cine intentioneaza sa se intoarca mai repede la job, trebuie sa depuna la angajator o cerere prin care sa solicite acest lucru !
Adevarat, perioada de crestere copil nu constituie vechime in meserie/functie! daca de exemplu, ti se cere o anume vechime in X-functie, perioada de ICC (cand contractul de munca a fost suspendat) nu constituie vechime! poate la asta s-a referit dna de la HR de la institutia unde lucrezi!
Multumesc frumos pentru aprecieri, dar chiar nu fac mare lucru, lucrez de multi ani in domeniu si prin natura meseriei e absolut obligatoriu sa stiu sa raspund la aceste intrebari! pe de alta parte, ma simt bine sa ajut, daca pot! O zi minunata tuturor!
elanicol
Postat pe 15 Octombrie 2008 14:11
In privinta propunerii legislative pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.148/2005 privind sustinerea n vederea cresterii copilului ce sa spun?? Ar fi grozav si s-ar face cat de cat dreptate! Din cate stiu e in faza de proiect, adica pe ordinea de zi!
Nu stiu daca am inteles bine, dar procentul de 85% s-ar aplica asupra veniturilor brute! Si eu sunt curioasa sa aflu mai multe! Ba chiar sunt direct interesata fiindca daca s-ar aplica cu 01.01.2009 as beneficia si eu de ea! nu putem decat sa asteptam si sa speram la mai bine! si daca se aproba 85% din veniturile nete si tot ar fi super!
elanicol
Postat pe 15 Octombrie 2008 14:41
Elanicol, am citit azi ca s-a votat noua varianta a legii. 171 de voturi pro, 0 impotriva, 1 impotriva!!!
Mai trebuie promulgata de Presedinte si gata!!!! ar intra in vigoare de la 1 ian 2009.
Daca vrei sa te convingi, gasesti pe site la Realitatea tv.
Dar tu, ai nascut?
kmi_22
Postat pe 15 Octombrie 2008 15:49
Mersi mult ptr raspunsuri.Te pupic.
marinela_kidz
Postat pe 15 Octombrie 2008 16:36
buna sunt noua pe site si napadesc cu intrebari
m-am angajat pe 8 sept 2008 dar pana acum angajatorul nu mi-a facut carte de munca, dar am inteles ca atunci cand o s-o faca o sa-mi opereze din data din care m-am angajat. ce ziceti stiti ceva despre asta ?e adevarat sau opereaza din data din care o face, pentru ca as vrea sa ma gandesc cand s-ar implini 12 luni si cand e perioada optima pt a concepe bebele.si apoi ce e cu asta de 85% din salariu?
asta insemna ca mie mi s-ar calcula 85% din 6oo ron plus 200 alocatie sau cum?
alice_suhoi
Postat pe 15 Octombrie 2008 18:23
Am DPN pe 21 nov 2008! asta inseamna ca am concediu de maternitate pana in ianuarie 2009! evident, as beneficia de noua lege! ar fi super! m-ar ajuta fff mult!
elanicol
Postat pe 15 Octombrie 2008 20:56
Pentru IuliaP
Intrebare: nu conteaza daca ti-a completat sau nu carnetul de munca (sau cartea de munca), dar contract de munca ai semnat?!? ai contract individual de munca inregistrat la Inspectoratul de Munca din judetul in care locuiesti?! asta conteaza! carnetul de munca e important pentru pensie! daca ai contract de munca si figurezi pe statul de plata, implicit in declaratii, e in regula!

In privinta procentului 85% din legea maternitatii completate, s-ar aplica mamicilor care au venituri mai mari decat cei 600+200 ron de pana acum! adica daca am 2000 ron salariul, asupra acestui venit se aplica 85%! mamicile care au inca salarii sub plafonul de 600+200 ron, evident, vor continua sa beneficieze de vechea lege!
Mai multe informatii, dupa ce apare legea! pupici!
elanicol
Postat pe 15 Octombrie 2008 21:00
citat preluat de pe net
"De anul viitor, mamele vor primi, n cei doi ani de concediu post-natal, 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, dar nu mai puin de 600 de lei. Legea mamelor, lege iniiat de ctre Lavinia andru, a fost adoptat astzi n Camera Deputailor cu circa 171 de voturi.
Proiectul de modificare a ordonanei, iniiat de deputatul PIN Lavinia andru, prevede ca persoanele care au intrat n concediu pentru creterea copilului primesc, pe o perioad de doi ani, o indemnizaie lunar de 600 de lei "sau, opional, n cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.
Posibilitatea de a opta pentru cuantumul de 85% favorizeaz mamele care realizeaz venituri salariale mari i care pot obine astfel o indemnizaie mai mare dect plafonul de 600 de lei. "

Deocamdata nu ne imbatam cu apa rece! asteptam sa se de-a unda verde asa cum trebuie si apoi ne bucuram!
elanicol
Postat pe 15 Octombrie 2008 21:08
Multumesc mult pt raspuns!Cred ca doamna de la personal se referea la cei doi ani ca si vechime in munca,dar e de la sine inteles ca neprofesand o meserie timp de 2 ani nu ai cum sa acumulezi experienta.Cred ca e acelasi lucru ca si anii de studii(in cazul meu 6 la numar)care se vor adauga la vechimea in campul muncii.Oricum pana acolo e cale lunga!
E super tare noua lege,dar sa vedem ce reprezinta acei 85%.Ca daca e din brut cu siguranata cele cu studii superioare ar avea din capul locului 850lei. Asa cum spunea elanicol la inceputul postarilor pe aceasta tema e drept ca un copilas nu are nici o vina ca s-a nascut intr-o fam mai bogata sau mai saraca,dar asa macar statul incurajeaza mamele tinere sa creasca natalitatea.Eu am amanat conceperea unui copil trei ani doar ca sa-mi termin studiile si sa beneficiez de acest ajutor de 600 ron.Acum se pare ca s-a votat(sau se va vota)si legea mamicilor care se afla la facultate.E normal sa se procedeze astfel mai ales ca in Canada spre ex toate mamicile beneficiaza de un ajutor din partea statului care le ajuta sa ofere un trai decent copilasului lor!
Pupici si curaj pt mamicile care sunt in dilema de a aduce pe lume un copil!
bia_kidz
Postat pe 15 Octombrie 2008 23:50

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Poti la mare daca esti insarcinata 16 De la: TATUSILVIA 4 Mai 2009 14:50
Reducto Start 2 De la: felideni 10 Noiembrie 2008 22:15
Baiatul meu vorbeste sasait 8 De la: garbo_379963 22 August 2013 16:10
AJUTATI-MA CU HAINUTE PT BEBE 3 De la: AncaTarala 27 Septembrie 2009 10:14
Stranutul si sarcina 12 De la: kidz000722 27 Iulie 2009 15:23
Setari Cookie-uri