Uleiul de argan supranumit si 'Aurul Marocului' ramane unul dintre cele mai rare uleiuri din lume. Unanim recunoscut ca un adevarat miracol anti-imbatranire, antioxidant puternic si emolient, regenerator si restructurant, antiinflamator si cicatrizant, uleiul de Argan protejeaza pielea de radicali liberi.

Productia de ulei prin metode traditionale:

In trecut locuitorii Marocului colectau in gropi deseurile nedigerate de caprele salbatice care urcau in copaci pentru a manca aceste fructe de argan dupa care le presau si obtineau uleiul de argan. In present uleiul este realizat prin presare la rece cu utilaje specifice a fructelor recoltate si selectionate direct din copaci.

(Foto: Producerea uleiului de Argan by Chrumps- Wikipedia)

Uleiul de argan contine tocoferoli( vitamina E), fenoli, acid fenolic, carotene, scualen si acizi grasi ( 80 % acizi grasi nesaturati). In functie de metoda de extractie poate fi mai rezistent la oxidare decat uleiul de masline.

Uleiul de argan este folosit pentru paine, cuscus, salate . Amlou este o pasta grasa asemanatoare untului de arahide produsa prin macinarea migdaleleor prajite si ulei de argan si este utilizata local pentru a fi unsa pe paine. Uleiul realizat din boabe crude neprajite este folosit pentru tratamentul diverselor boli si in indusctria cosmetica.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor Nou, ediție limitată - Wonders of Jasmine Candela sufletului nostru este cea care trebuie să fie totdeauna aprinsă. Cuvinte pentru suflet de la Maica Gavrilia Papaiannis (de citit mai ales în postul Paștelui)

Tot uleiul de argan vandut in present, este vandut de o cooperativa de femei din Maroc. Unul din scopurile aceste forme de activitate este reimpadurirea ecosistemului si astfel in furnizarea de ulei sa nu existe posibilitatea nesatisfacerii cererii de consum existente in prezent pentru uleiul de argan. Banii sunt folositi in sanatate si educatie pentru localnicii care sprijina aceasta activitate.

O mare parte din uleiul aflat la vanzare in pietele din Maroc este falsificat cu uleiuri mai ieftine. Este imposibil ca tot uleiul aflat la vanzare in acest moment si la preturi din ce in ce mai mici sa fie in realitate ulei pur de argan pentru ca ar depasi cu mult capacitatea de productie si resursele copacilor de argan. In consecinta nu recomandam cumpararea de ulei de argan ieftin neambalat corespunzator sau fara date foarte clare inscriptionate de firme autorizate si de renume. De altfel foarte importanta este si certificarea bio ( ECOCERT , SOIL ASSOCIATION etc) care da certitudinea ca produsul este cu adevarat original si nefalsificat.

Articol creat Irina Stefan, Sauber.ro Organic Beauty Shop - magazin cosmetice bio/organice si naturale


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri