4 August 2016 publicat în Sanatate 24 share-uri

Doamna doctor Mihaela Dan prezinta cele mai frecvente cauze ale acestei probleme si modalitatile de tratament care pot fi luate in calcul inca de la o varsta frageda a copilului.

Tratarea dintilor inghesuiti

Daca parintii observa ca dintii celui mic sunt inghesuiti, este important sa stie ca in acest caz si dintii la varsta adulta vor fi inghesuiti de asemenea, fiind indicata purtarea aparatului dentar.

„In cazul frecvent in care maxilarele sunt prea mici fata de dimensiunea dintilor ce urmeaza sa iasa, este recomandat ca acestea sa fie largite inca de la 7 ani, cand oasele sunt mai maleabile. La o varsta mai mare va fi nevoie de extractii dentare pentru a face loc dintilor pe un maxilar prea mic, iar tratamentul va dura mai mult. In plus, este mai usor sa dirijam dintii sa erupa in pozitia corecta, decat sa ii corectam dupa ce au iesit anormal”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

In perioada 7-12 ani, tipul de aparat dentar cel mai des folosit este cel mobil, care prezinta un surub ce va fi activat saptamanal de catre parinte pentru a largi incet-incet maxilarele. “In cele mai multe cazuri, daca dintilor li se creeaza spatiul necesar, ei vor erupe in pozitie corecta. Chiar daca exista situatii in care acestia erup in pozitii anormale, un mare castig este acela ca nu va mai fi nevoie de extractia unor dinti permanenti”, a completat doamna doctor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Caria dentară – ce este și cum se tratează Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Ghid pentru alegerea mobilierului interior

Un alt tip de aparat este cel functional, folosit in inghesurile minore, asociate si cu decalaje de pozitionare a maxilarelor unul in raport cu celalalt, avand si rolul de a impiedica practicarea unor obiceiuri daunatoare ca sugerea degetului, roaderea unghiilor etc. Mai rar se poate folosi aparatul dentar fix partial (lipit pe 6 dinti).

Dupa varsta de 12 ani, aparatele mobile si cele functionale sunt mult mai rar folosite, deoarece isi pierd eficienta. Inghesuirile dentare netratate pana la acesta varsta se trateaza cu aparat dentar fix cu bracketuri metalice, ceramice sau de safir.

***

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 18 ani Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie, completandu-si studiile cu o stagiatura de 5 ani in cadrul Spitalului Universitar de Stomatologie din Bucuresti. Dorinta de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in tara si in strainatate, precum si infiintarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri