4 August 2016 publicat în Sanatate 24 share-uri

Doamna doctor Mihaela Dan prezinta cele mai frecvente cauze ale acestei probleme si modalitatile de tratament care pot fi luate in calcul inca de la o varsta frageda a copilului.

Numerosi parinti se intreaba de ce din ce in ce mai multi copii din generatia de astazi au nevoie de aparat dentar. Dintii de lapte erau atat de frumos aliniati, iar micutul avea un zambet perfect, de ingeras, si deodata dintii permanenti erup inghesuiti, intr-un deranjament haotic. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodontie in cadrul clinicii Orto-Implant Expert, prezinta cele mai frecvente cauze ale acestei probleme si modalitatile de tratament care pot fi luate in calcul inca de la o varsta frageda a copilului.

Mostenirea genetica este una din cauzele cele mai frecvente ale dintilor inghesuiti la copii, fiind destul de comune cazurile in care cel mic mosteneste maxilarele mici de la unul dintre parinti, iar de la celalalt dinti mai mari.

In cazul unui copil care, foarte probabil, nu va avea nevoie de aparat dentar, intre 4 si 6 ani vor aparea spatii intre dintii de lapte (proces numit diastemizare), semn ca maxilarul creste pentru a se pregati pentru eruptia dintilor de adult.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Adevărul despre dinții superbi pe care-i afișează Luis Gabriel. Ce spune medicul stomatolog care s-a ocupat de construcția lor  Caria dentară – ce este și cum se tratează Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA

„In schimb, daca dintii de lapte sunt in contact unii cu ceilalti, dintii permanenti care ii vor inlocui si care sunt mult mai mari, nu vor avea loc. Asadar, daca la varsta de 6-7 ani, incisivii de lapte ai copilului sunt in contact, aceasta ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma care sa va trimita la medicul ortodont. Este mai usor sa creezi spatiu pentru eruptia corecta a dintilor, decat sa ii corectezi dupa ce au iesit stramb”, explica doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.

O alta explicatie este oferita de teoria filogenetica, antropologii demonstrand ca stramosii nostri (australopitecul, omul de Neanderthal etc.) aveau cutia craniana care adaposteste creierul foarte mica, iar maxilarele foarte mari, proeminente (asemanatoare maimutelor de astazi). In acele vremuri, alimentatia formata din alimente dure (radacininoase, fructe tari, crude, carne neprocesata etc.) suprasolicita musculatura si stimula dezvoltarea oaselor maxilare. Dintii aveau si ei dimensiuni mai mari, insa cu toate acestea nu s-au gasit inghesuiri dentare la stramosii nostri.

Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Ghid pentru alegerea mobilierului interior

„Pe masura ce specia umana a evoluat, odata cu descoperirea focului, uneltelor, agriculturii, alimentatia acesteia s-a schimbat, maxilarele mai putin solicitate s-au redus ca dimensiuni, iar cutia craniana a crescut, pentru a adaposti creierul din ce in ce mai mult solicitat. Aceeasi teorie afirma ca se va reduce si numarul dintilor: va disparea molarul de minte, incisivul lateral superior, premolarul 2 si incisivul central inferior. Acest lucru este observat deja la o parte din populatie si uneori reprezinta o problema prin asimetria pe care o creeaza in dentitia adultului”, a adaugat doamna doctor Mihaela Dan.

Asadar, alimentatia din ce in ce mai procesata (cerealele inmuiate in lapte, shake-uri, smoothies, sucuri in loc de fructe intregi, piure-uri, alimente pasate etc.) nu mai stimuleaza dezvolarea oaselor copiilor, asa cum se intampla cu parintii lor la aceeasi varsta, iar dintii nu mai au loc pentru a se putea alinia corect fara ajutorul unui aparat dentar.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri