Retete traditionale

Gula║ pentru iarnŃ

Din aceastŃ re■etŃ vŃ rezultŃ 18 borcane de gula║ , de cÔte 500 ml.

Ingrediente :

- 1/4 de canŃ (65 g) de sare grunjoasŃ
- 2 linguri■e de semin■e de mu║tar galben
- 1 linguri■Ń de boabe de piper negru
- 1 1/4 canŃ (200 g) de paprica dulce (de preferin■Ń din Ungaria)
- 5,5 kg de cuburi de carne ro║ie slabŃ (vitŃ, cerb, caprŃ )
- 1 sticlŃ (750 ml ) de vin ro║u sec
- Ulei de gŃtit
- 1 litru de supŃ concentratŃ de carne de vitŃ, fŃcut ţn casŃ
- 8 foi de dafin
- 4 crengu■e de rozmarin proaspŃt
- 1,4 kg de ciuperci champignon, tŃiate ţn douŃ
- 8 cŃni (1,4 kg) de ceapŃ tŃiatŃ mŃrunt
- 4 cŃni (650 g) de ardei gras ro║u tŃiat mŃrunt
- 1 canŃ (220 g) de pastŃ de tomate (concentrat de ro║ii)
- 1 cea║cŃ (236 ml) de o■et din vin ro║u
- 2 cŃpŃ■Ôni de usturoi fŃrŃ germeni, zdrobi■i grosier ţn mojar cu pu■inŃ sare grunjoasŃ (asta ţnseamnŃ 1 cŃ■el ║i 1/2 per borcan, doza■i dupŃ gust )

Mod de preparare :

1. PresŃra■i sarea, semin■ele de mu║tar ║i piper , apoi cerne■i deasupra de cÔteva ori, boiaua pentru a ob■ine un amestec omogen de mirodenii .
2. Pune■i deoparte 4 linguri din acest amestec pentru ciuperci .
3. Degresa■i cuburile de carne .
4. VŃrsa■i peste carne, cÔteva picŃturi de ulei ║i amesteca■i cu mÔna bucŃ■ile de carne, pentru a ţnveli carnea ţntr-un strat u║or de ulei .
5. PresŃra■i ţn ploaie peste carne amestecul de condimente, amestecÔnd mereu pentru a omogeniza carnea cu acest amestec .
6. ╬ncŃlzi■i pu■in ulei ţntr-o crati■Ń mare, ║i, ţn mai multe tran║e, dunstui■i carnea pe toate pŃr■ile .
7. Nu trebuie sŃ frige■i carnea doar sŃ o sota■i ( dunstui■i ) .
8. Pune■i la pŃstrare carnea pŃtrunsŃ , ţntr-o crati■Ń sau oalŃ mare de inox, cu fund gros, de cel pu■in 20 litri .
9. Acoperi■i acest vas de fiecare datŃ cÔnd adŃuga■i altŃ carne, pentru a le pŃstra la cald .
10. Pentru restul de carne care trebuie║te sotat ( dunstuit ) , unge■i cu ulei de fiecare datŃ tigaia, ţntre dunstuiri .
11. Degresa■i la nevoie, cu vin ro║u.
12. VŃrsa■i sosul astfel ob■inut, peste carne .
13. CÔnd toatŃ carnea este astfel pŃtrunsŃ , aduce■i la fierbere supa concentratŃ de vitŃ ţntr-o altŃ crati■Ń .
14. Pune■i peste supŃ foile de dafin , crengu■ele de rozmarin , acoperi■i , ţnchide■i focul ║i lŃsa■i sŃ macereze .
15. Unge■i cu ulei din nou ║i carameliza■i ciupercile , pe foc viu, neamestecÔnd decÔt o singurŃ datŃ .
16. ╬ncerca■i sŃ le dispune■i cu partea convexŃ la bazŃ , la ţnceput .
17. Nu pune■i ţn vas mai mult de un strat de ciuperci, o datŃ .
18. ╬nainte de a le ţntoarce, presŃra■i deasupra din condimentele amestec pe care le-a■i pus deoparte .
19. Ciupercile trebuie sŃ-║i piardŃ 2/3 din volumul lor . RŃsturna■i-le peste carne, pe mŃsurŃ ce sunt gata .
20. Unge■i din nou cu ulei, tigaia ║i cŃli■i ceapa ║i ardeiul pentru a pierde jumŃtate din volumul lor .
21. Pune■i-le peste carne .
22. Scoate■i din supŃ , ierburile aromate ║i dafinul , adŃuga■i restul de vin ║i o■etul din vin .
23. Pasa■i ( strecura■i ) con■inutul de carne ║i legume pentru a recupera sucul propriu ║i savuros din vas, spumui■i dacŃ este necesar, pentru a ţndepŃrta grŃsimea ║i, acest suc ţl pune■i peste supa de carne aromatizatŃ .
24. Dilua■i pasta de tomate ţn supŃ , ║i o aduce■i la fierbere pentru a o reduce la jumŃtate .
25. VŃrsa■i supa concentratŃ peste carne ţn vasul mare ║i aduce■i totul la fierbere, amestecÔnd continuu .
26. Pune■i usturoiul ║i lŃsa■i sŃ fiarbŃ mocnit 5 min..
27. Umple■i borcanele, repartizÔnd bine solidele ║i lichidele, lŃsÔnd un deget liber (2,5 cm) sub gÔtul borcanului.
28. Durata de sterilizare a gula║ului ţn autoclavŃ :
Ľ Steriliza■i 75 min. pentru borcanele de 500 ml
Ľ Steriliza■i 90 min. pentru borcanele de 1 litru
29. LŃsa■i sŃ fiarbŃ ţnŃbu║it pe timpul cÔnd se sterilizeazŃ , pentru cŃ mirosul va fi irezistibil ║i va trebui sŃ gusta■i .

Sfaturi :
 PregŃti■i un pat moale din tŃie■ei cu ouŃ ║i legume fierte pe abur.
VŃrsa■i sosul dintr-un borcan ţntr-o tigaie ║i-l ţngro║a■i cu fŃinŃ diluatŃ sau feculente diluate, pentru a face un sos.
 AdŃuga■i 4 sau 5 linguri■e de iaurt sau smÔntÔnŃ degresatŃ .
 ╬ncŃlzi■i con■inutul borcanului .
 Servit ţn acest fel , ve■i avea 2 por■ii pentru un borcan de gula║ de 500 ml folosit.
maxim62ro
Postat pe 28 Iulie 2009 14:37

Recomandari

SubiectMesajeUltimul Mesaj
ASIGURA-TE CA STII CE FACI1De la: adiharchi 20 Februarie 2009 12:25
Concurs papucei3De la: tutankhamon 20 Mai 2009 02:26
Ce gatim pt masa de Craciun??!!1De la: roli 23 Decembrie 2009 16:18
Psihologie 71De la: liaiedera 11 Aprilie 2010 11:12
EPILATORUL BRAUN 7781 SELK-EPIL XPRESIVE1De la: danyella68 16 Noiembrie 2009 15:57
Setari Cookie-uri