Retete traditionale

Gula pentru iarn

Din aceast reet v rezult 18 borcane de gula , de cte 500 ml.

Ingrediente :

- 1/4 de can (65 g) de sare grunjoas
- 2 lingurie de semine de mutar galben
- 1 linguri de boabe de piper negru
- 1 1/4 can (200 g) de paprica dulce (de preferin din Ungaria)
- 5,5 kg de cuburi de carne roie slab (vit, cerb, capr )
- 1 sticl (750 ml ) de vin rou sec
- Ulei de gtit
- 1 litru de sup concentrat de carne de vit, fcut n cas
- 8 foi de dafin
- 4 crengue de rozmarin proaspt
- 1,4 kg de ciuperci champignon, tiate n dou
- 8 cni (1,4 kg) de ceap tiat mrunt
- 4 cni (650 g) de ardei gras rou tiat mrunt
- 1 can (220 g) de past de tomate (concentrat de roii)
- 1 ceac (236 ml) de oet din vin rou
- 2 cpni de usturoi fr germeni, zdrobii grosier n mojar cu puin sare grunjoas (asta nseamn 1 cel i 1/2 per borcan, dozai dup gust )

Mod de preparare :

1. Presrai sarea, seminele de mutar i piper , apoi cernei deasupra de cteva ori, boiaua pentru a obine un amestec omogen de mirodenii .
2. Punei deoparte 4 linguri din acest amestec pentru ciuperci .
3. Degresai cuburile de carne .
4. Vrsai peste carne, cteva picturi de ulei i amestecai cu mna bucile de carne, pentru a nveli carnea ntr-un strat uor de ulei .
5. Presrai n ploaie peste carne amestecul de condimente, amestecnd mereu pentru a omogeniza carnea cu acest amestec .
6. nclzii puin ulei ntr-o crati mare, i, n mai multe trane, dunstuii carnea pe toate prile .
7. Nu trebuie s frigei carnea doar s o sotai ( dunstuii ) .
8. Punei la pstrare carnea ptruns , ntr-o crati sau oal mare de inox, cu fund gros, de cel puin 20 litri .
9. Acoperii acest vas de fiecare dat cnd adugai alt carne, pentru a le pstra la cald .
10. Pentru restul de carne care trebuiete sotat ( dunstuit ) , ungei cu ulei de fiecare dat tigaia, ntre dunstuiri .
11. Degresai la nevoie, cu vin rou.
12. Vrsai sosul astfel obinut, peste carne .
13. Cnd toat carnea este astfel ptruns , aducei la fierbere supa concentrat de vit ntr-o alt crati .
14. Punei peste sup foile de dafin , crenguele de rozmarin , acoperii , nchidei focul i lsai s macereze .
15. Ungei cu ulei din nou i caramelizai ciupercile , pe foc viu, neamestecnd dect o singur dat .
16. ncercai s le dispunei cu partea convex la baz , la nceput .
17. Nu punei n vas mai mult de un strat de ciuperci, o dat .
18. nainte de a le ntoarce, presrai deasupra din condimentele amestec pe care le-ai pus deoparte .
19. Ciupercile trebuie s-i piard 2/3 din volumul lor . Rsturnai-le peste carne, pe msur ce sunt gata .
20. Ungei din nou cu ulei, tigaia i clii ceapa i ardeiul pentru a pierde jumtate din volumul lor .
21. Punei-le peste carne .
22. Scoatei din sup , ierburile aromate i dafinul , adugai restul de vin i oetul din vin .
23. Pasai ( strecurai ) coninutul de carne i legume pentru a recupera sucul propriu i savuros din vas, spumuii dac este necesar, pentru a ndeprta grsimea i, acest suc l punei peste supa de carne aromatizat .
24. Diluai pasta de tomate n sup , i o aducei la fierbere pentru a o reduce la jumtate .
25. Vrsai supa concentrat peste carne n vasul mare i aducei totul la fierbere, amestecnd continuu .
26. Punei usturoiul i lsai s fiarb mocnit 5 min..
27. Umplei borcanele, repartiznd bine solidele i lichidele, lsnd un deget liber (2,5 cm) sub gtul borcanului.
28. Durata de sterilizare a gulaului n autoclav :
Sterilizai 75 min. pentru borcanele de 500 ml
Sterilizai 90 min. pentru borcanele de 1 litru
29. Lsai s fiarb nbuit pe timpul cnd se sterilizeaz , pentru c mirosul va fi irezistibil i va trebui s gustai .

Sfaturi :
 Pregtii un pat moale din tieei cu ou i legume fierte pe abur.
Vrsai sosul dintr-un borcan ntr-o tigaie i-l ngroai cu fin diluat sau feculente diluate, pentru a face un sos.
 Adugai 4 sau 5 lingurie de iaurt sau smntn degresat .
 nclzii coninutul borcanului .
 Servit n acest fel , vei avea 2 porii pentru un borcan de gula de 500 ml folosit.
maxim62ro
Postat pe 28 Iulie 2009 14:37

Recomandari

SubiectMesajeUltimul Mesaj
Imortalizeaz momentele plcute alturi de cei dragi1De la: shrekutza 19 Februarie 2012 15:32
legile lui Murphy1De la: vuvuzela 28 Martie 2011 14:55
carti de decoruri21De la: miki_robc 10 Ianuarie 2010 22:58
De ce preotii nu vor sa se umileasca sa invete oamenii lucruri sincere,pt ca ceilalti ii necajesc pt ca nu au credinta58De la: ingerasulluptator 7 Iulie 2013 18:14
ROMÂNIA APĂRĂ-ŢI SUFLETUL!255De la: Toio34 11 August 2016 13:38
Setari Cookie-uri