Oameni condusi de energie pozitiva...Si oameni condusi de energie negativa?

silvia= irina?
Laura_M
Postat pe 10 Iulie 2010 13:53
Salutare! Energie pozitiva si negativa exista in oameni. Acum depinde de imprejurari, de situatie, de orice, nu cred k, dak persoanele care cred mai mult in D-zeu, au energie pozitiva, iar cei care nu cred au energie negativa, asta e de cand lumea, k omul sa fie dependent, sa zic asa, de ambele ,,energii''.Cu totii credem in D-zeu, doar n-o sa credem in si cu totii uneori judecam gresit, facem lucruri bune, si tot asa, asta e si va fi in viata.Parerea mea.
garbo100704
Postat pe 10 Iulie 2010 14:47
fleurdelis
Postat pe 10 Iulie 2010 14:49
Ana si Robert,bunul simt nu tine de psyho.insa rautatea tine.este invidia,este egocentrismul,de care dai dovata ,de pilda si tu.invata sa conjugi nu numai eu,mie,imi,mea...ci si noi,noua,ne,a noastra.fiecare si-a spus parerea,unele mai cunoscatoare de domeniu,altele asa cum au inteles ele ,dar s-au exprimat intr-un mod civilizat.tu intr-adevar ai nevoie sa te cureti de energia negativa=egocentrism,daca nu stii sa comunici ,nu te mai implica in relationari.nu trebuie sa fim cu totii cunoscatori sau in totalitate de acord,acesta este liberul arbitru si respectarea parerii celuilalt.dar tu ai depasit bunul simt.nu critica ,nu esti in masura,nu diagnostica,nu ai pregatirea necesara.eu una prefer sa iti ocolesc de aici inainte comentariile sterile.
vuvuzela
Postat pe 10 Iulie 2010 15:07
fleurdelis
Postat pe 10 Iulie 2010 15:12
vuvuzela ana asa este ea, nu te supara prea tare
blondy_made_to_love
Postat pe 10 Iulie 2010 15:16
e aatat de simplu sa deosebesti binele da rau pe Dumnezeu de sarsaila cum in primul rand diavolul sau energiile enegfative se manifesta in mintea si actiunile omuluim prin maniffestari egoiste adica faci un bine dar ai un intweres financiar sau material ,o faci ca sa te lauzi in fata prietenilor uite ce am facut eu!!!,faci o faptA BUNA IN CONCLUZIE ASTEPTAND O RASPLATA DE LA CEL PE CARE L-AII AJUTAT MATERIALA SAU SPIRITUALA ,SAU CA SA PARI DEOSEBIT IN FATA CELORLALTYI SI AI LUI DUMNEZEU ,..............................PE CAND DACA O FACI CU ENERGIE POZITIVA ADICA CU CREDIN TA DUMNEZEIASCA O FACI DEZINTERESAT ,BENEVOL FARA SA ASTEPI O RECOMPENSA,O LAUDA ,O AVANSARE LA SERVICI ETC.ATUNCI INSEMNA CA ESTI IN COMUNIUNE CU DUMNEZEU CU ENERGIILE BENEFICE ,POZIRIVE ,........DUMNEZEU CAND NE AJUTA O FACE DEZINTERERSAT IL AJUTA SI PE CRIMINAL SA SE INDEREPTE SI PE CEL PASNIC SA-SI URMEZE CALEA .E FOATRE SIMPLU NU URMARTI NICIODATA UN SCOP PERSONAL DE ,,A AVEA ''FA-O CA ASA SIMTI ,.........SI APOI CEL CE URMARESTE EFECTELE ACTIUNII SALE SI TRAGE CONCLUZIA CA ..AHA AM FACUT O FAPTA BUNA '' DECI AM UN LOC ACOLO IN RAI ...................ARE DE PIERDUT ,FA-O CU DRAGOSTE ,IUBIRE ,COMPASIUNE ,FARA A URMARI VREUN INTERES ,,DAR PENTRU A FI UN ADEVARAT POZITIVIST CARE DE FAPT SI E O CATEGORISIRE UMANA ,SI DIAVOLEASCA PENTRU CA NUMAI diavolul CATEGORISESTE ......,FACAND PARTE DIN COMUNIINEA LUI DUMNEZEU ,....NU ESTE NEVOIE DE CATEGORISIRI PENTRU CA FACI PARTE DIN DUMNEZEU ,LUCRERZI IMPREUNA CU DUMNEZEU PENTRU CREATIA SA....................DIN CARE FACEM PARTE SI NOI OAMNEIIN ,PRIVESTE IN JURUL TAU SI VEZI LUCRARILE FACUTE DE OM CREZI CA SUNT IN COMUNIUNE CU CREATIAAA????NU NUMAI NATURA NE ARATA CA AM GRESIT SDI NU TINEM SEAMA DE NIMIC URMARIM PROPRIUL CONFORT MATERIAL PRIN ORICE MIJLOACE ,,DACA NU AR EXISTA CARE LUCREZA PENTRU DUMNEZEU ,ALATURI DE DUMNEZEU PRIN GAND SI FAPTA ,OMENIREA AR FI FOST DISTRUSA (DE FAPT AUTO DISTRUSA PANA IN PREZENT),,,,,,SUNT MULTER DE SCRIS DAR VA LAS ,..POATE ALTADATA!!
nicu1404
Postat pe 10 Iulie 2010 15:34
De la: luptatoareacurajoasa, la data 2010-07-09 23:56:20
De la: silfida, la data 2010-07-09 23:45:14
De la: garbo072160, la data 2010-07-09 20:51:21Exista vreun aparat medical care masoara cata energie pozitiva/negativa are inmagazinat un om in corpul sau? DACA NU, SA STITI CA O SA STAU TOATA NOAPTEA SA INVENTEZ ACEL APARAT! RAMANE APOI SA-L OMOLOGHEZ...APOI SA GASESC UN SPONSOR PENTRU AL PRODUCE IN SERIE. SE OFERA CINEVA SA MA AJUTE?

pe mine sa nu contezi! cat e de negativa/pozitiva se vede si cu ochiu' liber! sa nu mai zicem... dupa scris...
Pai un om,,,depinde cum gandeste....Pt ca omul actioneaza exact dupa cum gandeste....Si la ce latura lucreaza....Daca omul face doar rele...normal ca o sa iasa la suprafata doar animalul din el....Pt ca omul are libertatea de alege....



nimic din ceea ce e facut fara suflet...nu are valoare....;cum ajuti tu fara sa-ti deschizi inima?singura te contrazici si areti cit esti de confuza....parerea mea e ca vorbesti ca sa te aflii in treaba.....sau ca sa ti-i se acorde atentia de care duci lipsa
.
hellya
Postat pe 10 Iulie 2010 15:41
Energia pozitiva sta in toti cei care gandesc bine si trimit inspre cei din jur ganduri luminoase. Esti ca un emitator - trimiti in eter ganduri de bine, de impliniri si de bucurii, se vor intorce spre tine la fel dar daca tu ai doar o secunda de indoiala opresti fluxul luminos si unda se propaga alterata... atunci asteapta-te sa se intorca spre tine alterata. Daca gandesti negativ... cum crezi ca va ajunge la tine altfel decat rau.
Ganditi pozitiv si binele se va intoarce.
rusufloredana
Postat pe 10 Iulie 2010 15:53
Exceptand "rautatea" raspunsului, sunt de acord cu faptul ca si oamenii credinciosi si care se roaga pot avea energii negative. Pentru ca daca iti moare cineva, de exemplu, nu poti sa emani energie pozitva, fiindca toate corabiile iti sunt innecate si atunci normal ca gandirea este negativa, automat energiile sunt negative. Si asta fara sa-ti pierzi credinta, fara sa renunti la a te mai ruga, fara sa renunti sa fii bun si iubitor cu cei din jur...
mprincea
Postat pe 10 Iulie 2010 17:36
ai perfecta dreptate, imi place cum gandesti
mosu_mihaela
Postat pe 10 Iulie 2010 18:11
De la: blondy_made_to_love, la data 2010-07-10 15:16:30 vuvuzela ana asa este ea, nu te supara prea tare




am incercat doar sa-i arat ca greseste. nu ea ma supara,ci modul acesta de gandire.
vuvuzela
Postat pe 10 Iulie 2010 18:30
auziti, ca sa mai diversificati meniul, nu o bagati si pe aia cu "omul este o persoana umana"?

haideti, mai rasfirati, ca deja intram in variatiuni pe aceeasi tema.
anakin
Postat pe 10 Iulie 2010 18:33
De la: anakin, la data 2010-07-10 18:33:16auziti, ca sa mai diversificati meniul, nu o bagati si pe aia cu "omul este o persoana umana"?

haideti, mai rasfirati, ca deja intram in variatiuni pe aceeasi tema.








omul este si el o entitate.nu toate entitatile sunt umane.
vuvuzela
Postat pe 10 Iulie 2010 19:35
deci NU E...umana!
am inteles
oricuuum, ma asteptam
fleurdelis
Postat pe 10 Iulie 2010 19:41
stii ce inseamna expresia "entitate"?daca nu stii , nu mai trage concluzii gresite.
vuvuzela
Postat pe 10 Iulie 2010 20:03


deci nu-i nici entitatee...si nici umana!
am inteles acum!
e mult mai bineee mai acuma ca mi=ai explicat!
fleurdelis
Postat pe 10 Iulie 2010 20:08


si , ce-ai inteles?
liaiedera
Postat pe 10 Iulie 2010 20:32
ei cee!
ca vuvu-i o entitate din aia umana ...
usor cam varza
fleurdelis
Postat pe 10 Iulie 2010 20:39
De la: fleurdelis, la data 2010-07-10 20:08:03

deci nu-i nici entitatee...si nici umana!
am inteles acum!
e mult mai bineee mai acuma ca mi=ai explicat!




nu ai nimic de gatit ,de spalat,nu ai alta treaba,decat sa te faci de ras?
vuvuzela
Postat pe 10 Iulie 2010 21:18
florence,usor cam sfecla
elodia
Postat pe 10 Iulie 2010 21:22
APARATUL ESTE INSASI CREIERUL TAU, NUMAI CA TREBUIE CUM SA STI SA-L FOLOSESTI

Curentul principal de opinie al tiinei occidentale nc mai disociaz i astzi mintea de trup, reducnd chiar omul la aspectele trupeti. Aceast ruptur este exprimat ct se poate de clar de poziia "raionalist" a matematicianului i filosofului francez Ren Descartes (1596-1650). n vreme ce ntreinea o aparen de devoiune catolic, Descartes nutrea n intimitate gnduri mai puin cretine, fiind un precursor al iluminismului i un susintor al republicii calviniste a Olandei. Nu ntmpltor, Blaise Pascal spunea c nu-l poate ierta pentru ncercarea de a substitui n scrierile sale Raiunile divine atotputernice cu slbnoaga raiune uman. Descartes, ale crui scrieri au fost indexate n Anexa Crilor Interzise de ctre Biserica Catolic n anul 1667, considera c lumea material reprezint fundamentul a tot ceea ce ne nconjoar, n vreme ce principiile spirituale ale Bisericii cretine pun pe primul loc puterea Sfntului Duh dumnezeiesc i a sufletului omenesc fcut dup chipul i asemnarea lui Dumnezeu.
Dincolo de ereziile sale, Descartes considera c mintea i trupul interacioneaz n creierul fiinei umane. El a ajuns la concluzia c "mintea este ntr-un mod att de intim dependent de condiiile i relaiile dintre prile trupului uman, nct orice om care va reui s stpneasc aceste elemente va revoluiona medicina".

Oamenii de tiin pot astzi confirma ceea ce Ren Descartes a afirmat cu cteva secole n urm: gndurile noastre sunt capabile de a produce transformri radicale de ordin chimic i fizic ce ne afecteaz n mod direct sntatea. Dei a fost nevoie de cteva secole, doctorii i psihologii au descoperit recent c mintea poate mbunti procesul de vindecare a trupului, ntr-un mod n care medicina alopat nu va putea niciodat.
Psihologii sntii

Spitalele din ziua de azi angajeaz i promoveaz psihologi pentru a gsi metode noi de a trata pacienii cu boli comune gen cancer, probleme cardiace i probleme intestinale.

Astfel, doctorii au ajuns la o concluzie pe care muli o neag sau refuz s o admit: gndurile unui pacient pot afecta procesul de vindecare, iar efectul placebo nu este un exerciiu de bine dispunere, ci o reacie biologic a creierului fa de boli.

"De-a lungul ultimelor decenii, dovezile empirice ale reaciei organismului la efectul placebo s-au adunat, iar oamenii din ziua de azi sunt mult mai dispui s mbrieze aceast metod de vindecare" spune Kim Lebowitz, primul psiholog angajat cu norm ntreag la un spital specializat pe boli de inim (Northwestern Memorial, Chicago).

"Psihologii sntii" nu sunt ca psihiatrii care ncearc s gseasc originea problemelor emoionale n copilrie. Medicina complementar care o practic ei se bazeaz pe studii care ne arat c: stresul, anxietatea i depresiile, pentru care 60% din pacieni merg la medici, pot duna corpului n egal msur cu microbii, dietele, lipsa exerciiului sau obezitatea.

Un rezervor intact de vindecare

Patricia Mumby, profesor asistent n departamentul de neurotiine complementare la centrul medical Loyola University, face parte din noua generaie de psihologi ai sntii. Dup ce a fost asistent pentru o perioad lung de timp, a devenit sceptic i privina metodelor medicinii alopate i s-a hotrt s studieze psihologia. Ea considera c mintea noastr este un rezervor nefolosit de vindecare.

"Pacienii i dau seama de legatura dintre minte i trup i i doresc s aib mai mult control asupra sntii lor. Deasemenea, centrele de asisten medical accept aceast metod neconvenional de vindecare..."

Puterea vindicativ a metodelor i exerciiilor folosite de psihologii sntii tehnici de relaxare, autohipnoz, yoga, acupunctur - se bazeaz pe dou descoperiri revoluionare ale cercettorilor n legtur cu modul de funcionare al creierului. Prima susine c o reea vast de nervi mpnzesc corpul n foarte multe modaliti avnd drept rdcini terminaiile nervoase din creier. Cea de-a doua afirm faptul c creierul transmite n mod constant valuri de hormoni pentru a regla sistemul digestiv i imunitar, valuri care apoi rspund mesajului chimic din exterior.

Cmpul de cercetare, care poart numele de psihoneuroimunologie, studiaz modul n care factorii de stres i emoiile negative pe care le genereaz se transmit drept deficiene de ordin fizic. Creierul, spre exemplu, comunic cu sistemul imunitar, iar stresul poate genera hormoni gen cortizon i adrenalina, crescnd astfel riscul unei posibile boli i ntrziind procesul de vindecare. Rsul i jogging-ul pe de alt parte, pot stimula eliminarea unor hormoni care reduc inflamaiile i combat integrarea microbilor n corp, ceea ce ar putea oferi o protecie mai avansat mpotriva apariiei cancerului.

Descartes tia faptul c creierul putea fi cu uurin pclit i c entuziasmul unui om atunci cnd confund o bucat de sticl cu un diamant este echivalent cu entuziasmul unei noi descoperiri. Noile cercetri au artat c n creier au loc reacii chimice care susin aceste emoii. Deasemenea, s-a dovedit tiinific faptul c creierul persoanelor care sunt internate clinic i care iau ceea ce ei cred ca sunt droguri tari, dar care de fapt sunt pilule de zhar sau placebo, produc aproape aceleai modificri neurochimice.

ntr-un studiu, n care starea bolnavilor de Parkinson se mbuntea considerabil n urma utilizrii unor medicamente "false", imaginile au artat c creierul lor producea aceeai cantitate de acetilcolin ca i creierul pacienilor care luau medicamentele adevrate. Efectele placebo mbuntesc capacitatea de vindecare a organismului n 30-60% din cazuri spre deosebire de medicamente, care adeseori nu fac nicio diferen. Dar, asemenea medicamentelor, efectele placebo pot avea efecte adverse.

Emoiile negative prelungesc bolile

De abia n secolul 21 am gsit dovezi pentru ce zicea filosoful Lucius Seneca n urm cu 2000 de ani: "S vrei s fii vindecat este nceputul vindecrii."

Doctorul Patrick McCarthy, co-director al spitalului Northwestern Memorial, ne explic ce voia Seneca s spun de fapt: "Prin chirurgie putem vindeca problemele de inim, i cam att" spune el. "Pacienii ar putea n continuare suferi de depresie i stres care le-ar face mai mult ru la inim dect o boal".

"n urm cu 20 de ani, dac i sugerai cuiva s se duc la o clinic de psihologie, acela s-ar fi opus cu siguran" spune McCarthy. "Astzi ns este mult mai mbriat aceast metod. Oamenii realizeaz c depresia este o parte a bolii".

Dolores Rogalski, o femeie n varst de 57 de ani din St. Joseph, Michigan, a trecut printr-o operaie de transplant de cord pentru c avea probleme grave de stres; dup 4 luni n care a trecut printr-un divor, o operaie la plmni, internarea fiicei sale, moartea unui prieten apropiat i a mamei sale vitrege.

Tratamentul doamnei Rogalski s-a bazat pe edine terapeutice cu dr. Lebowitz, directorul de medicin complementar, pentru a se vindeca de stres. "Oamenii ncearc s prezic sau s controleze mediul n care triesc", spune Lebowitz, "dar cnd problemele se adun, rezult anxietatea: ei tind s se concentreze la toate lucrurile care nu sunt aa cum erau plnuite".

nainte de transplant, Lebowitz a nvat-o pe Rogalski exerciii de relaxare a corpului i a minii. A inceput cu respiraii lente i adnci i a continuat apoi cu relaxarea fiecrui muchi din corp. Faptul c a nvat aceste exerciii a ajutat-o s i concentreze gndurile asupra unor elemente care o fceau s se simt n siguran i capabil de vindecare.

"Nu mai sunt deloc ceea ce eram nainte" spune Rogalski. "Mi-am acceptat divorul. Am acceptat toate lucrurile din viaa mea fa de care nu puteam face nimic. Mi-am aranjat lucrurile n funcie de importana lor i am privit problemele din toate perspectivele. Acesta este elementul cheie..."

Stresul cronic

Cnd oamenii de tiin vorbesc despre stres, ei se refer la stresul cronic care dureaz cel puin 2 sptmni, nu la numeroasele varieti de depresie sau frustrare pe care le experimenteaz oricine zi de zi.

Bruce McEwen, neuroendocrinolog la Universitatea Rockefeller, a descoperit faptul c acest tip de stres poate modifica configuraia nervoas a creierului n mod duntor. Cercetrile sale arat c hormonii eliminai de stres pot activa un rspuns duntor care se ntoarce la creier i l afecteaz n zonele care coordoneaz presiunea sngelui, ritmul cardiac, activitatea intestinal, memoria, frica i anxietatea.

"Se pare c circuitele n partea cognitiv a creierului sunt foarte sensibile la stres, i de abia am nceput s ne dm seama de consecinele grave pe care acest lucru l-ar putea avea la o persoan" spune McEwen. Caracteristica principal a stresului cronic i a depresiei se numete "sindromul bolii".

"Te simi ca i cum ai avea grip sau ai fi rcit" spune McEwan. "Te simi total lipsit de energie, vezi lucrurile n cea i nu i dai seama de ce se ntmpl n jurul tu. Te simi bolnav din punct de vedere fizic i de fapt nu eti. Toate acestea se datoreaz hormonilor eliminai de creier care trimit un rspuns duntor organismului".

"Inima i celelalte organe sunt practic coordonate n totalitate de sistemul nervos central" spune Dr. Michael Jones, director al seciei de boli gastrointestinale i neurologice ale spitalului Northwestern Memorial.

Ruptura s-a produs, spune el, nc din epoca iluminismului din secolul 18, cnd oamenii de tiin au decis s studieze anatomia corpului uman iar Descartes a fost unul dintre promotorii acestui curent. "Asta s-a ntmplat deasemenea i n perioada Inchiziiei" , spune Jones, i Biserica Catolic a subliniat: "Rene, este o idee magnific dar vreau s ii minte faptul c mintea i sufletul apartin lui Dumnezeu i Bisericii Catolice."

Puterea de vindecare a creierului

Dualismul minte-corp a fost deasemenea o idee de afaceri eficient: dac te simi bolnav, eu am antidotul. Dar acest lucru neglija capacitatea de vindecare natural i poteniala putere distructiv a creierului, spune Jones.

Efectul gndului asupra corpului a fost ntotdeauna vizibil n diferite ipostaze: O situaie stresant produce o senzaie de fluturi n stomac, acesta fiind unul din organele cele mai predispuse la boli provocate de stresul cronic. Hrana pe care o savurezi nu va fi la fel de bine digerat dac este ntrerupt de un telefon de la FISC care te anun c i vor fi majorate taxele pe care trebuie s le plteti.

Nu conteaz motivul stresului. Ceea ce conteaz este c trebuie s opreti acest stres.

"Spitalul nostru deine ultimele versiuni de medicamente mpotriva bolilor neurologice i analgezice viscerale", spune Jones. "Deinem toat aparatura necesar, dar nimic din ceea ce avem nu poate face mare lucru atunci cnd stresul cronic s-a instalat". Dar n momentul n care vorbeti cu oamenii i te implici n viaa lor privat i i nvei s priveasc problema n ansamblu, deja ei se simt mai bine.
n urm cu 3 ani cand Seth Knocke avea 16 ani, tnrul suferea de greuri puternice dup ce mnca. A consultat mai muli doctori ns n zadar, iar n final a ajuns la Jones, care mai nti a ncercat aparatura sa sofisticat. Medicamentele mpotriva greurilor n-au avut nici un efect. Apoi, Jones l-a tratat cu andidepresive pentru a-i relaxa muchii netezi ai sistemului digestiv. Aceast metod a funcionat timp de 8 luni dup care greurile au revenit cu aceeai intensitate ca i nainte.

Atunci Jones s-a hotrt s apeleze la un psiholog, Laurie Keefer, acum membru deplin al echipei de la Nortwestern. Jones i-a dat seama c probleme lui Knocke au nceput datorit unui virus stomacal care i provoca greuri cnd mnca. Chiar i dup ce virusul a fost eliminat, mintea sa elibera substane chimice care i produceau grea oricnd consuma alimente.

Pentru a stopa acest ciclu, Keefer a ncercat s-l trateze pe Knocke prin autohipnoz, proces n care pacientul rmne contient dar relaxat ca i cum ar fi gata s adoarm, pregtind astfel creierul s accepte informaii ce aveau s disocieze mncarea de grea.

Concentrndu-se asupra unei imagini luminate dintr-o camer ntunecat, Knocke l asculta pe Keefer care i spunea s-i imagineze c se afund ntr-un nor fin ca apoi s cad ntr-o barc ce plutea pe un lac linitit. Bnd apa rcoritoare din lac, Knocke i imagina cum aceasta i trece prin esofag i mai apoi n stomac unde i vindec orice urm de grea.

Dup 5 edine, senzaia de grea i-a disprut. De cte ori aceasta amenina s revin, el apela la autohipnoz, rcorindu-i stomacul cu o sorbitur de ap rcoroas. Acum, "boboc" la Colegiul Beloit, el plnuiete s devin psiholog, inspirat fiind de propria sa experien n vindecarea bolilor prin autohipnoz. "Ei spuneau despre creierul meu c era ca hardul unui computer", spune Knocke.

"Ceea ce s-a stocat n memoria lui era senzaia de grea. Tot ceea ce trebuiau ei s fac era s "formateze" aceast senzaie i eu voi fi OK". Iritrile stomacului sunt motivul principal pentru care oamenii apeleaz la gastroenterologi. De cnd terapia prin medicin alopat s-a dovedit a fi ineficient pentru aceste boli, un numr impresionant de fiziologi consider astazi c mai nti trebuie tratat creierul pentru ca mai apoi s poata fi tratat boal n sine.

Un studiu recent al cercettorilor Universitii din Manchester, a descoperit c la sfritul unui an, att psihoterapia ct i antidepresivele erau mai eficiente n reducerea simptomelor bolii i mbuntirea calitii vieii dect metodele clasice. Mai mult dect att, psihoterapia s-a dovedit a fi cea mai ieftin metod, costnd cu 22% mai puin dect antidepresivele i cu 41% mai puin dect terapia standard.

Selma Holme a adoptat o diet de reducere a stresului n timp ce se trata de cancer uterin, n urm cu 2 ani. Dup ce l-a ngrijit 14 ani pe soul ei, Jack, care sufera de Parkinson, ea avea imunitatea foarte sczut.

Holme a folosit mai nti tehnica prin care i ghida imaginaia ctre relaxare i mai apoi a folosit autohipnoza. Acum un an a nceput tratamentul cu acupunctur ca i tehnic utilizat n programul de reducere a stresului utilizat de Loyola. Nu a durat mult timp pn cnd soul ei i-a dat seama c nu este la fel de tensionat ca nainte, apoi fiica ei a remarcat ct de bine se neleg prinii ei.

"Am mai mult energie. Sunt optimist", spune Holme, care acum s-a vindecat de cancer dup ce a folosit radioterapia.

Stresul, Anxietatea i Depresia necesit tratament

Evident, medicina complementar nu poate nlocui medicamentele, chirurgia sau alte tehnici ale medicinei alopate i nimeni nu tie exact ct de eficient este. Dar se observ un acord general n comunitatea medical, c stresul, anxietatea i depresia duneaz sntii i trebuiesc tratate.

n 1995, cercettorii Janice Kiecolt-Glaser i sotul ei Romanld Glaser de la Ohio State University, au publicat un studiu inovator, care arat c persoanelor care i ngrijesc rudele bolnave de Alzheimer, o sarcin de altfel foarte stresant, le sunt micorate cu 24% ansele de vindecare a rnilor superficiale ale pielii, spre deosebire de persoanele de aceeai vrst i situaie economic similar care ns nu au aceste obligaii.

Acest studiu a fost urmat de un altul care arta c vindecarea rnilor la studenii care urmeaz s susina un examen, dureaz cu 40% mai mult dect la studenii care ateapta vacana de var.

Stresul face ravagii prin cortizonul eliberat, acesta fiind un hormon de stres, i prin adrenalina eliminat, spune Glaser, directorul seciei de Cercetare n medicina complementar. Aceti hormoni cauzeaz pierderea echilibrului hematiilor, schimbarea funciei lor i dereglarea sistemului imunitar.

Celulele imunitare ncep s elimine proteine inflamatorii care, dac sunt eliminate n cantiti mici, pot grbi vindecarea dar, produse n exces distrug esuturi n ntreg organismul crescnd riscul apariiei cancerului, a bolilor cardiovasculare, osteoporozelor i diabetului.

"Cand Jan i eu am nceput s lucrm mpreun, nu credeam c vom ajunge la aceast concluzie" spune Glaser, referindu-se la impactul stresului asupra bolilor i asupra vindecrii. "Ei bine, o s studiem problema i dac nu vom gsi remediul ne vom opri. Iat-ne dupa 20 de ani de cercetri asidue, nc mai muncim n acest domeniu, fiindc evident merit."

De fapt, schimbm principiile medicale, spune el. "Medicii vor ncepe prin a ntreba pacientii ce se ntmpl n vieile lor atunci cnd ntmpina probleme legate de boli infecioase sau cancere, boli metabolice, diabet sau obezitate. Pentru c acum tim motivul care afecteaz vieile lor i motivul producerii acestor boli."

Primul indiciu, descoperit nc din anii 1900, de ctre Walter Cannon de la Harvard, arat c stresul nu este doar o mare neplcere, dar poate nimici organele interne. El a descoperit c n orice moment de timp, cnd oamenii se simt ameninai, corpul reacioneaz neplcut prin creterea presiunii sngelui, a btilor inimii, prin crearea de contracturi musculare i prin respiraie ngreunat.

60 de ani mai tarziu, n acelai laborator, al lui Cannon, Dr. Herbert Benson a descoperit antidotul stresului: "relaxarea".

Reacia de relaxare

n timpul cercetrilor sale, Benson a bnuit dispreul colegilor si de la Harvard, aa c, activitatea sa se desfura noaptea, cnd putea s aduc pacieni care practicau meditaia transcedental. El a descoperit c doar prin simpla gndire, acetia pot transforma funciunile corpului. Respiraia scdea cu 25%, consumul de oxigen scdea cu 17%, tensiunea arterial scdea iar btile inimii erau mai reduse.

i nu numai meditaia reduce stresul. Cercetrile ulterioare artau c respiraia profund, relaxarea progresiv a muchilor, hipnoza, imaginaia ghidat, rugciunea i alte tehnici pot mbunti reacia de relaxare a corpului.

"Prin extinderea practicii de relaxare a organismului, care s-a dovedit a fi o practic eficient, orice boal care a fost cauzat sau s-a nrutit datorit stresului, a fost combatut", spune Benson - profesor de medicin la Institutul Medical Harvard. "Am descoperit c aceast practic este de mare ajutor n hipertensiune, anxietate, depresii mici i mijlocii, furii sau nemulumiri profunde, insomnii, printre multe altele."

Oamenii i dau seama intuitiv, c a face ceva pentru a-i calma sistemul nervos i ajut, spune el. Un studiu din 2004 bazat pe fonduri federale a dovedit faptul c jumtate dintre americani practic o form de relaxare, dei cei mai muli din aceast categorie nu mprtesc acest lucru cu psihologii lor.

"Noi privim sntatea ca fiind o piramid triunghiular" , spune Benson. "Prima fa este reprezentat de medicamente, cea de a 2-a de chirurgie. Trebuie s existe i o a 3-a fa, iar noi am ajuns la concluzia c aceea este grija de sine, care implic elemente asemenea relaxrii, nutriiei i exerciiului."
Investigaiile lui Benson n legtur cu efectul placebo, care este diferit de relaxare, l-a adus la concluzia c acesta funcioneaz prin accesarea urmelor din memorie care regleaz hormonii de stres proces pe care el l numete "nsntoire prin memorie".

"Sunt 3 componente ale efectului placebo", spune el. "Credina i ateptrile pacientului, credina i ateptrile fizioterapeutului i credinele i ateptrile care reies din relaia celor doi.

Cnd cei doi sunt pe acelai plan, ies la iveal capaciti de vindecare extraordinare. Dac te consideri n stadiul de vindecare, exist deseori posibilitatea ca tu s fii deja vindecat. Ar putea fi acesta raspunsul la toate bolile? Desigur c nu. Dar foarte multe medicamente i fac probabil efectul, datorit efectului placebo."

Interveniile psihologilor pot mbunti vindecarea, dar oare pot ele prelungi vieile pacienilor foarte bolnavi? Acest lucru rmne foarte controversat, n ciuda faptului c studiile fcute pe acest domeniu arat un efect pozitiv al psihologiei n medicin. Alastair J. Cunningham de la Institutul de Cancer din Ontario a descoperit faptul c pacienii bolnavi de cancer care nc mai sperau la vindecare triau mai mult dect cei care erau n acelai stadiu al bolii dar care erau frustrai de stres i depresie.

"Avem nite dovezi care ne arat faptul c atunci cnd oamenii se implic mai mult n a se ajuta pe ei nii, ei i cresc de fapt rata de via", spune Cunningham. "Dar nu exist nici o garanie c aceste lucruri se ntmpl cu adevrat."

Poate fericirea s ne ajute vindecarea?

Dac stresul produce schimbri chimice duntoare corpului n creier, poate fericirea produce schimbri benefice? Aceast ntrebare a fost scopul carierei lui Lee Berk, profesor asociat de promovare a sntii i educaiei la Universitatea Loma Linda din Los Angeles.

Determinat fiind de cercetrile sale de dinainte care susineau c rsul la comedii l ajutau s evite boli care afectau sistemul imunitar, Berk a descoperit c rsul, ca i exerciiul, muzica i meditaia, cresc nivelul de endorfin a corpului. Endorfina, care este de fapt morfin produs de corpul uman, este o substan care ne regleaza starea de zi cu zi i care reduce hormonii de stres.

"Face ca ritmul cardiac s fie mai lent, scade presiunea sngelui i reduce ritmul respirator astfel nct s nu fii nevoit s respiri cadenat", spune Berk. "Se instaleaz n celulele sistemului imunitar i produce schimbri benefice."

Studiul lui Berk n legtur cu pacienii care au suferit primul lor atac de cord, arat faptul c cei care se uit la o comedie jumtate de or pe zi sunt n mod semnificativ mai puin predispui la un al 2-lea atac de cord n comparaie cu cei crora nu le-a fost recomandat tratamentul prin umor.

El spune deasemenea c i dac am impregna pilulele cu bucurie, din cauza efectelor pe care le-ar produce, tot ar trebui s cerem aprobarea guvernului.
Prelucrare dupa un articol de Ronald Kotulak (sursa: Chicago Tribune), preluat de la http://groups.yahoo.com/group/editura_foryou]
garbo101216
Postat pe 10 Iulie 2010 21:25
fleurdelis
Postat pe 10 Iulie 2010 21:27
De la: elodia, la data 2010-07-10 21:22:37florence,usor cam sfecla




ce fel de entitati se imita intre ele, stii?
vuvuzela
Postat pe 10 Iulie 2010 21:27
fleurdelis
Postat pe 10 Iulie 2010 21:29
vuvuzela,degeaba ai tupeu,daca n/ai simtul umorului

elodia
Postat pe 10 Iulie 2010 21:30
las--o bree!
unde mai pui ca-i aleha care stim clar ca n-avea!
fleurdelis
Postat pe 10 Iulie 2010 21:32
De la: garbo101216, la data 2010-07-10 21:25:06 APARATUL ESTE INSASI CREIERUL TAU, NUMAI CA TREBUIE CUM SA STI SA-L FOLOSESTI

Curentul principal de opinie al tiinei occidentale nc mai disociaz i astzi mintea de trup, reducnd chiar omul la aspectele trupeti. Aceast ruptur este exprimat ct se poate de clar de poziia "raionalist" a matematicianului i filosofului francez Ren Descartes (1596-1650). n vreme ce ntreinea o aparen de devoiune catolic, Descartes nutrea n intimitate gnduri mai puin cretine, fiind un precursor al iluminismului i un susintor al republicii calviniste a Olandei. Nu ntmpltor, Blaise Pascal spunea c nu-l poate ierta pentru ncercarea de a substitui n scrierile sale Raiunile divine atotputernice cu slbnoaga raiune uman. Descartes, ale crui scrieri au fost indexate n Anexa Crilor Interzise de ctre Biserica Catolic n anul 1667, considera c lumea material reprezint fundamentul a tot ceea ce ne nconjoar, n vreme ce principiile spirituale ale Bisericii cretine pun pe primul loc puterea Sfntului Duh dumnezeiesc i a sufletului omenesc fcut dup chipul i asemnarea lui Dumnezeu.
Dincolo de ereziile sale, Descartes considera c mintea i trupul interacioneaz n creierul fiinei umane. El a ajuns la concluzia c "mintea este ntr-un mod att de intim dependent de condiiile i relaiile dintre prile trupului uman, nct orice om care va reui s stpneasc aceste elemente va revoluiona medicina".

Oamenii de tiin pot astzi confirma ceea ce Ren Descartes a afirmat cu cteva secole n urm: gndurile noastre sunt capabile de a produce transformri radicale de ordin chimic i fizic ce ne afecteaz n mod direct sntatea. Dei a fost nevoie de cteva secole, doctorii i psihologii au descoperit recent c mintea poate mbunti procesul de vindecare a trupului, ntr-un mod n care medicina alopat nu va putea niciodat.
Psihologii sntii

Spitalele din ziua de azi angajeaz i promoveaz psihologi pentru a gsi metode noi de a trata pacienii cu boli comune gen cancer, probleme cardiace i probleme intestinale.

Astfel, doctorii au ajuns la o concluzie pe care muli o neag sau refuz s o admit: gndurile unui pacient pot afecta procesul de vindecare, iar efectul placebo nu este un exerciiu de bine dispunere, ci o reacie biologic a creierului fa de boli.

"De-a lungul ultimelor decenii, dovezile empirice ale reaciei organismului la efectul placebo s-au adunat, iar oamenii din ziua de azi sunt mult mai dispui s mbrieze aceast metod de vindecare" spune Kim Lebowitz, primul psiholog angajat cu norm ntreag la un spital specializat pe boli de inim (Northwestern Memorial, Chicago).

"Psihologii sntii" nu sunt ca psihiatrii care ncearc s gseasc originea problemelor emoionale n copilrie. Medicina complementar care o practic ei se bazeaz pe studii care ne arat c: stresul, anxietatea i depresiile, pentru care 60% din pacieni merg la medici, pot duna corpului n egal msur cu microbii, dietele, lipsa exerciiului sau obezitatea.

Un rezervor intact de vindecare

Patricia Mumby, profesor asistent n departamentul de neurotiine complementare la centrul medical Loyola University, face parte din noua generaie de psihologi ai sntii. Dup ce a fost asistent pentru o perioad lung de timp, a devenit sceptic i privina metodelor medicinii alopate i s-a hotrt s studieze psihologia. Ea considera c mintea noastr este un rezervor nefolosit de vindecare.

"Pacienii i dau seama de legatura dintre minte i trup i i doresc s aib mai mult control asupra sntii lor. Deasemenea, centrele de asisten medical accept aceast metod neconvenional de vindecare..."

Puterea vindicativ a metodelor i exerciiilor folosite de psihologii sntii tehnici de relaxare, autohipnoz, yoga, acupunctur - se bazeaz pe dou descoperiri revoluionare ale cercettorilor n legtur cu modul de funcionare al creierului. Prima susine c o reea vast de nervi mpnzesc corpul n foarte multe modaliti avnd drept rdcini terminaiile nervoase din creier. Cea de-a doua afirm faptul c creierul transmite n mod constant valuri de hormoni pentru a regla sistemul digestiv i imunitar, valuri care apoi rspund mesajului chimic din exterior.

Cmpul de cercetare, care poart numele de psihoneuroimunologie, studiaz modul n care factorii de stres i emoiile negative pe care le genereaz se transmit drept deficiene de ordin fizic. Creierul, spre exemplu, comunic cu sistemul imunitar, iar stresul poate genera hormoni gen cortizon i adrenalina, crescnd astfel riscul unei posibile boli i ntrziind procesul de vindecare. Rsul i jogging-ul pe de alt parte, pot stimula eliminarea unor hormoni care reduc inflamaiile i combat integrarea microbilor n corp, ceea ce ar putea oferi o protecie mai avansat mpotriva apariiei cancerului.

Descartes tia faptul c creierul putea fi cu uurin pclit i c entuziasmul unui om atunci cnd confund o bucat de sticl cu un diamant este echivalent cu entuziasmul unei noi descoperiri. Noile cercetri au artat c n creier au loc reacii chimice care susin aceste emoii. Deasemenea, s-a dovedit tiinific faptul c creierul persoanelor care sunt internate clinic i care iau ceea ce ei cred ca sunt droguri tari, dar care de fapt sunt pilule de zhar sau placebo, produc aproape aceleai modificri neurochimice.

ntr-un studiu, n care starea bolnavilor de Parkinson se mbuntea considerabil n urma utilizrii unor medicamente "false", imaginile au artat c creierul lor producea aceeai cantitate de acetilcolin ca i creierul pacienilor care luau medicamentele adevrate. Efectele placebo mbuntesc capacitatea de vindecare a organismului n 30-60% din cazuri spre deosebire de medicamente, care adeseori nu fac nicio diferen. Dar, asemenea medicamentelor, efectele placebo pot avea efecte adverse.

Emoiile negative prelungesc bolile

De abia n secolul 21 am gsit dovezi pentru ce zicea filosoful Lucius Seneca n urm cu 2000 de ani: "S vrei s fii vindecat este nceputul vindecrii."

Doctorul Patrick McCarthy, co-director al spitalului Northwestern Memorial, ne explic ce voia Seneca s spun de fapt: "Prin chirurgie putem vindeca problemele de inim, i cam att" spune el. "Pacienii ar putea n continuare suferi de depresie i stres care le-ar face mai mult ru la inim dect o boal".

"n urm cu 20 de ani, dac i sugerai cuiva s se duc la o clinic de psihologie, acela s-ar fi opus cu siguran" spune McCarthy. "Astzi ns este mult mai mbriat aceast metod. Oamenii realizeaz c depresia este o parte a bolii".

Dolores Rogalski, o femeie n varst de 57 de ani din St. Joseph, Michigan, a trecut printr-o operaie de transplant de cord pentru c avea probleme grave de stres; dup 4 luni n care a trecut printr-un divor, o operaie la plmni, internarea fiicei sale, moartea unui prieten apropiat i a mamei sale vitrege.

Tratamentul doamnei Rogalski s-a bazat pe edine terapeutice cu dr. Lebowitz, directorul de medicin complementar, pentru a se vindeca de stres. "Oamenii ncearc s prezic sau s controleze mediul n care triesc", spune Lebowitz, "dar cnd problemele se adun, rezult anxietatea: ei tind s se concentreze la toate lucrurile care nu sunt aa cum erau plnuite".

nainte de transplant, Lebowitz a nvat-o pe Rogalski exerciii de relaxare a corpului i a minii. A inceput cu respiraii lente i adnci i a continuat apoi cu relaxarea fiecrui muchi din corp. Faptul c a nvat aceste exerciii a ajutat-o s i concentreze gndurile asupra unor elemente care o fceau s se simt n siguran i capabil de vindecare.

"Nu mai sunt deloc ceea ce eram nainte" spune Rogalski. "Mi-am acceptat divorul. Am acceptat toate lucrurile din viaa mea fa de care nu puteam face nimic. Mi-am aranjat lucrurile n funcie de importana lor i am privit problemele din toate perspectivele. Acesta este elementul cheie..."

Stresul cronic

Cnd oamenii de tiin vorbesc despre stres, ei se refer la stresul cronic care dureaz cel puin 2 sptmni, nu la numeroasele varieti de depresie sau frustrare pe care le experimenteaz oricine zi de zi.

Bruce McEwen, neuroendocrinolog la Universitatea Rockefeller, a descoperit faptul c acest tip de stres poate modifica configuraia nervoas a creierului n mod duntor. Cercetrile sale arat c hormonii eliminai de stres pot activa un rspuns duntor care se ntoarce la creier i l afecteaz n zonele care coordoneaz presiunea sngelui, ritmul cardiac, activitatea intestinal, memoria, frica i anxietatea.

"Se pare c circuitele n partea cognitiv a creierului sunt foarte sensibile la stres, i de abia am nceput s ne dm seama de consecinele grave pe care acest lucru l-ar putea avea la o persoan" spune McEwen. Caracteristica principal a stresului cronic i a depresiei se numete "sindromul bolii".

"Te simi ca i cum ai avea grip sau ai fi rcit" spune McEwan. "Te simi total lipsit de energie, vezi lucrurile n cea i nu i dai seama de ce se ntmpl n jurul tu. Te simi bolnav din punct de vedere fizic i de fapt nu eti. Toate acestea se datoreaz hormonilor eliminai de creier care trimit un rspuns duntor organismului".

"Inima i celelalte organe sunt practic coordonate n totalitate de sistemul nervos central" spune Dr. Michael Jones, director al seciei de boli gastrointestinale i neurologice ale spitalului Northwestern Memorial.

Ruptura s-a produs, spune el, nc din epoca iluminismului din secolul 18, cnd oamenii de tiin au decis s studieze anatomia corpului uman iar Descartes a fost unul dintre promotorii acestui curent. "Asta s-a ntmplat deasemenea i n perioada Inchiziiei" , spune Jones, i Biserica Catolic a subliniat: "Rene, este o idee magnific dar vreau s ii minte faptul c mintea i sufletul apartin lui Dumnezeu i Bisericii Catolice."

Puterea de vindecare a creierului

Dualismul minte-corp a fost deasemenea o idee de afaceri eficient: dac te simi bolnav, eu am antidotul. Dar acest lucru neglija capacitatea de vindecare natural i poteniala putere distructiv a creierului, spune Jones.

Efectul gndului asupra corpului a fost ntotdeauna vizibil n diferite ipostaze: O situaie stresant produce o senzaie de fluturi n stomac, acesta fiind unul din organele cele mai predispuse la boli provocate de stresul cronic. Hrana pe care o savurezi nu va fi la fel de bine digerat dac este ntrerupt de un telefon de la FISC care te anun c i vor fi majorate taxele pe care trebuie s le plteti.

Nu conteaz motivul stresului. Ceea ce conteaz este c trebuie s opreti acest stres.

"Spitalul nostru deine ultimele versiuni de medicamente mpotriva bolilor neurologice i analgezice viscerale", spune Jones. "Deinem toat aparatura necesar, dar nimic din ceea ce avem nu poate face mare lucru atunci cnd stresul cronic s-a instalat". Dar n momentul n care vorbeti cu oamenii i te implici n viaa lor privat i i nvei s priveasc problema n ansamblu, deja ei se simt mai bine.
n urm cu 3 ani cand Seth Knocke avea 16 ani, tnrul suferea de greuri puternice dup ce mnca. A consultat mai muli doctori ns n zadar, iar n final a ajuns la Jones, care mai nti a ncercat aparatura sa sofisticat. Medicamentele mpotriva greurilor n-au avut nici un efect. Apoi, Jones l-a tratat cu andidepresive pentru a-i relaxa muchii netezi ai sistemului digestiv. Aceast metod a funcionat timp de 8 luni dup care greurile au revenit cu aceeai intensitate ca i nainte.

Atunci Jones s-a hotrt s apeleze la un psiholog, Laurie Keefer, acum membru deplin al echipei de la Nortwestern. Jones i-a dat seama c probleme lui Knocke au nceput datorit unui virus stomacal care i provoca greuri cnd mnca. Chiar i dup ce virusul a fost eliminat, mintea sa elibera substane chimice care i produceau grea oricnd consuma alimente.

Pentru a stopa acest ciclu, Keefer a ncercat s-l trateze pe Knocke prin autohipnoz, proces n care pacientul rmne contient dar relaxat ca i cum ar fi gata s adoarm, pregtind astfel creierul s accepte informaii ce aveau s disocieze mncarea de grea.

Concentrndu-se asupra unei imagini luminate dintr-o camer ntunecat, Knocke l asculta pe Keefer care i spunea s-i imagineze c se afund ntr-un nor fin ca apoi s cad ntr-o barc ce plutea pe un lac linitit. Bnd apa rcoritoare din lac, Knocke i imagina cum aceasta i trece prin esofag i mai apoi n stomac unde i vindec orice urm de grea.

Dup 5 edine, senzaia de grea i-a disprut. De cte ori aceasta amenina s revin, el apela la autohipnoz, rcorindu-i stomacul cu o sorbitur de ap rcoroas. Acum, "boboc" la Colegiul Beloit, el plnuiete s devin psiholog, inspirat fiind de propria sa experien n vindecarea bolilor prin autohipnoz. "Ei spuneau despre creierul meu c era ca hardul unui computer", spune Knocke.

"Ceea ce s-a stocat n memoria lui era senzaia de grea. Tot ceea ce trebuiau ei s fac era s "formateze" aceast senzaie i eu voi fi OK". Iritrile stomacului sunt motivul principal pentru care oamenii apeleaz la gastroenterologi. De cnd terapia prin medicin alopat s-a dovedit a fi ineficient pentru aceste boli, un numr impresionant de fiziologi consider astazi c mai nti trebuie tratat creierul pentru ca mai apoi s poata fi tratat boal n sine.

Un studiu recent al cercettorilor Universitii din Manchester, a descoperit c la sfritul unui an, att psihoterapia ct i antidepresivele erau mai eficiente n reducerea simptomelor bolii i mbuntirea calitii vieii dect metodele clasice. Mai mult dect att, psihoterapia s-a dovedit a fi cea mai ieftin metod, costnd cu 22% mai puin dect antidepresivele i cu 41% mai puin dect terapia standard.

Selma Holme a adoptat o diet de reducere a stresului n timp ce se trata de cancer uterin, n urm cu 2 ani. Dup ce l-a ngrijit 14 ani pe soul ei, Jack, care sufera de Parkinson, ea avea imunitatea foarte sczut.

Holme a folosit mai nti tehnica prin care i ghida imaginaia ctre relaxare i mai apoi a folosit autohipnoza. Acum un an a nceput tratamentul cu acupunctur ca i tehnic utilizat n programul de reducere a stresului utilizat de Loyola. Nu a durat mult timp pn cnd soul ei i-a dat seama c nu este la fel de tensionat ca nainte, apoi fiica ei a remarcat ct de bine se neleg prinii ei.

"Am mai mult energie. Sunt optimist", spune Holme, care acum s-a vindecat de cancer dup ce a folosit radioterapia.

Stresul, Anxietatea i Depresia necesit tratament

Evident, medicina complementar nu poate nlocui medicamentele, chirurgia sau alte tehnici ale medicinei alopate i nimeni nu tie exact ct de eficient este. Dar se observ un acord general n comunitatea medical, c stresul, anxietatea i depresia duneaz sntii i trebuiesc tratate.

n 1995, cercettorii Janice Kiecolt-Glaser i sotul ei Romanld Glaser de la Ohio State University, au publicat un studiu inovator, care arat c persoanelor care i ngrijesc rudele bolnave de Alzheimer, o sarcin de altfel foarte stresant, le sunt micorate cu 24% ansele de vindecare a rnilor superficiale ale pielii, spre deosebire de persoanele de aceeai vrst i situaie economic similar care ns nu au aceste obligaii.

Acest studiu a fost urmat de un altul care arta c vindecarea rnilor la studenii care urmeaz s susina un examen, dureaz cu 40% mai mult dect la studenii care ateapta vacana de var.

Stresul face ravagii prin cortizonul eliberat, acesta fiind un hormon de stres, i prin adrenalina eliminat, spune Glaser, directorul seciei de Cercetare n medicina complementar. Aceti hormoni cauzeaz pierderea echilibrului hematiilor, schimbarea funciei lor i dereglarea sistemului imunitar.

Celulele imunitare ncep s elimine proteine inflamatorii care, dac sunt eliminate n cantiti mici, pot grbi vindecarea dar, produse n exces distrug esuturi n ntreg organismul crescnd riscul apariiei cancerului, a bolilor cardiovasculare, osteoporozelor i diabetului.

"Cand Jan i eu am nceput s lucrm mpreun, nu credeam c vom ajunge la aceast concluzie" spune Glaser, referindu-se la impactul stresului asupra bolilor i asupra vindecrii. "Ei bine, o s studiem problema i dac nu vom gsi remediul ne vom opri. Iat-ne dupa 20 de ani de cercetri asidue, nc mai muncim n acest domeniu, fiindc evident merit."

De fapt, schimbm principiile medicale, spune el. "Medicii vor ncepe prin a ntreba pacientii ce se ntmpl n vieile lor atunci cnd ntmpina probleme legate de boli infecioase sau cancere, boli metabolice, diabet sau obezitate. Pentru c acum tim motivul care afecteaz vieile lor i motivul producerii acestor boli."

Primul indiciu, descoperit nc din anii 1900, de ctre Walter Cannon de la Harvard, arat c stresul nu este doar o mare neplcere, dar poate nimici organele interne. El a descoperit c n orice moment de timp, cnd oamenii se simt ameninai, corpul reacioneaz neplcut prin creterea presiunii sngelui, a btilor inimii, prin crearea de contracturi musculare i prin respiraie ngreunat.

60 de ani mai tarziu, n acelai laborator, al lui Cannon, Dr. Herbert Benson a descoperit antidotul stresului: "relaxarea".

Reacia de relaxare

n timpul cercetrilor sale, Benson a bnuit dispreul colegilor si de la Harvard, aa c, activitatea sa se desfura noaptea, cnd putea s aduc pacieni care practicau meditaia transcedental. El a descoperit c doar prin simpla gndire, acetia pot transforma funciunile corpului. Respiraia scdea cu 25%, consumul de oxigen scdea cu 17%, tensiunea arterial scdea iar btile inimii erau mai reduse.

i nu numai meditaia reduce stresul. Cercetrile ulterioare artau c respiraia profund, relaxarea progresiv a muchilor, hipnoza, imaginaia ghidat, rugciunea i alte tehnici pot mbunti reacia de relaxare a corpului.

"Prin extinderea practicii de relaxare a organismului, care s-a dovedit a fi o practic eficient, orice boal care a fost cauzat sau s-a nrutit datorit stresului, a fost combatut", spune Benson - profesor de medicin la Institutul Medical Harvard. "Am descoperit c aceast practic este de mare ajutor n hipertensiune, anxietate, depresii mici i mijlocii, furii sau nemulumiri profunde, insomnii, printre multe altele."

Oamenii i dau seama intuitiv, c a face ceva pentru a-i calma sistemul nervos i ajut, spune el. Un studiu din 2004 bazat pe fonduri federale a dovedit faptul c jumtate dintre americani practic o form de relaxare, dei cei mai muli din aceast categorie nu mprtesc acest lucru cu psihologii lor.

"Noi privim sntatea ca fiind o piramid triunghiular" , spune Benson. "Prima fa este reprezentat de medicamente, cea de a 2-a de chirurgie. Trebuie s existe i o a 3-a fa, iar noi am ajuns la concluzia c aceea este grija de sine, care implic elemente asemenea relaxrii, nutriiei i exerciiului."
Investigaiile lui Benson n legtur cu efectul placebo, care este diferit de relaxare, l-a adus la concluzia c acesta funcioneaz prin accesarea urmelor din memorie care regleaz hormonii de stres proces pe care el l numete "nsntoire prin memorie".

"Sunt 3 componente ale efectului placebo", spune el. "Credina i ateptrile pacientului, credina i ateptrile fizioterapeutului i credinele i ateptrile care reies din relaia celor doi.

Cnd cei doi sunt pe acelai plan, ies la iveal capaciti de vindecare extraordinare. Dac te consideri n stadiul de vindecare, exist deseori posibilitatea ca tu s fii deja vindecat. Ar putea fi acesta raspunsul la toate bolile? Desigur c nu. Dar foarte multe medicamente i fac probabil efectul, datorit efectului placebo."

Interveniile psihologilor pot mbunti vindecarea, dar oare pot ele prelungi vieile pacienilor foarte bolnavi? Acest lucru rmne foarte controversat, n ciuda faptului c studiile fcute pe acest domeniu arat un efect pozitiv al psihologiei n medicin. Alastair J. Cunningham de la Institutul de Cancer din Ontario a descoperit faptul c pacienii bolnavi de cancer care nc mai sperau la vindecare triau mai mult dect cei care erau n acelai stadiu al bolii dar care erau frustrai de stres i depresie.

"Avem nite dovezi care ne arat faptul c atunci cnd oamenii se implic mai mult n a se ajuta pe ei nii, ei i cresc de fapt rata de via", spune Cunningham. "Dar nu exist nici o garanie c aceste lucruri se ntmpl cu adevrat."

Poate fericirea s ne ajute vindecarea?

Dac stresul produce schimbri chimice duntoare corpului n creier, poate fericirea produce schimbri benefice? Aceast ntrebare a fost scopul carierei lui Lee Berk, profesor asociat de promovare a sntii i educaiei la Universitatea Loma Linda din Los Angeles.

Determinat fiind de cercetrile sale de dinainte care susineau c rsul la comedii l ajutau s evite boli care afectau sistemul imunitar, Berk a descoperit c rsul, ca i exerciiul, muzica i meditaia, cresc nivelul de endorfin a corpului. Endorfina, care este de fapt morfin produs de corpul uman, este o substan care ne regleaza starea de zi cu zi i care reduce hormonii de stres.

"Face ca ritmul cardiac s fie mai lent, scade presiunea sngelui i reduce ritmul respirator astfel nct s nu fii nevoit s respiri cadenat", spune Berk. "Se instaleaz n celulele sistemului imunitar i produce schimbri benefice."

Studiul lui Berk n legtur cu pacienii care au suferit primul lor atac de cord, arat faptul c cei care se uit la o comedie jumtate de or pe zi sunt n mod semnificativ mai puin predispui la un al 2-lea atac de cord n comparaie cu cei crora nu le-a fost recomandat tratamentul prin umor.

El spune deasemenea c i dac am impregna pilulele cu bucurie, din cauza efectelor pe care le-ar produce, tot ar trebui s cerem aprobarea guvernului.
Prelucrare dupa un articol de Ronald Kotulak (sursa: Chicago Tribune), preluat de la http://groups.yahoo.com/group/editura_foryou]
[/quote





te admir pt tot ce ai postat.desi le citesc de multe ori si le recitesc,tot cu placere te-am citit.mi-ai facut o mare placere .multumesc!
vuvuzela
Postat pe 10 Iulie 2010 21:34
cred....ca ar trebui sa sesizam psihiatrii
fleurdelis
Postat pe 10 Iulie 2010 21:39
fugi, bre, d'acilea! vrei sa ne ridice la toti, cum ziceam, "cetatenia"?!
mai bine o sesizam pe Preci!
moniq_
Postat pe 10 Iulie 2010 21:42

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj. 43 De la: Marcela66 9 Decembrie 2013 21:45
Sa nu murdarim trandafirii !!!!!!!!!!!! 15 De la: elisabeta_boia 20 Noiembrie 2011 12:18
de ce barbatii au o gandire asa macarbra,care inspira groaza? 3 De la: ingerasulluptator 16 Iulie 2012 22:37
topicul cu visele pe care le pot avea oamenii de sarbatori... 76 De la: fleurdelis 10 Ianuarie 2011 21:42
Cautam moderatori si redactori pentru un post de radio online 5 De la: garbo_405939 23 Septembrie 2014 09:40
Setari Cookie-uri