Nu mai ai chef de nimic, te chinui să faci față vieții personale și profesionale, vezi numai partea goală a paharului, plângi din senin, ești tristă? Este posibil să treci printr-un episod de anxietate. Însă, dacă această stare ține mai mult de două săptămâni, dacă are repercusiuni asupra vieții de zi cu zi, în sensul că nu îți poți îndeplini sarcinile de serviciu ori suferi de tulburări de somn sau ai gânduri întunecate mai mereu, este recomandat să îți faci o programare la medic, ce ar putea să îți prescrie un tratament.

Pe de altă parte, în cazul unui simplu episod de deprimare, precum depresia sezonieră, anumite metode naturale îți pot fi de ajutor. Iată mai jos câteva idei pentru a combate astfel de stări.

Simptomele depresiei

Unele persoane sunt mai predispuse depresiei decât altele. Motivele sunt numeroase și variază de la factori ereditari, ca deficiența neurotransmițătorilor responsabili de buna dispoziție, la incapacitatea organismului de a metaboliza vitaminele B și D, esențiale pentru moralul nostru. Alimentația dezechilibrată, ce afectează capacitatea de a produce sau regla hormonii care controlează starea psihică, este un alt factor. Astfel, persoanele în vârstă, cele care fumează ori consumă alcool în exces și cele care suferă de stres cronic se numără printre posibilii pacienți suferind de această afecțiune, pentru că, da, depresia este o boală. Specialiștii clasifică depresia în mai multe tipuri, pornind de la formele ușoare, episodice, care pot dura una-două săptămâni, la cele severe, care țin mai mult și afectează viața cotidiană în cele mai intime circumstanțe, unele persoane nefiind în stare nici să se hrănească. Indiferent de nivelul ei, depresia are printre simptome iritabilitatea, o stare psihică proastă, libidou scăzut și lipsă de energie chiar și pentru activitățile preferate.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

Soluții naturale pentru combaterea depresiei

În cazurile severe, cel mai probabil medicul specialist va prescrie un tratament medicamentos specific, în lipsa acestuia depresia putând să se înrăutățească. Dar, pentru cazurile ușoare ori moderate, folosirea de antidepresive naturale poate fi mai utilă. Motivul este acela că antidepresivele și anxioliticele folosite în tratarea depresiei au numeroase efecte secundare, inclusiv tulburări psihice, sexuale, și pot da dependență. Fitoterapia este o soluție naturală pe care o poți folosi în caz de depresie ușoară ori moderată:

  • Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște de multă vreme eficiența florii de sunătoare împotriva tulburărilor de dispoziție. Trebuie să ai grijă, însă, pentru că poate interfera cu anumite medicamente, de la contraceptive la anticoagulante.
  • Rhodiola, la rândul ei, are proprietăți anxiolitice. Mai precis, rădăcina sa conține un ingredient activ care luptă împotriva depresiei.
  • Extractul de gențiană, foarte util în stimularea ficatului și în susținerea sănătății digestive, este indicat și în stările de deprimare ușoară.
  • Semințele de griffonia simplicifolia conțin o moleculă care stimulează producția de serotonină, hormonul fericirii. În plus, ajută la diminuarea poftei de dulce, de obicei asociată perioadelor de deprimare.
  • Muștarul sălbatic este eficient în caz de melancolie bruscă și profundă, lipsă de vitalitate și tonus. Muștarul sălbatic ajută la recăpătarea unei stări pozitive interioare.
  • Şofranul este compus din peste 150 de ingrediente active și poate fi la fel de eficient ca un antidepresiv convențional, fără efectele secundare ale acestuia.
  • Uleiul esențial de verbină exotică este util în cazul stărilor de deprimare. Este sedativ și antiinflamator și contribuie la eliminarea gândurilor negre.

Suplimentele alimentare adaptate te pot ajuta la restabilirea mijloacelor fiziologice ale creierului pentru a lupta în mod natural cu depresia ușoară. Este însă bine să ceri sfatul unui specialist atunci când folosești tratamente din plante, pentru stabilirea dozajului și o evaluare a eventualelor efecte secundare.

Sursa foto: Juta /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri