Psoriazisul este o boala dermatologica autoimuna care, desi destul de des intalnita in ziua de astazi, a ramas inca o necunoscuta. Dieta specifica, tratamentul recomandat de medic si anumite remedii naturiste pot ameliora insa semnificativ simptomele acestei afectiuni:

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o boala dermatologica autoimuna care, desi destul de des intalnita in ziua de astazi, a ramas inca o necunoscuta caci oamenii de stiinta inca nu i-au descoperit cu exactitate cauzele. Celulele din stratul superior al pielii cresc rapid si exagerat, determinand aparitia unor leziuni ingrosate, hipercheratozice, care se pot localiza pe maini, picioare, spate, coate, scalp, genunchi.

Si totusi... care sunt cauzele care duc la aparitia psoriazisului?

Adesea ereditara, aceasta boala este legata de cresterea rapida a celulelor in stratul superior al pielii. Aceste cresteri de epiderma nu se maturizeaza niciodata. in timp ce o celula normala a pielii se maturizeaza si trece de la stratul de jos al pielii in epiderma in circa 28 de zile, celulelor psoriazice le trebuie circa 8 zile ca sa parcurga acelasi drum, formand pete solzoase care se intind pe zone din ce in ce mai mari. Rezultatul acestei boli este producerea unui numar excesiv de celule de piele intr-un timp foarte scurt. Boala nu este contagioasa”, se mentioneaza in cartea “Vindecare prin nutritie”, Phyllis A. Balch (Editura Litera).

“Cauza de baza a acestei boli nu este cunoscuta, dar ar putea fi rezultatul unei utilizari gresite a grasimii; psoriazisul este o boala rara in tarile unde dieta este saraca in grasimi. Cercetari arteriale indica, de asemenea, si un rol al sistemului imunitar in psoriazis”, scrie autorul Phyllis A. Balch in aceeasi carte.


Dieta are un rol extraordinar in cazul psoriazisului!

Dieta este extrem de importanta in cazul acestei afectiuni si face diferenta in multe cazuri de psoriazis. Multi doctori specialisti recomanda eliminarea carnii rosii din dieta si a gustarilor pline de grasimi nesanatoase, a alimentelor procesate, a dulciurilor rafinate caci ele cresc inflamatia din organism si pot declansa eruptiile de psoriazis.

Consumati in schimb peste de apa rece (somon, macrou, hering etc), seminte (de in, de dovleac etc), alune crude si alimente bogate in acizi grasi omega 3 caci ele au capacitatea de a reduce inflamatia, conducand astfel si la ameliorarea simptomelor psoriazisului. Doctorul Joseph Pizzorno Jr., ND, chiar ii sfatuieste pe cei care se confrunta cu aceasta afectiune sa consume o portie de peste de apa rece in fiecare zi in cazul crizelor cutanate. Acizii grasi omega 3 din acest tip de peste au proprietati antiinflamatorii excelente.

De asemenea, sunt studii care arata ca dieta scazuta in proteine animale (carne) si produse lactate influenteaza in bine evolutia psoriazisului. Consumati cat mai multe legume, fructe (50% in stare cruda) si cereale integrale. Puteti consuma carne slaba, organica, dar rar. Deoarece psoriazisul este o boala inflamatorie, iar glutenul creste inflamatia, o evolutie benefica a simptomelor bolii au fost vizibile in cazul unei diete fara gluten.

Pentru o dieta pertinenta si completa impotriva psoriazisului si alte informatii utile, va recomandam site-ul www.psoriasis.org.Tot aici puteti citi despre cauzele genetice ale acestei afectiuni.

Evitati fumatul caci poate agrava simptomele in cazul unui psoriazis deja existent. Chiar daca nu suferiti de aceasta afectiune, trebuie mentionat ca fumatul poate creste riscul declansarii psoriazisului. De asemenea, alcoolul poate fi si el un factor declansator al crizelor cutanate de psoriazis. Un studiu efectuat de Brigham and Women’s Hospital (Harvard Medical School) a aratat ca riscul dezvoltarii psoriazisului a fost mai mare la femeile care au consumat bere. Persoanele care au consumat cel putin 5 beri pe saptamana au avut un risc de 2 ori mai mare de a dezvolta psoriazis decat femeile care nu au consumat deloc.

Este neaparat nevoie sa mentionam ca perioadele extinse de stres pot actiona precum factori declansatori ai psoriazisului sau ii pot agrava simptomele. La randul sau, afectiunea in sine poate fi un motiv de stres din cauze psiho-sociale caci uneori leziunile apar in zone vizibile, cauzand anxietate, tenxiune sau chiar sentimentul de rusine. Incercati sa combateti psoriazisul si stresul prin yoga, miscare, meditatie.

Descoperiti remedii naturiste impotriva psoriazisului pe paginile urmatoare

Foto int: Hriana / Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri