Bananele sunt gustoase, hranitoare si reprezinta unele din cele mai sanatoase alimente folosite pentru cresterea energiei!

Bananele se pare ca provin din Malaysia (sud-estul Asiei) unde cresc de aproximativ 3-4 milenii. De aici se raspandesc in Filipine si India, apoi in Africa, unde sunt aduse de comerciantii arabi.

Navigatorii portughezi contribuie la raspandirea acestui fruct din Africa in America, in secolul al-XV-lea.

In zilele noastre, cei mai mari producatori si exportatori de banana sunt: Costa Rica (America centrala), Mexico (America de Nord), Ecuador si Brazilia (America de Sud).

Banana- valori nutritionale

O banana medie de 130-135g are urmatoarele proprietati nutritionale:

Numar de calorii: 121 kcal, ceea ce semnifica 6% din necesarul zilnic mediu de calorii.

Fibre: 4g, reprezentand 14% din cantitatea zilnica necesara

Acizi grasi omega-3: 37 mg

Acizi grasi omega-6 : 63 mg

Carbohidrati: 30g (sucroza-3,5g, glucoza-7g, fructoza-7g, maltoza)

Proteine: 1,5 g

Aminoacizi esentiali: cei 8 aminoacizi esentiali sunt: izoleucina (38 mg), leucina (93mg), lizina (68mg), metionina (11mg), fenilalanina (67mg), treonina (38mg), triptofanul (12mg) si valina (64mg). Acestora li se adauga 2 aminoacizi semiesentiali, cisteina (12mg) si tirozina (12mg).

Vitamine:

  • Vitamina A: 87 UI (2 % din necesarul zilnic)
  • Vitamina C: 12 mg (20% din necesarul zilnic)
  • Acid folic: 27 mcg ( 7% din necesarul zilnic)
  • Vitamine din complexul B (intre 1-5% din necesarul zilnic, vitamina B6- 25% din necesarul zilnic)
  • Vitamina E si vitamina K: 1% din necesarul zilnic

sursa foto: sxc.hu


Vizionare placuta

Iti plac articolele Garbo?
Sigur o sa iti placa si pagina noastra de Facebook :)
Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Bananele- desertul ideal!.