Autismul este asociat in primul rand cu varsta copilariei, problematica adultilor cu autism fiind mai putin cunoscuta. 87% din persoanele intervievate au auzit de autism, dar doar 12% dintre ele afirma ca stiu destul de multe lucruri despre afectiune.

Comunicat de presa

In luna octombrie 2011, Fundatia Romanian Angel Appeal a realizat un studiu la nivel national, referitor la gradul de informare al romanilor cu privire la autism dar si asupra atitudinii acestora fata de persoanele cu autism.

Citeste si:
In compania oamenilor buni. Povesti de viata care te vor impresiona
In compania oamenilor buni....

Studiul a fost realizat in cadrul campaniei «Ofera-mi o sansa ! » - campanie de sensibilizare asupra importantei integrarii sociale a persoanelor cu autism, derulata ca parte a proiectului strategic “Si ei trebuie sa aiba o sansa!” – program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist.

Studiul a avut la baza :

Citeste si:
Parinti, bunici, prieteni si copii: despre autism
Parinti, bunici, prieteni si...

-O cercetare cantitativa, realizata de firma Gallup, pe un esantion de 1063 de persoane, esantionul final ponderat fiind reprezentativ pentru populatia adulta cu varste intre 18 si 65 de ani a Romaniei, cu o eroare de ± 2.9 % la un nivel de incredere de 95%;

-O cercetare calitativa (3 focus grupuri efectuate pe parinti de copii cu varste de pana la 3 ani, parinti de copii cu varste cuprinse intre 3 si 10 ani si, respectiv, cadre didactice) realizata de firma D&D Research.

Rezultatele cercetarii cantitative arata ca romnii stiu de aceasta tulburare (87% dintre respondenti) dar nu cunosc prea multe despre ea. Pe de alta parte, conform rezultatelor cercetarii calitative, absenta informatiilor este «suplinita» de mituri - judecati de valoare, etichete care se pun persoanelor cu autism, pornind de la generalizarea unor cazuri particulare, fie cunoscute direct, fie despre care doar “s-a auzit”. De multe ori aceste judecati sunt influentate de confuzii sau asocieri eronate de comportamente. 80% dintre respondenti considera insa ca persoanele cu autism au talente deosebite si ca autismul se intalneste mai ales in randul copiilor.

Referitor la sansele de recuperare si integrare, 82% dintre respondenti mentioneaza ca diagnosticarea precoce si interventia terapeutica cresc sansele de recuperare a persoanelor cu autism. Aproape 50% dintre cei intervievati considera ca integrarea sociala a persoanelor cu autism este cea mai buna solutie in sprijinul terapiei de recuperare dar lipsa informatiilor despre afectiune ii face totusi sa aiba rezerve in interactiunea directa cu persoanele cu autism. O treime dintre cei intervievati cred ca persoanele cu autism trebuie sa invete in scolile normale, iar cei care au optat pentru varianta de raspuns vizand invatamantul special isi motiveaza afirmatia prin faptul ca, la momentul actual, scolile de masa si cadrele didactice nu sunt pregatite sa integreze copii cu autism.
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri