Cea de-a 8-a editie a Gay Fest se desfasoara la 10 ani de la abolirea art. 200 din Codul Penal care incrimina homosexualitatea.

Reprezentantul asociatiei ACCEPT, Florin Buhuceanu, a tinut sa mentioneze din nou ca celebrarea Gay Fest este de fapt un mars pentru drepturile omului.

Festivalul din acest an se desfasoara in perioada 30 mai - 4 iunie si cuprinde: proiectii de filme de scurt si lung metraj, o dezbatere, Q-ulture: arta contemporana, proiectia celui mai vechi film gay din istoria cinematografiei si a unui scurt metraj gay romanesc, concert electro cu matze, o Biblioteca vie, un eveniment despre literatura gay, un recital cu arii din opere, petreceri in Ota si Studio Martin si marsul diversitatii.

Ce se intampla daca esti gay si esti discriminat in societate sau la locul de munca?

Ceea ce nu multi stiu este ca exista o institutie care apara si drepturile comunitatii LGBT.

Istavan Haller, reprezentat al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a subliniat, in cadrul conferintei de start al Gay Fest-ului, ca cei care se simt discriminati din cauza orientarii lor sexuale pot apela cu incredere la aceasta institutie care va lua masuri. Amenzile pentru discriminare in Romania se ridica pana la 8.000 de lei.

Potrivit lui Haller, in Romania membrii comunitatii gay nu au incredere inca in institutiile statului si de aceea, CNCD primeste anual doar 2 sau 3 plangeri pentru discriminare din cauza orientarilor sexuale, desi cazurile in realitate sunt mult mai multe.

"In urma sondajelor, Romania este in continuare intoleranta fata de persoanele cu alta orientare sexuala. Democratia nu se poate construi pe discriminare. Statul trebuie sa protejeze grupurile vulnerabile", a declarat Istvan Haller.
Ivitati speciali la marsul diversitatii:
• Mark H. Gitenstein – Ambasadorul Americii in Romania;
• Martin Harris - Ambasadorul Marii Britanii in Romania;
• Anders Bengtcén – Ambasadorul Suediei in Romania;
• Michael Cashman – membru al Parlamentului European (Marea Britanie, membru in Comitetul Executiv al Partidului Laburist);
• Istvan Haller – Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii;
• Jezerca Tigani – Amnesty International;
• Johannes Kahrs – Partidul Social Democrat german.

Un articol de Alexandra Lia Grindean, pentru 9am.ro. Citeste mai mult despre acest subiect pe 9am.ro.


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului 10 ani de cand homosexualitatea nu mai este o crima.