Manal Al Sharif, o femeie din Arabia Saudita, a fost arestata saptamana trecuta fiindca a indraznit sa conduca masina, ceea ce in aceasta tara araba reprezinta o adevarata crima.

Manal a inregistrat un video pe care l-a postat pe internet si care o arata pe aceasta in timp ce conducea, cerand dreptul de a se afla la volan asemeni oricarui alt barbat si pentru a le incuraja pe celelalte femei saudite sa faca asemeni ei. De asemenea, Manal Al Sharif a inceput o campanie pe Facebook prin care facea apel ca femeile arabe sa inceapa sa conduca incepand din data de 17 Iunie, folosindu-se de carnete de conducere eliberate in strainatate. In acest moment, aceasta pagina de Facebook nu mai este activa.

Manal este o femeie divortata, iar din pricina actiunilor sale, ea este in pericol sa piarda custodia baietelului ei, dupa cum scrie publicatia in limba engleza Arab News. Baiatul de 5 ani se afla acum bolnav in spital, in timp ce mama lui este tinuta in detentie, pentru simplul fapt ca a indraznit sa conduca masina! Al Sharif a fost acuzata ca a murdarit reputatia regatului si ca a starnit opinia publica, cerandu-i Regelui Abdullah sa ridice legea care interzice femeilor sa conduca masina.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Top 4 probleme de organizare în bucătărie și cum să le rezolvi rapid Locuri superbe de vizitat cu cei mici în Dublin, Irlanda, cunoscută ca Insula de Smarald Ritualuri de Luna Nouă: activarea puterii de manifestare, atragerea dragostei și abundenței

Reactiile internationale si furia generala impotriva unor legi care in societatea secolului XXI sunt considerate absurde, nu au intarziat sa apara. “Cu cat Al Sharif va sta mai mult in inchisoare, cu atat regatul va avea mai mult sa dea de socoteala intregii lumi”, spune Christoph Wilcke de la Human Rights Watch, expert in zona Orientului Mijlociu.

Arabia Saudita este singura tara din lume unde femeile nu au voie sa conduca masina iar aceasta interdictie are o baza religioasa. In video-ul incriminat, Manal Al Sharif explica de ce este important ca femeile sa devina la randul lor soferite. “Daca sotul are un atac de cord si nu e nimeni in preajma care sa poata conduce, ce trebuie sa faca femeia?”

In Arabia Saudita, legile sunt atat de stricte in ceea ce priveste separarea femeilor de barbati, incat femeile nici macar nu au voie sa foloseasca mijloace de transport in comun. In schimb, ele trebuie sa depinda de o persoana de sex masculin – rude, taximetristi sau soferi de familie, pentru a se putea deplasa dintr-o parte in alta. “Si nu isi permite toata lumea un sofer. Este prea scump pentru familiile sarace”, spune Manal Al Sharif in videoclipul pentru care a fost inchisa. Acest fapt ce pare banal, le limiteaza in fapt foarte mult pe femei, acestea nemaiputand sa studieze, sa mearga la serviciu sau sa participe la viata publica.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri