Doar 1/4 din adolescente și mai puțin de 50% din adolescenții români de 15 ani consideră că sănătatea lor este excelentă

Conform raportulului publicat de Biroul Regional OMS pentru Europa, în România, nivelurile activității fizice în rândul adolescenților sunt în scădere față de 2014, în timp ce comportamentele sedentare sunt în creștere accentuată.    

Situația la nivel internațional

Studiul privind sănătatea și starea de bine a adolescenților relevă o serie de rezultate, cum ar fi:

- Mai puțin de 1 din 5 adolescenți respectă recomandările OMS cu privire la activitatea fizică; numărul de adolescenți care fac mișcare a scăzut cu aproximativ o treime din 2014, în special în rândul băieților.

- Majoritatea adolescenților nu urmează recomandările actuale privind nutriția, subminându-și șansele la o dezvoltare sănătoasă. Aproximativ 2 din 3 adolescenți nu consumă suficiente alimente bogat nutritive, în timp ce 1 din 4 mănâncă dulciuri și 1 din 6 consumă băuturi îndulcite, în fiecare zi.

- Nivelurile de obezitate și supraponderalitate au crescut din 2014, afectând acum 1 din 5 tineri, cu niveluri mai mari în rândul băieților și al copiilor; 1 din 4 adolescenți se percep pe sine ca fiind prea grași, în special fetele.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Înainte de a te încredere în oricine, încrede-te întâi în tine! Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

- Consumul de alcool și fumatul au continuat să scadă, dar numărul actual de consumatori de alcool și tutun rămâne crescut în rândul adolescenților de 15 ani, cea mai des consumată substanță fiind alcoolul. 1 din 5 adolescenții de 15 ani (20%) a băut de două sau de mai multe ori pe parcursul vieții, și aproape 1 din 7 (15%) a băut alcool în ultimele 30 de zile.

- Comportament sexual la risc: 1 din 4 adolescenți care fac sex nu folosesc metode de protecție. La vârsta de 15 ani, 1 din 4 băieți (24%) și 1 din 7 fete (14%) declară că au avut contact sexual.

La momentul publicării celui mai recent studiu HBSC, care prezintă rezultatele din 2017/2018, întreaga lume se confruntă cu pandemia de COVID-19. Următorul studiu, care va conține rezultatele din 2021/2022, va reflecta impactul pandemiei în viețile tinerilor.

Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

Rezultatele studiului internațional sunt disponibile aici: www.euro.who.int/en/hbsc-spotlight-vol1

Foto fr si main: By Lopolo /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri