Doar 1/4 din adolescente și mai puțin de 50% din adolescenții români de 15 ani consideră că sănătatea lor este excelentă

Conform raportulului publicat de Biroul Regional OMS pentru Europa, în România, nivelurile activității fizice în rândul adolescenților sunt în scădere față de 2014, în timp ce comportamentele sedentare sunt în creștere accentuată.    

Comunicat de presă

Raportul privind sănătatea copiilor și adolescenților, publicat astăzi de Biroul Regional OMS pentru Europa prezintă date ample privind sănătatea fizică, relațiile sociale și starea de bine mentală a 227.441 de elevi cu vârste de 11, 13 și 15 ani din 45 de țări. Raportul arată că, în România, nivelurile activității fizice în rândul adolescenților sunt în scădere față de 2014, în timp ce comportamentele sedentare sunt în creștere accentuată.    

„Datele din 2018, discutate pe larg în acest raport, aduc, deopotrivă, vești proaste și vești bune referitoare la sănătatea și starea de bine a adolescenților. De la percepția acestora privind suportul social până la implicarea în fenomenul de bullying și în comportamentele de risc, studiul conferă informații foarte valoroase pentru o percepție reală a vieții și sănătății adolescenților. Ne-am implicat cu multă responsabilitate în Studiul internațional HBSC care dă voce tinerei generații și aduce în prim-plan îngrijorările, preocupările și perspectivele lor referitoare la propria sănătate și stare de bine. Îl considerăm un instrument de lucru extrem de important care trebuie să existe în agendele publice ale experților în sănătate și ale politicienilor, în egală măsură”, a declarat Prof. Univ Dr. Adriana Băban, coordonator pe România al proiectului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023 4 sfaturi ale specialiştilor pentru îngrijirea tenului femeilor de 30 de ani  Scurt GHID de supraviețuire în vreme de Mercur Retrograd: ce să faci în perioada 21 aprilie-14 mai 2023

Situația copiilor și adolescenților în România

Raportul prezintă rezultatele cheie ale Studiului Comportamente legate de sănătate la școlari (Health Behaviour in School-aged Children - HBSC), care este realizat din 4 în 4 ani de către Organizația Mondială a Sănătății. În România, studiul a fost derulat de Departamentul de Psihologie, Laboratorul de Psihologia Sănătății, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, sub coordonarea prof. univ. dr. Adriana Băban, în colaborare cu biroul OMS în România. Studiul a fost realizat pe un eșantion național reprezentativ care a cuprins un total de 4.567 elevi de 11, 13 și 15 ani.

Comparativ cu rezultatele studiului din 2014, în prezentul raport se regăsesc următoarele informații privind situația copiilor și adolescenților din România:

NOUA INAUGURARE DIN INIMA BUCUREȘTIULUI ESTE UN CAPITOL NOU PENTRU FIECARE DIN NOI De Paște bucură-te de zile însorite, relaxare și shopping la ParkLake! GUINOT se alătură marilor branduri de frumusețe în El Studio Titulescu
  • Mai puțini adolescenți de 15 ani, comparativ cu 2014, și-au început viața sexuală.
  • Procentul adolescenților supraponderali și obezi scade ușor, pentru prima dată de la înregistrarea acestuia în 2006, însă doar la băieți. Pentru fete se constată o tendință ascendentă.
  • Comportamentele de sănătate orală sunt în creștere comparativ cu anii precedenți însă procentele rămân, în continuare, relativ modeste: mai puțin de jumătate dintre băieți și puțin peste jumătate din fete se spală zilnic, de cel puțin 2 ori, pe dinți.
  • Aproape jumătate dintre adolescente și peste o treime din adolescenți folosesc intens rețelele de socializare pentru a comunica cu prietenii, în creștere față de 2014.
  • Implicarea în comportamente violente și bullying a scăzut considerabil, la cel mai mic nivel de când se colectează datele HBSC.

Copilăria și adolescența sunt perioade importante din viața fiecăruia. Sănătatea și starea de bine la această vârstă pot fi un pașaport pentru buna dezvoltare a persoanelor în viitor. Să știm ce are nevoie tânăra generație în ceea ce privește comportamentul sănătos, ne ajută să construim politici de educație pentru sănătate și intervenții personalizate în domeniile nutriției, abuzului de substanțe, sănătății mintale și nu numai. De aceea, studiul HBSC, care urmărește experiențele tinerilor de mai mult de 35 de ani din numeroase țări, este un instrument extraordinar pentru a pune lucrurile în perspectivă pentru factorii de decizie care se ocupă de modelarea viitorului pentru generațiile următoare”, a declarat Dr. Miljana Grbic, reprezentanta OMS în România.

Cum să restabilești echilibrul natural al florei vaginale: soluții de durată, ușor de aplicat   Boala zgarieturii de pisica – infectia cu Bartonella henselae Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari

Citiți continuarea pe pagina următoare >>> 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri