3 Iunie 2016 publicat în Social 9 share-uri

Elena locuieste intr-o familie in care toti cei 6 copii au abandonat scoala pentru ca nu au avut ce manca si nu au avut unde sa isi faca temele. Fara hrana si fara curent electric, copii au renuntat rand pe rand la scoala, pentru a munci.

O casa din pamant, cu pereti fisurati si fara curent electric este adapostul familiei Pavel. Ioana, 43 ani si Marin, 51 de ani, au impreuna sase copii: Elena, 9 ani, Ionut, 15 ani, Daniela, 18 ani, Cristi, 20 de ani, Valerica, 21 de ani si Sabin, 23 de ani. Dintre toti cei sase copii, doar Elena este inca la scoala si isi doreste sa isi continue studiile. Retrasa si tacuta, ea marturiseste ca este pasionata de cifre si isi doreste sa devina profesoara. Fratele ei mai mare, Ionut, mergea si el la scoala din comunitate pana anul trecut, cand era in clasa a VII-a si cand a hotarat ca ,,nu mai are rost sa continue”.

De atunci, Ionu’ isi dedica timpul treburilor gospodaresti sau muncii pamantului, activitati pe care in mod normal le practica un adult. Mama lui, Ioana, il descrie ca pe un baiat ,,cuminte si muncitor, care merge cu vitele la camp, sapa, sparge lemne sau aduce fanul de pe camp." Viitorul lui pare sa urmeze acelasi traseu cu al fratilor mai mari care au abandonat, pe rand, scoala, Valerica a renuntat in clasa a IV-a, Cristi in clasa a VI-a, iar Sabin in clasa a VII-a. Intreaga copilarie si-au petrecut-o in sat muncind campul sau cu ziua, iar apoi au plecat sa munceasca in strainatate. Sabin a plecat cu contract in urma cu doi ani, iar la inceputul acestui an i-a luat cu el si pe Cristi si Valerica. Toti trei muncesc in prezent in Italia, “la facut paleti".

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023 MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte

Venitul fix al familiei provine din alocatia Elenei de 84 Ron si somajul mamei de 350 Ron. Pana anul trecut cand s-au facut disponibilizari, Ioana facea naveta pentru a lucra la sere, langa oras. Spera ca lucrurile sa se regleze si sa isi reia locul de munca in aceasta primavara. O alta apasare a familei este lipsa curentului electric. Pentru ca nu au reusit niciodata sa stranga banii necesari pentru a se bransa la curent, au stat mereu la lumina unei lampi pe baterii. Timpul trece extrem de greu, iar la lumina lampii ,,nu vezi nici sa scrii, nici sa citesti”.

Traseul copiilor pare sa il urmeze pe cel al parintilor. Ioana are zece clase, iar Marin opt. Amandoi spun ca au fost nevoiti sa renunte la scoala din cauza saraciei. Au inceput sa munceasca de mici pentru a-si ajuta parintii si a avea ce pune pe masa.

Elena locuieste intr-o familie in care toti cei 6 copii au abandonat scoala pentru ca nu au avut ce manca si nu au avut unde sa isi faca temele. Fara hrana si fara curent electric, copii au renuntat rand pe rand la scoala, pentru a munci. Cu o masa calda pe zi oferita la scoala unde va petrece alte doua ore pentru efectuarea temelor, Elena va avea toate sansele sa continue educatia. Destinul ei se poate schimba cu doar 2 Euro pe luna, trimis prin SMS la 8844 cu textul PAINE.

Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

In satele din Romania, copiii renunta la scoala pentru a munci cot la cot cu cei mari. Cei mici fac sacrificii, muncesc prin vecini cu ziua si traiesc cu povara de a pune ceva pe masa! Acasa, frigul, lipsa curentului electric si nevoia de hrana ii opresc de la teme pe 360.000 de copii care isi ajuta parintii muncind in gospodarie, inainte sau dupa scoala iar 225.000 de copii lipsesc complet de la scoala pentru a munci in gospodarie.

  • Abandonul scolar este cu 40% mai mare in rural fata de mediul urban;
  • 22% dintre copii din mediul rural nu termina gimnaziul iar numarul lor e in crestere accelarata in ultimii 5 ani;
  • 74% dintre cazurile de abandon scolar se inregistreaza in mediul rural;
  • In 2014, rata abandonului scolar a trecut de 18%, in timp ce in UE a ramas la 11.1%.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri