15 Februarie 2016 publicat în Social 1 share-uri

Postul este un obicei spiritual pe care il intalnim in toate religiile. Oameni de pe intreg Pamantul postesc cu precadere inaintea marilor sarbatori si uneori chiar si in timpul anului, in zile specifice ca miercurea si vinerea, de exemplu la ortodocsi.

Anul acesta, Postul Pastelui la ortodocsi va incepe in data de 14 martie si se finalizeaza in data de 30 aprilie. Mesajul Papei se adreseaza tuturor oamenilor care vor alege sa posteasca anul acesta, indiferent de perioada postului sau religie.

Papa Francisc il citeaza adesea pe misticul crestin John Chrysostom care a zis: “Niciun act de virtute nu poate fi maret, daca nu este urmat de un avantaj pentru ceilalti. Asa incat, indiferent cat timp petreci postind, indiferent cat timp ai sa dormi pe podea si ai sa mamanci scrum si ai sa suspini in continuu, daca nu faci bine celorlalti, nu faci nimic maret.”

Asa incat, daca vrem sa postim, Papa sugereaza ca mai mult decat sa renuntam la alcool, carne sau dulciuri, ar trebui sa postim fata de indiferenta pe care o avem fata de ceilalti si pe care o considera o „indiferenta globalizata”.

In mesajul sau anual despre post, Papa scrie ca: „Indiferenta fata de vecinul nostru si fata de Dumnezeu reprezinta de asemenea, o mare tentatie pentru noi, crestinii. In fiecare an, de-alungul Postului, avem nevoie sa auzim inca o data vocea profetilor care striga si care ne tulbura constiintele.”

Papa Francisc mai scrie ca ”Ori de cate ori viata noastra interioara devine prinsa in proriile interese, atunci nu mai e loc si pentru ceilalti. Nici un loc pentru cei amarati. Iar vocea lui Dumnezeu nu mai este auzita, iar bucuria tacuta a dragostei sale nu mai este simtita, iar dorinta de a face bine, se disipa.” Continua… „Si sfarsim prin a fi incapabili sa mai simtim compasiune la atrocitatile pe care le simt cei saraci, nu mai suspinam pentru durerea altor oameni si nu mai simtim nevoia de a-i ajuta, de parca toate acestea ar fi responsabilitatea altcuiva si nu a noastra.”

Dar atunci cand postim de la indiferenta, ajungem sa postim din dragoste. De fapt, Postul ar fi perioada perfecta ca sa invatam sa iubim din nou. Iisus ne-a aratat cu siguranta calea. Prin El, Dumnezeu se coboara ca sa ne arate tuturor. Nimeni nu e exclus.

Asa ca… „Tu la ce renunti Postul acesta?” Daca vrei sa mai slabesti, poate ca ai sa spui „dulciuri si alcool”. Dar daca vrei sa iti schimbi inima, ne incurajeaza Papa, un Post mai serios este bine-venit. Acest drum ar face loc in noi insine sa avem experienta unei iubiri care ne-ar face intregi si ne-ar elibera. Si pentru aceasta merita sa postim cu adevarat.

Iti recomandam si:

I-a spus buna-dimineata unui om al strazii si apoi s-a intamplat o minune!

Papa Francisc: Cele 10 secrete pentru fericire

Foto: Pixabay

Un articol via Time.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri