12 Februarie 2016 publicat în Social 17 share-uri

Reteaua neguvernamentala Rupem tacerea despre violenta sexuala face apel la opinia publica pentru semnarea petitiei adresate Ministerului Justitiei: Vrem centre integrate de urgenta pentru victimele violentei sexuale!

#rupemtacerea #vremcentreintegrate

Pentru a aduce violenta sexuala pe agenda publica a luat nastere in anul 2014 Reteaua nationala Rupem tacerea despre violenta sexuala, formata din 19 ONG-uri care activeaza in domeniul egalitatii de gen. In tot acest timp, reteaua a facut pasi decisivi spre imbunatatirea serviciilor pentru victimele violentei sexuale, documentand si propunand infiintarea unor centre integrate de urgenta pentru victime, functionale in cadrul spitalelor judetene de urgenta, la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti.

Link petitie: https://facem.de-clic.ro/rupem_tacerea

Victimele violentei sexuale in Romania au nevoie de sprijin

600.000 de femei din Romania sunt victime ale violentei sexuale pe parcursul vietii (1). Cu toate acestea, legislatia deficitara si lipsa serviciilor adecvate, accesibile si gratuite le impinge spre tacere si le impiedica accesul la justitie. Rezultatul este ca violenta sexuala ramane una din cele mai putin raportate si condamnate infractiuni.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Majoritatea femeilor cred că încă nu există egalitate de gen în România

In Romania nu exista niciun centru sau unitate in cadrul spitalelor de urgenta special destinate victimelor violentei sexuale, iar serviciile de asistenta de specialitate sunt rareori accesibile, adecvate sau gratuite. Asadar, povara cade pe umerii victimelor, care sunt nevoite sa se deplaseze la numeroase institutii si specialisti, sa urmeze proceduri complexe si sa dea in mod repetat declaratii traumatizante. Lipsa unui punct nodal de informare a victimelor, costurile ridicate, timpul mare de asteptare si complexitatea procedurilor, alaturi de lipsa de protectie in fata intimidarilor din partea agresorilor face ca multe victime sa nu depuna plangere penala sau sa si-o retraga.

Solutia pentru victime este crearea unor centre integrate de urgenta in caz de viol sau violenta sexuala, intr-o incapere separata a spitalelor judetene de urgenta, care:

- sa ofere asistenta medicala de urgenta si examinare medico-legala

- sa informeze victima despre demersurile si riscurile la care este supusa

- sa contacteze politia daca victima doreste sa depuna plangere si sa acorde sprijin victimei in acest demers

- sa ofere consiliere psihologica imediata si sa indrume victima spre alte servicii de sprijin pe termen lung

- sa furnizeze ajutor practic, cum ar fi imbracaminte curata sau produse alimentare

Aceste centre corespund obligatiilor statului roman, prevazute in Conventia Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice, Conventia de la Istanbul, acum in curs de ratificare, si Directivei 29/2012/ EU privind protectia victimelor criminalitatii.
(1) FRA – Agentia pentru Drepturi Fundamentale a UE, Violence against women: an EU-wide survey. Main results, 2014.

Va invitam sa faceti cunoscut acest demers si sa semnati petitia - Vrem centre integrate de urgenta pentru victimele violentei sexuale! Link petitie: https://facem.de-clic.ro/rupem_tacerea

***
Reteaua Rupem tacerea despre violenta sexuala este formata din Centrul de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului – ACTEDO, Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen – A.L.E.G., Centrul FILIA, Asociatia Front, Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja, Institutul Est European pentru Sanatatea Reproducerii (IEESR), Asociatia Femeilor Impotriva Violentei AFIV-Artemis, CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociatia Transcena, Asociatia Anais, Grupul QUANTIC, Asociatia Pas Alternativ, Asociatia Psihosfera, Centrul de Mediere si Securitate Comunitara (CSMC), Asociatia VIVAD, Asociatia Atena Delphi, Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul Euroregional pentru Initiative Publice - ECPI, Grupul NU Inseamna NU. Reteaua este finantata prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Pentru mai multe informatii, accesati www.violentadegen.ro si www.facebook.com/rupemtacereadespreviolenta


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri