11 Decembrie 2015 publicat în Social 7 share-uri

S-a lansat studiul privind implementarea ordinelor de protectie pentru victimele violentei in familie si aplicarea altor prevederi din Codul Penal referitoare la violenta in familie si violenta sexuala

Comunicat de presa

Reteaua organizatiilor ne-guvernamentale cu activitate in domeniul prevenirii si combaterii violentei impotriva femeilor (Reteaua VIF) a lansat luni, 7 decembrie, un studiu cu privire la implementarea ordinelor de protectie pentru victimele violentei in familie si aplicarea altor prevederi din Codul Penal ce vizeaza violenta domestica si violenta sexuala.

Studiul are la baza datele oficiale de pe portalul instantelor din România (https://portal.just.ro) si din scrisorile de raspuns la solicitarea de date cu privire la violenta in familie si violenta sexuala adresata inspectoratelor judetene de politie, parchetelor de pe lânga tribunale si parchetelor de pe lânga judecatorii.

Din analiza datelor reiese ca in prezent emiterea de catre instante a unui ordin de protectie pentru victima unei violente in familie dureaza, in medie, 30 de zile, cu 7 zile mai putin decat la inceputul anului 2014, dar in continuare prea mult pentru a asigura protectia imediata a victimelor. Din totalul de 1771 de cereri de emitere a unui ordin de protectie, depuse in perioada oct. 2014-martie 2015, cele mai multe, 91,8% au fost solicitate de femei. Doar 41% din cererile depuse au fost admise de judecatorii. Cele mai multe cereri au fost depuse in Bucuresti, 272 de cereri iar cele mai putine in judetul Harghita, in numar de 7. Evacuarea agresorului din locuinta a fost decisa in 112 cazuri iar in 6 cazuri instanta a obligat agresorul la predarea armelor. In 64 de cazuri s-a recomandat participarea agresorului la un program de consiliere.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu Celebrul tenorul italian, Alessandro Safina revine pe scena Salii Palatului din Bucuresti cu un concert memorabil! Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu!

Din interviurile luate la 7 sectii de politie din tara (Mehedinti, Satu Mare, Vaslui, Vrancea, Bucuresti, Brasov) a reiesit ca nu exista o procedura unica de punere in executare a ordinului de protectie la nivelul Politiei. Numarul de cauze constituite in urma incalcarilor ordinelor de protectie la nivelul inspectoratelor judetene de politie a fost de 35 pentru agresori barbati si 1 pentru agresori femei in 12 inspectorate judetene de politie si o sectie din Bucuresti.

O cifra importanta este numarul de sesizari de violenta in familie la nivelul anului 2014, primit de la Directia pentru apelul unic de urgenta 112. In 2014 s-au facut la nivel national 40.745 de sesizari de violenta in familie la numarul 112.

La parchetele de pe langa judecatorii, conform datelor culese, in 2014 au fost inregistrate 4005 de plângeri pentru infractiuni de violenta in familie (3026 victime femei, 979 victime barbati) din care au fost finalizate cu rechizitoriu un numar de 69 de cazuri (cu 23 victime barbati si 46 victime femei). In ceea ce priveste infractiunile de natura sexuala, in anul 2014 la parchetele de pe lânga judecatorii au fost inregistrate 682 de plângeri prealabile pentru viol (615 victime femei si 67 de victime barbati) din care au fost finalizate cu rechizitoriu 100 de dosare (96 având victime femei si 4 victime barbati); pentru agresiune sexuala au fost inregistrate 69 de plângeri prealabile (50 victime femei si 19 victime barbati) din care s-au finalizat cu rechizitoriu 7 (toate având victime femei); pentru hartuire sexuala au fost inregistrate 33 de plângeri (27 victime femei, 6 victime barbati) din care niciuna nu a fost finalizata cu rechizitoriu.

LIL UZI VERT, RAPPER-UL AMERICAN CARE A PRIMIT DISCUL DE DIAMANT, VINE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA, LA FESTIVALUL NEVERSEA MAGAZINELE TOMMY JEANS DIN BUCUREȘTI S-AU TRANSFORMAT ÎN HUB-URI CREATIVE PRIN TOMMY JEANS POP-UP EXPERIENCE Prestige Orchestra lansează „DREAMS COME TRUE”, un concept de show unic în România

Studiul a fost lansat luni, 7 decembrie, in cadrul unui eveniment public la care s-au discutat de asemenea si o serie de propuneri de modificari legislative pentru siguranta femeilor victime ale violentei. La intâlnire a fost prezenta doamna Ioana Cazacu, secretar de Stat in cadrul Agentiei Nationale pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati (ANES) din Ministerul Muncii, judecatori, politisti, asistenti sociali si cadre didactice de la Academia de Politie. Una din principalele propuneri a vizat introducerea in legislatie a ordinului de protectie de urgenta pentru victimele violentei domestice, emis la 24 de ore de la constatarea faptei de catre politie. O alta propunere discutata s-a referit la mutarea procedurii de emitere a ordinului de protectie din civil in penal, pentru a asigura judecarea cu celeritate si protectia imediata a victimelor. Propunerile urmeaza sa fie discutate in cadrul unui grup de lucru constituit la nivelul Consiliului General al Magistraturii (CSM).
Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor este o structura informala, fara personalitate juridica, ce reuneste un numar de 19 organizatii neguvernamentale active in domeniul promovarii drepturilor femeilor, al protejarii victimelor violentei de gen si al combaterii discriminarii pe criterii de gen.

THE BEAUTIFUL CLUB - primul club exclusivist de beauty s-a deschis in centrul capitalei Adevărul despre dinții superbi pe care-i afișează Luis Gabriel. Ce spune medicul stomatolog care s-a ocupat de construcția lor  Seceta din Europa scumpește legumele și fructele. Care sunt cele mai afectate culturi

Organizatiile membre in Retea sunt:

Asociatia TRANSCENA, Bucuresti
Asociatia Femeilor Impotriva Violentei ARTEMIS, Cluj-Napoca,
Fundatia SENSIBLU, Bucuresti,
Asociatia GRADO – Grupul Român pentru Apararea Drepturilor Omului, Bucuresti,
Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Bucuresti,
Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen, A.L.EG., Sibiu,
Asociatia Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen: FILIA, Bucuresti
Asociatia FRONT, Bucuresti,
Asociatia ANAIS, Bucuresti,
E-ROMNJA – Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, Bucuresti,
Institutul Est European pentru Sanatatea Reproducerii – IEESR, Tg Mures
Fundatia Centrul de Mediere si Securitate Comunitara – CMSC, Iasi
PAS ALTERNATIV, Brasov
Asociatia pentru Promovarea Femeilor din România, Timisoara
Societatea Doamnelor Bucovinene, Suceava
Asociatia ATENA DELPHI, Cluj-Napoca
Asociatia „Victorie Impotriva Violentei, Abuzului si Discriminarii – V.I.V.A.D.“ Cluj-Napoca
Asociatia SEVA – Sanse egale – Valoare – Autoritate, Suceava
Asociatia SPICC – Solidaritate, Participare, Incluziune, Comunicare, Cooperare, Timisoara
Asociatia Quantic, Bucuresti

Campania “Donăm Sânge Împreună”, inițiată de Hotel Sheraton București a strâns peste 300 litri de sânge de la lansare și pregătește un nou maraton de donare pe 19 aprilie. TOMMY HILFIGER ȘI SHAWN MENDES PREZINTĂ COLECȚIA TOMMY X SHAWN CLASSICS REBORN, PRIMĂVARA 2023 ÎN LONDRA, BERLIN, MILANO & MEXICO CITY SAGA Festival anunță programul pe zile pentru cea de-a treia ediție: Robin Schulz, Elley Duhe și Vintage Culture printre artiști

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri