11 Noiembrie 2015 publicat în Social 46 share-uri

Intr-un celebru discurs ca ambasadoare ONU pentru drepturile femeilor, foarte tanara actrita britanica Emma Watson facea o referire directa la implicarea barbatilor in demersuri feministe. In opinia Emmei, barbatii ar trebui sa inteleaga ca si ei trebuie sa fie parte din aceasta miscare. Iata de ce.

Catre toti barbatii: Egalitatea de gen este si problema voastra!

„Egalitatea de gen este si problema ta. Pentr ca am vazut cum rolul tatalui meu ca parinte a fost mai putin pretuit in aceasta societate, chiar daca eu am avut nevoie de prezenta lui la fel de mult ca pe cea a mamei.
Am vazut tineri barbati care sufereau de boli mentale si incapabili sa ceara ajutor de teama ca acest lucru i-ar face sa para mai putin „macho” — de fapt, in Marea Britanie sinuciderea in randul barbatilor intre 20 si 49 de ani este cel mai mare criminal; eclipsand accidentele de masina, cancerul si boala de inima coronariana. Am vazut barbati fragili si nesiguri din cauza unei perspective distorsionate asupra a ceea ce inseamna succesul. Barbatii nu au nici ei beneficiile egalitatii.

Nu vorbim prea des despre faptul ca si barbatii sunt prizonierii stereotipurilor de gen (n.r. citeste mai jos pentru a afla ce este acela un "stereotip de gen") dar pot sa vad ca sunt si ca atunci cand ei sunt liberi, situatia se schimba de asemenea si pentru femei, ca o consecinta naturala.

Daca am inceta sa ne mai definim unul pe celalalt nu in functie de ceea ce nu suntem si am incepe sa ne definim in functie de ceea ce suntem — putem fi liberi.” - EMMA WATSON in cadrul discursului de lansare a Campaniei Natiunilor Unite He For She.

Iti recomandam si: Discurs istoric la Natiunile Unite: Actrita Emma Watson - Feminismul este si problema barbatilor


Dupa acest discurs, foarte multi barbati au postat imagini de sustinere pentru miscare si pentru egalitatea de gen, cum este si acest tanar care a postat pe Twitter o imagine:

In ultima perioada, foarte multi barbati au devenit vocai in privinta egalitatii de gen si cea mai rasunataoare miscare in aceasta directie ii apartine proaspatului premier canadian, Justin Trudeau. El a format un guvern cu paritate de gen, adica 50% dintre ministri sunt femei si 50% sunt barbati. Intrebat de ce a fost atat de atent in privinta acestui aspect, Trudeau a raspuns simplu: „Pentru ca suntem in 2015.”

Celebrul raspuns al lui Justin Trudeau:

Astfel, primul ministru canadian a ridicat standardele intregii lumi politice aratand ca egalitatea de gen trebuie sa fie o normalitate in lumea moderna in care traim.

Ce sunt stereotipurile de gen?

(via Altfem)

Le recunosti ca etichete, care iti spun cum sunt barbatii si femeile si cum ar trebui sa fie.

Exemple de stereotipuri de gen:

• daca esti barbat, nu ai voie sa plangi

• daca esti femeie, este nepotrivit sa fumezi pe strada

• femeile sunt meticuloase si responsabile, dar se pierd in conditii de stres

• barbatii au capacitatea sa ia decizii rapid si fac fata foarte bine presiunii

• femeile sunt empatice si preocupate de ceilalti

• barbatii sunt mai degraba duri si directi

• femeile sunt in mod natural pricepute la a avea grija de copii, de familie si de casa

• barbatii sunt mai degraba buni sa dezvolte si sa sustina idei si sa faca politica

• femeile sunt bune in profesii care implica comunicarea, barbatii in cele tehnice.

Mai mult decat a ne spune cum suntem, stereotipurile ne spun, intr-un mod foarte simplificat, si cum trebuie sa fim, cum trebuie sa fie persoanele de alt sex, cum trebuie sa gandim, cat trebuie sa gandim, cum trebuie sa simtim, cat trebuie sa simtim, ce trebuie sa simtim, la ce trebuie sa fim buni, la ce nu trebuie sa fim buni, ce trebuie sa ne motiveze, cum si in ce domenii trebuie sa avem succes, cat de ambitiosi trebuie sa fim, cum trebuie sa aratam etc.

Pe scurt stereotipurile de gen ne conditioneaza sa fim/facem numai lucrurile impamantenite ca fiind specifice genului din care fiecare face parte. Stereotipurile de gen sunt limitari, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Si printre actori exista o multime de sustinatori ai feminismului. De exmplu Joseph Gordon-Levitt, Patrick Stewart, Ryan Gosling, Ashton Kutcher sau Tom Hiddleston (mai jos):

Foto: Flickr/ Marco Bond


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri