Cu ocazia Zilei Mondiale a Prematuritatii, 17 noiembrie, experti in domeniul sanatatii, reprezentanti din Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), ambasadori, academicieni de renume din diferite state europene se intalnesc la Bruxelles pentru un atelier de lucru in Parlamentul European.

Asociatia Unu si Unu - prima si singura Asociatie de parinti din Romania care apara drepturile copiilor prematuri si ale familiei acestora, participa la dezbaterea extraordinara a Parlamentului European de la Bruxelles pe tema „Sanatatea mamei si a nou-nascutului – schimba viitorul Europei”, condusa de europarlamentarul Dr. Angelika Niebler si Dr. Peter Liese, deputat in Parlamentul European, in stransa colaborare cu Fundatia Europeana pentru ȋngrijirea copiilor nou-nascuti (EFCNI).

Astfel, in data de 10 noiembrie - 2015, cu doar o saptamana inaintea de Ziua Internationala a Prematuritatii, Diana Gamulescu, vicepresedinta Asociatiei Unu si Unu este vocea prematurilor si a familiilor acestora din Romania. Este primul ONG din tara noastra care participa la aceasta reuniune ȋn Parlamentul European pe o astfel de tema, ȋn care se discuta posibilitatile si modul in care UE s-ar putea implica semnificativ ȋn imbunatatirea sanatatii generatiei viitoare.

In fiecare an, 1 din 10 copii se naste prematur (sub 37 de saptamani complete de sarcina), ceea ce echivaleaza cu aproximativ 15 milioane de copii in intreaga lume; aplicat la populatia celor 28 de tari europene ar corespunde 500.000 de copii nascuti prematur anual.

"Complicatiile impuse de o nastere prematura reprezinta principala cauza de deces in randul copiilor sub 5 ani. 75% din decese neonatale si 60% din decese infantile vin din randul copiilor nascuti inainte de termen. Ei reprezinta la ora actuala cel mai mare grup de pacienti, la nivel european. In anul 2013 au existat aproape 1 milion de decese”, subliniaza Silke Mader, presedinta si co-fondator al Fundatiei Europene pentru ingrijirea nou-nascutilor (EFCNI)

  • In tarile cu niveluri comparabile de dezvoltare a sistemelor de sanatate, ratele de nastere prematura au variat in anul 2010 intre 5.2 - 5.9% ȋn tari precum: Islanda, Finlanda, Lituania, Estonia, Letonia, Suedia, Irlanda si 8.2 - 10. 4% in Belgia, Austria, Germania, Romania, Ungaria, Cipru. (Raportul European de Sanatate Perinatala, 2013)

40 de reprezentanti din Berlin, Paris, Portugalia, Copenhaga, Budapesta, Munich, Bucuresti etc., din cele mai importante institutii precum: Societatea Nationala de Neonatologie, Organizatia Mondiala a Sanatatii, Ministere, Medicina Neonatala, Cercetatori ai fenomenului de prematuritate, Organizatii Internationale ale mamei si copilului, reprezentanti de seama ai Parlamentului European si EFCNI sunt prezenti si vor face propuneri in ceea ce priveste sanatatea nou-nascutului in conditiile unei crize financiare, inegalitatile existente in maternitati si importanta sanatatii nou-nascutului etc.

„In cadrul reuniunii de astazi s-a pus un accent deosebit asupra preventiei bolilor cronice din timpul sarcinii, promovarea standardelor europene de ingrijire a nou-nascutului, dar si importanta colectarii datelor statistice la nivel local si european privind sanatatea nou-nascutului, precum si masuri imediate de interventie si preventie de catre specialisti precum Presedintele European al Societatii de Neonatologie, Responsabilul Serviciilor Medicale din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii”, puncteaza Diana Gamulescu, vicepresedinta Asociatiei Unu si Unu.

Unu si Unu nu se afla la prima abordare a autoritatilor in privinta schimbarii realitatii triste a fenomenului de prematuritate din Romania, ci a desfasurat in mod constant activitati de lobby si advocacy, atat la nivel national, cat si international.

Si-a concentrat atentia in a identifica poli de discutii la Palatul Parlamentului unde participa la sesiuni de lucru privind imbunatatirea Legii Familiei si face propuneri legislative referitoare la viata familiilor cu prematuri.

La nivel national, a interactionat si a sustinut prezentari la intalnirile Asistentilor Medicali Comunitari din cadrul Directiei de Sanatate Publica, din judetele Dolj si Slatina. De asemenea, reprezentantii Asociatiei Unu si Unu au participat la intalniri in cadrul Ministerului Sanatatii, atat la comisia Asistentilor Medicali Comunitari, dar si la cabinetele secretarilor de stat pentru a le expune ingrijorarile, dar si solutiile pe care le putem implementa in parteneriat.

Totodata, Asociatia Unu si Unu depune eforturi si se implica in initiative de marire bugetara alocata sectiilor de terapie intensiva neonatala, initiate de cadrele medicale, dar si de Coalitia organizatiilor pacientilor cu afectiuni cronice din Romania (COPAC). Cel mai recent proiect in acest sens este cu privire la intrunirile de la Palatul Parlamentului pentru campania de alocare a 6% din PIB pentru sanatate.

In acelasi timp, ONG-ul pune bazele unor parteneriate si cu asociatiile medicale (Societatea medicilor de familie, Societatea Nationala de Neonatologie etc.)

Foto: Flickr/ César Rincón
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri